Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Co ještě dokáže Uber

Víkendář: Co ještě dokáže Uber

03.04.2022 9:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Jak by Uber mohl konkurovat Amazonu v rozvážení zboží? Na tuto otázku odpovídal na Bloombergu šéf Uberu Dara Khosrowshahi s tím, že Amazon je dobře fungující firma a nikdo nebude schopen konkurovat jí v její logistice. Uber ale může své zdroje použít pro dopravu zboží a zásilek v místních komunitách a tím podpořit místní podnikatele. Uber tak chce uzavírat partnerství s místními restauracemi a podobně a poskytovat jim své služby. Co dalšího firma plánuje a co ovlivňuje její hospodaření?

Khosrowshahi byl tázán na vysoké ceny motorových paliv. Podle něj představují pro řidiče významný negativní faktor, ale jejich celkové výdělky se pohybují na historicky vysokých číslech. K tomu ředitel doufá, že se situace na straně cen paliv již nebude zhoršovat a že se objevuje „světlo na konci tunelu“.

Poptávka po službách Uberu je podle Khosrowshahiho velmi silná, „všichni chtějí ven z domu.“ Neobjevují se ale známky excesů a firma podle jejího ředitele navíc vedle cyklického posílení poptávky těží ze strukturálních trendů. Tedy zejména z růstu zájmu o flexibilní dopravní služby, které reagují na okamžitou poptávku. „Kvůli tomu si myslím, že budeme relativně odolní vůči čemukoliv, co se může stát v celé ekonomice,“ dodal ředitel.



Khosrowshahi byl tázán na aktivity firmy v Rusku. Podle něj byly zastaveny, a i když si lidé mohou objednat služby pod značkou Uberu, společnost s nimi v tuto chvíli nemá již nic společného. Prodej ruských aktiv je nyní s ohledem na reálné možnosti pozastaven a ředitel dodal, že jeho firma se mnohem více zaměřuje na to, jak pomáhat na Ukrajině.

Na otázku týkající se vývoje cen akcií Khosrowshahi reagoval s tím, že jeho prací není predikovat vývoj na akciovém trhu. Důležitý je pro něj loňský slib, že Uber dosáhne ziskovosti na úrovni EBITDA, a to, že tento slib byl splněn dříve, než se čekalo. Letos by pak firma měla dosáhnout kladných čísel na úrovni volného toku hotovosti, tedy po svých investicích. Ve srovnání s konkurencí tak podle ředitele Uber dosáhl ziskovosti rychleji a ve větším rozsahu a otevírání ekonomiky je pro něj větší příležitostí.

Khosrowshahi chválil plány Uberu na posun k elektromobilitě a spolupráci s taxislužbou v New Yorku. Před časem také hovořil o tom, že jeho společnost bude přijímat kryptoměny. Nyní doplnil, že kryptoměny se podle něj ukázaly být uchovatelem hodnoty, ale stále ne aktivem, které slouží jako efektivní prostředek směny. A to se musí změnit předtím, než půjde o něco, s čím bude pracovat Uber. A jak bude vlastně Uber vypadat za pět let?

Khosrowshahi míní, že především půjde o „superaplikaci“, která se bude týkat dopravy všeho možného, ale aplikací bude i pro všechny, kteří budou sami rozhodovat, jak a kdy si chtějí vydělávat. K tomu ředitel dodal, že žádná podobná firma operující za hranicemi USA není zatím zisková, přestože již jde o podnikání s více než desetiletou historií. A Uber má v plánu dosahovat vysokého růstu tržeb a zároveň ziskovosti.

Zdroj: Bloomberg



Čtěte více:

Amazon rozdělením akcií ukazuje přátelský postoj k akcionářům. Uber není pravé sdílení jízd
14.03.2022 10:33
Analytik banky Wells Fargo Brian Fitzgerald míní, že split akcií spole...

Váš názor
  •  
    04.04.2022 7:30

    UBER určitě ještě dokáže utratit velkou spoustu peněz svých investoru :D
    keksa
Aktuální komentáře
29.04.2024
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y