Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu

Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu

19.04.2024 13:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Hlavní stratég Goldman Sachs Peter Oppenheimer toho od akciových trhů v dohledné době moc nečeká. Tom Forte z Maxim Group podobně uvažuje o akciích Applu a má pro to tři hlavní důvody. A JPMorgan porovnává dlouhodobou návratnost a rizikovost akcií a zlata. Jak z toho vychází?

Akcie Applu nezajímavé: Tom Forte z Maxim Group míní, že akcie Applu stále představuje málo atraktivní investici a existují pro to tři hlavní důvody. Investor na CNBC vysvětloval, že prvním z nich je Čína. Apple generuje v této zemi asi 20 % svých příjmů, k tomu zde má podstatnou část svého výrobního řetězce. K velké orientaci na Čínu se přidává to, že „Apple je nadvážený do jednoho produktu, a tím je iPhone.“ Ten totiž generuje více než 50 % tržeb. A třetím důvodem jsou valuace, které podle experta neodpovídají růstovému výhledu firmy. U ní se totiž dá čekat stagnace tržeb a zisků.

Může Applu nějak pomoci umělá inteligence, o které se hovoří v souvislosti s řadou jiných společností? Forte míní, že toto téma je relevantní pro společnosti jako NVIDIA, Microsoft či Amazon. U Applu si ale není jistý tím, že umělá inteligence může mít nějaký výraznější dopad na jeho výsledky. Teoreticky by tato technologie mohla být ve velkém měřítku použita třeba v autonomních elektromobilech, tento program ale Apple opustil. „Myslím, že akcie Applu to v následujících dvanácti měsících nezachrání,“ dodal expert.

Forte poukázal na to, že třeba televize je produktem, který má životní cyklus dlouhý řadu desítek let. Není však podle něj jisté, že podobné to bude s chytrými telefony. To uvedl v reakci na poznámku, že iPhone je vysoce ziskový a u spotřebitele oblíbený produkt. Investor k tomu dodal, že není namístě platit cenu odpovídající 25násobku zisků za akcii společnosti, „která má své nejlepší dny jasně za sebou.“ Na CNBC k tomu namítli, že to se tvrdí již patnáct let a firma by měla mít vlastní chip použitelný i v oblasti umělé inteligence. Co na to expert?

Forte odpověděl, že Apple čelí poklesu tržeb v oblasti hardwaru, poslední cyklus jeho akcií byl tažen růstem významu služeb, které sebou nesou vyšší marže. Otázkou tak je, zda služby dokážou vyvážit efekt poklesu u hardwaru v takovém rozsahu, aby to ospravedlnilo současné valuace. Podle něj tomu tak není, i když uznává, že Apple byl v minulosti schopen „přijít s tou správnou věcí“. Momentálně ale není jasné, co by takovou věcí mohlo být a 25násobek zisků není podle experta odpovídajícím valuačním násobkem, za jaký by se taková společnost měla obchodovat.

Akcie a zlato za poslední desetiletí: JPMorgan v následujícím grafu srovnává volatilitu a návratnost amerického akciového trhu, světových akcií a zlata. Data jsou od roku 1988 a ukazují, že volatilita zmíněných aktiv byla za toto období velmi podobná. Ovšem návratnost se výrazně liší – nejvýše jsou americké akcie s 11 %, zlato dosáhlo pouze na 4,5 %:

perly 1

Zdroj: X

BofA v dalším grafu ukazuje plovoucí desetiletou návratnost komodit. Ta se nyní po řadě let dostává do kladných čísel. V nich byly naposledy v roce 2013, předtím panovalo dlouhé období, kdy se průměrná roční návratnost za deset let pohybovala v kladných číslech. Nejvyšších hodnot dosahovala v sedmdesátých letech:

perly 2

Zdroj: X

Akcie jako celek jen s omezenými zisky: Trhy se smiřují s tím, že růst je sice v pořádku, ale inflace neklesá tak, jak se čekalo. To se následně promítá i do predikcí dalšího vývoje sazeb. Na Bloombergu to uvedl hlavní stratég Goldman Sachs Peter Oppenheimer. K vývoji na akciovém trhu uvedl, že na něm je velká koncentrace na několik málo firem a neplatí to pouze v USA. Trh táhla nahoru úzká skupina firem i v Evropě a podobný efekt se projevuje rovněž v Japonsku. Důvodem je podle stratéga hospodaření těchto společností, protože ty jsou schopny dosahovat vysokých ziskových marží. V USA se například čeká, že desítka největších firem na trhu v následujících dvanácti měsících své marže ještě zvýší, zatímco u zbytku trhu přijde stagnace či dokonce pokles.

Oppenheimer považuje další vývoj marží za klíčový pro celý trh. Pokud neklesnou, trh nemusí jít dolů, ale i tak expert nečeká v dohledné době jeho větší posílení. Zajímavé tituly se ale podle experta na trhu najdou. Jsou jimi například společnosti, jejichž akcie doposud zaostávaly, ale nyní dosahují slušného růstu toku hotovosti. Mimo jiné jde o některé společnosti ze sektoru energetik či evropské banky, které si po více než deset let vedly hůř než celý trh.

 
 
 

Čtěte více:

WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
23.04.2024 14:19
Dlouhodobý investiční produkt přinesl Čechům a Češkám s úvodem roku 2...
Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
19.04.2024 9:07
Česká koruna v posledních dnech jako by byla trochu odolnější vůči vyš...
Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky
19.04.2024 11:24
Zásah Netflixu proti sdílení hesel pomohl streamovací službě snadno př...
Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
19.04.2024 12:48
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba