Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ECB chce snížit sazby v červnu, rozhodnou příchozí data

Rozbřesk: ECB chce snížit sazby v červnu, rozhodnou příchozí data

12.04.2024 9:08
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco ve Spojených státech se pod vlivem vyšších inflačních čísel postupně odepisují sázky na pokles sazeb ze strany Fedu, v Evropě vše směřuje k začátku cyklu uvolňování měnové politiky. Alespoň tak vyznívá výsledek včerejšího zasedání ECB, která sice ponechala sazby na 4 %, ale signalizovala trhům záměr na příštím červnovém zasedání jít s úrokovými sazbami směrem dolů. 

Podle centrální banky je dosavadní vývoj klíčových inflačních ukazatelů povzbudivý. Většina indikátorů jádrové inflace zvolňuje a podobná dynamika platí i vývoje mezd. Dobrou zprávou je z pohledu ECB i fakt, že firmy ve větší míře absorbují zvýšené mzdové náklady ve svých ziscích. Domácí cenové tlaky jsou ale nadále výrazné a zejména v segmentu služeb zůstávají setrvačné, což je důvodem k opatrnosti při kalibraci měnové politiky. 

Celkově je však z komunikace ECB zjevný další posun od silně jestřábí rétoriky směrem k neutrální komunikaci. Tu podtrhlo i několik členů Rady guvernérů, kteří dle šéfky ECB Christine Lagarde chtěli jít se sazbami dolů již nyní. Jako příhodnější datum se ale evidentně jeví červnové zasedání, přičemž Rada guvernérů sama vytyčila kritéria, za kterých začne uvolňovat měnovou politiku. 

Půjde jednak o přetrvávající sílu transmise její politiky, tedy proti-inflačního působení vysokých sazeb, což by neměl být problém. Za druhé bude hrát roli dynamika jádrové inflace, u které nečekáme v příštích dvou měsících zásadní pokles. To by ale nemusela být z pohledu ECB zásadní překážka, jak včera naznačila Ch. Lagarde. A konečně rozhodující bude také vyznění červnové prognózy. Pokud by měla přinést příznivý inflační výhled, pak by bylo na místě „zmírnit úroveň stávající měnové restrikce“. 

K takovému kroku se ale podle očekávání ECB nikterak nezavázala. Centrální banka tudíž ukázala preferovaný směr, na kterém panuje široká shoda v rámci Rady guvernérů, konkrétní rozhodnutí však bude záviset na příchozích makro číslech. A jak zdůraznila Ch. Lagarde na tiskové konferenci, ECB se v rozhodování o sazbách údajně nebude tolik ohlížet na Fed, který zřejmě přistoupí k podobnému kroku později, protože ECB je „závislá na datech, nikoliv na Fedu“. 

Z našeho pohledu je nadále nejpravděpodobněji varianta snížení sazeb o 25 bps na červnovém zasedání. Bude se ale zřejmě jednat o „jestřábí cut“ při zdůraznění přetrvávajících proinflačních rizik, což mimo jiné znamená, že laťka pro případné přerušení cyklu snižování sazeb bude postavena relativně nízko.


*** TRHY ***

Koruna

Tuzemská měna se včera vrátila pod hranici 25,40 EUR/CZK, kam ji zavlála nad očekávání vysoká americká inflace. Zasedání ECB dopadlo v souladu s očekáváním, přičemž postupný obrat rétoriky evropských centrálních bankéřů, stejně jako signalizace poklesu sazeb na červnovém zasedání je pro korunu lehce povzbudivou zprávou (viz úvodník). na druhou stranu, koruně by se nemusel zamlouvat scénář slábnoucího eura na frontě s dolarem vzhledem k možnosti divergentního vývoje měnových politik na obou stranách Atlantiku.

Eurodolar

Eurodolar se včera dostal o něco výše v reakci na o něco nižší americkou výrobní inflaci zatímco. Prezidentka ECB Lagardeová však včera musela odrážet otázky týkající se (dopadu) slabé měny v případě, že by se měnová politika Fedu a ECB rozcházela. A to je přesně příběh, který eurodolarový trh bude hrát v nadcházejícím období, kdy se krátkodobé dolarové a eurové sazby budou divergovat. 
Dnes budou ve hře pouze data druhé kategorie, nicméně eurodolar bude sledovat zejména americký trh dluhopisů, kde výprodej nekončí a tlačí dolarové sazby vzhůru. 


 

Čtěte více:

Výhled Fidelity na 2. čtvrtletí: Podstatou je správné načasování
12.04.2024 6:24
Inflace v průběhu roku klesá a trhy jsou odolné. To jsou příznivé sign...
Ceny producentů kontrují spotřebitelským cenám a Wall Street roste
11.04.2024 22:06
Ceny producentů rostly v březnu lehce méně, než se očekávalo, konkrétn...
Kofola potvrdila předběžná čísla, dnes vyjdou výsledky amerických bank a futures jsou zelené
12.04.2024 8:50
Kofola včera oznámila výsledky. Erste Bank dostala novou cílovou cenu....
Bloomberg: Apple bude brzy vyrábět čipy M4, chce jimi vybavit počítače Mac
12.04.2024 8:43
Americký výrobce chytrých telefonů Apple bude brzy vyrábět čipy nové g...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y