Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poslední předvolební hit: ještě nižší daně pro zaměstnance

Poslední předvolební hit: ještě nižší daně pro zaměstnance

20.04.2006 13:13
Autor: David Marek

ČSSD slibuje další snížení daní po volbách. Kromě již zveřejněných návrhů by sociální demokraté rádi dále snížili daň z příjmu zaměstnancům. Jednou z uvažovaných možností jsou výdajové paušály, které prozatím mohou využívat jen OSVČ.

Záměr snížit daně z mezd zaměstnanců je užitečným nápadem, který by snížil daňové zatížení práce, zvýšil konkurenceschopnost českého hospodářství a omezil past chudoby definovanou daněmi a sociálními dávkami. Nicméně je tu jeden drobný háček. Čím bude nahrazen pokles celkových daňových příjmů? Možnosti jsou dvě: zvýšení nepřímých daní nebo škrty ve výdajích. Ani o jednom ovšem ČSSD nemluví.

Druhým otazníkem je forma snížení daně z příjmu fyzických osob. Nezdá se být pravděpodobné, že by z dílny ČSSD vzešel návrh snižující progresi daňového systému, jako by tomu bylo u výdajových paušálů stanovených procenty z příjmu. Pokud by mělo dojít ke snížení daně z příjmu fyzických osob, lze jakkoli upravit stávají systém pomocí daňových sazeb a výše slev na dani. Zavádění dalších parametrů je zbytečnou komplikací. Přitom, čím jednodušší systém, tím méně daňových úniků a administrativy. Více slov si poslední předvolební hit nezaslouží, neboť je zahalen příliš tlustou rouškou neurčitosti.


Váš názor
  • Kde uedlali soudruzi z CSSD chybu??
    20.04.2006 15:42

    30. 3. 2006 - J. Paroubek - zdroj: Právo, 30. 3. 2006 "Jedna věc je jistá, snižovat daňové příjmy o desítky miliard a přitom současně slibovat navýšení sociálních výdajů je nejen nezodpovědné, ale také zcela nerealistické." B. Sobotka: ,,Volební program ČSSD slibuje v ekonomické části snížit zdanění lidí i živnostníků´´ (Právo, 28.1.2006). ,,Porodné až 120.000,- Kč. Šesťákům 7.000,- Kč na počítač.´´ (ČSSD, 27.3.2006). Za sedm let vlády ČSSD se státní dluh zvýšíl o 518,7 miliardy Kč. Pouze na úrocích z tohoto dluhu zaplatíme v letošním roce 38,6 miliardy.
    hlas ze zahrobi
  • pro Patrika
    20.04.2006 15:32

    Milý Patriku,jsi li přesvědčen ,že ke svému životu potřebuješ socany, klidně je vol. Sám by ses asi těžko živil.Fakt to není odnešních politicích,ale spíš o vlastním názoru,nakolik potřebuješ péči socanských úředníků. Jenom tě připomínám že ODS tu "vládla" asi tak to r 1994. Myslím, že za ty roky toho rozhodně dokázala víc,než socani. A to konstatuji při obj. pohledu na tebou připomínanou privatizaci.Podnikám od r.1991 a prostředí které je zde v současné době je opravdu dobré pro nemakačenky. Vol naprosto svobodně- ještě větší ráj nabízí komouši
    grošš
    • pro grosse
      20.04.2006 16:02

      Mas to nejaky popleteny, vlada ODS tu vladla do roku 97 nez padla a vystridala ji prozatimni vlada s Tosovskym v cele.Ale ODS tu mela vladnout do roku 1998 kde koncilo volebni obdobi. Vzhledem k napadani me osobe - ja take podnikam a dari se me velmi dobre, ale narozdil od tebe nekoukam jenom na sebe,kazdy nemuze nebo na to nema podnikat!!! Vlada ODS za obdobi jejich vlady akorat tuto zemi rozprodala nic vice, asi si v tu dobu v CR nezil nebo si to videt nechtel. Takze tohle neventiluj radsi ven,akorat se strapnujes. Ohledne nemakacenku - na rozdil od tebe se domnivam a preju si aby zdravotnictvi ci skolstvi bylo bezplatny a s tim souhlasim a pokud pracujes a platis dane, coz bych rekl,ze ty budes patrit mezi ty neplatice, ma narok na poradny duchod. mel bys vedet ze ekonomiku zeme tahne stredni vrstva, bohaci ani chudaci ekonomiku netahnou!!! Protoze bohatych je par a chudy nemaj nic.
      Patrik
      • Iluze
        21.04.2006 10:31

        Každý na podnikání opravdu nemá. A navíc podnikatelé potřebují zaměstnance, takže je nesmysl abychom byli všichni OSVČ. To je myslím jasné i ODS. Pokud ovšem doufáte, že zdravotnictví, školství a cokoli dalšího bude někdy zdarma, jste snílek. Aby to byla pravda, musela by vláda někde sehnat lékaře, pomocný zdravotnický i nezdravotnický personál a řemeslníky, kteří zdravotnická zařízení staví a udržují, dodavatele zdravotnické techniky, léků, potravin, energií a všichni by museli být ochotni své služby a produkty dodávat gratis. Totéž platí pro školství a jiné oblasti, které nám vláda slibuje zdarma. Zaplatíme to stejně my, jen ne přímo. A co je horší: zaplatíme víc, než je nutné, protože stát má nejen v těchto oblastech podstatně horší ekonomické výsledky, než soukromý sektor. ČSSD a KSČM šíří katastrofické vize ohledně privatizace nemocnic. Akciovka prý může zkrachovat a je založena za účelem zisku, zatímco nezisková nemocnice prý stojí pacienta méně. Vy jim takovou blbost věříte? Jak je potom možné, že stát ruší nemocnice, které není schopen ufinancovat? Dopad na pacienta je stejný jako při bankrotu soukromé nemocnice. A další div: Zadlužené nemocnice, které stát hodil na hřbet krajům a ty je stihly zprivatizovat, kupodivu nekrachují, ale ožívají! Není divu, že se jich soudruzi bojí jako čert kříže, protože ukazují jejich neschopnost. Proč bývalí ministři zdravotnictví redukovali lůžkovou kapacitu nemocnic? Náklady na pacienta jsou dány jednak sazebníkem zdravotnických výkonů a jednak paušálem na pacienta na hospitalizaci. Je tedy jedno, zda pacient bude ležet v jedné nemocnici, nebo v jiné. Až na to, že do té vzdálenější musí být dopraven! A to opět něco stojí. Stejně tak jsou výdaje státu na pacienta stejné, ať se léčí ve státní nebo soukromé nemocnici. Pokud státní nemocnice za tyto stejné peníze chátrají a topí se v dluzích, zatímco soukromé ožívají, je něco shnilého ve státě českém. Ten evidentně jen přelévá peníze ze zdravotního pojištění a spoléhá se na to, že nezisková organizace je zárukou nižších nákladů, aniž by se obtěžoval kontrolovat, co se s těmi penězi děje. Jak jinak si mám vysvětlit, že ministr Rath 5 minut po nástupu do funkce okamžitě věděl, kde se ztrácí peníze pojištěnců, zatímco několik jeho předchůdců to za 8 let vlády ČSSD asi ani netušilo? Jak ministerstvo zdravotnictví kontrolovalo nakládání se zdravotním pojistným? Nijak! Dovedete si představit, že by tisíce akcionářů mhouřili oči nad hospodařením a.s.? Mimochodem, nejsem přesvědčen, že tou černou dírou je zrovna a pouze VZP.
        Jirka
        • Zaludek
          26.04.2006 20:51

          Ona na podnikani hlavne nema kazdy zaludek.Podnikat v CR je tak slozite jak nikde na svete.Takove prekazky v podnikani jake vytvorila CSSD jsou neprekonatelne pro vetsinu potencionalnich podnikatelu a zivnostniku.A panu podnikateli Patrikovi bych vzkazal,ze mu preju jeho podnikatelske uspechy a vubec bych mu nepral aby prisla kontrola z BU a nasla mu par faktur kde ma spatne razitko.Z tech mu pak vymeri nedoplatky ,penale a penale z penale.Pak ho najdeme jako pisatele v jine rubrice.Nebo v jeho oboru prijde zahranicni firma ktera dostane od CSSD desetilete danove prazdniny a investicni pobidku a pak jsem zvedavy jak bude svym zamestancum vysvetlovat proc maji nizsi platy nez u konkurence.
          Vasek
  • daří se daří
    20.04.2006 14:27

    To je ale paráda to předvolební období. Vypadá to, že týden před volbami už nebudou daně vůbec žádné. KSČSSD udělá z této země daňový ráj. Ještě že je u vlády již osmý rok a v daňové oblasti toho pro občany moc nepředvedla ( pro podnokatele podmínky neskonale zhoršila). Proto Vás všechny vyzývám,nevěřte socanům - lžou a kr.... Předvolební heslo zní " Lidé mám Vás rád - bděte !!!! " a nedovolte vyhrát komunistosocanům volby.
    Karel
    • Údiv !!
      20.04.2006 14:58

      A že tě to nepřekvapuje u ODS s jejich perpetuum mobile . . .kdy všechny daně snížíme (některé i zrušíme) ale všem přidáme . . .???!!!! Zajímavé !!!
      Konimír
    • dari se dari
      20.04.2006 14:51

      jenze narozdil od ODS tato vlada nepadla z duvodu bankrotu tak jak to bylo za vlady ODS.O privatizaci, kolik nas stala a jak to dopadlo ani nemluve, to kazdy vi. Ac CSSD nemam rad, porad je to prijatelnejsi reseni nez ODS s lidmi co nasi zemi uz jednou poskodili a o to znova nestojim. A pokud budete volit ODS ci Zeleny je my vas uprimne lito. Byt naivni,ze ODS to zmeni k lepsimu kdyz uz sanci mela, tomu muze verit jenom velky optimista.
      Patrik
      • Zabloudils sem z Blesku?
        20.04.2006 15:28

        I tam by mi přišly bláboly typu, že vláda padla z důvodu bankrotu mírně ujeté
        kkarel
        • pro kkarel
          20.04.2006 16:09

          To me vysvetli, proc si myslis ,ze je to ujete??? On to totiz byl bankrot, nic jineho. A udivuje me,ze lide si chystaji tuto ubohou stranu volit znovu.
          patrik
          • Po bankrotu
            20.04.2006 19:22

            ti ještě někdo radostně půjčí 500 mld. Kč?
            kkarel
  • a to není všechno
    20.04.2006 14:26

    Ještě bude porodné 60 tisíc a víc, minimální mzda bude 11000, do 7 let bude postaveno 930 km nových dálnic, HDP poroste o 7-8% ročně. Paroubek to osobně zařídí, zdroje jsou.
    hlas lidu
    • pro hlas lidu
      20.04.2006 14:34

      Kolego super,pouze si zapomněl ,že pro našeho premiéra Jirku je to všechno hračka, protože jenom on a nikdo jiný přeci v této zemi nemá tak bohaté zkušenosti,aby mohl slíbit ....jájájájájájájá rozumím všemu a pokud s tím nesouhlasíte ,tak jájájájájájájá Vám ukážu.
      hlas národa
      • Váš názor byl zrušen
        20.04.2006 14:58

        Váš názor byl zrušen kvůli neodůvodněnému napadání společnosti Patria. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
        Jan Kozák
      • a ještě víc
        20.04.2006 14:50

        A to jsem ještě na pár důležitejch věcí zapomněl, kolego. Nezaměstnanost v roce 2010 bude 6%, průměrný plat bude 26500 a Euro bude Jirka Paroubek všem zájemcům prodávat za 25. Najdou se jistě pochybovači, kteří by snad chtěli z holého nerozumu dát hlas někomu jinému, ale ti dostanou od Jandáka přes držku, aby se s tím vším líp ztotožnili.
        hlas lidu
    • pro hlas lidu
      20.04.2006 14:34

      Kolego super,pouze si zapomněl ,že pro našeho premiéra Jirku je to všechno hračka, protože jenom on a nikdo jiný přeci v této zemi nemá tak bohaté zkušenosti,aby mohl slíbit ....jájájájájájájá rozumím všemu a pokud s tím nesouhlasíte ,tak jájájájájájájá Vám ukážu.
      hlas národa
  • Nižší daně jsou pěkná věc
    20.04.2006 14:22

    ...kdyby nešlo o další předvolební (s)hit ČSSD
    Lebeděv
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university