Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Minoritní akcionáři: 135 korun za Unipetrol je stále málo

Minoritní akcionáři: 135 korun za Unipetrol je stále málo

15.08.2005 14:23
Autor: 

Následuje oficiální stanovisko Sdružení minoritních akcionářů Unipetrolu:
Podle veřejně dostupných zpráv podala společnost PKN Orlen v pátek Komisi pro cenné papíry nový návrh nabídky převzetí týkající se akcií Unipetrolu ve výši 135 Kč.

Nová nabídka je o více jak 30% vyšší než byl původní návrh 103 Kč. Uvedený rozdíl plně prokázal pravdivost předcházejícího stanoviska SMA UNI, ve kterém jsme původní nabídku označili za jasný pokus o poškození minoritních akcionářů. Současně se také potvrdil náš názor, že původní návrh v žádném případě neodpovídal fundamentu a potenciálu společnosti a že tento návrh mohl vykazovat znaky manipulace trhu s cílem výrazně zkrátit práva méně informovaných akcionářů.

Z tohoto důvodu SMA UNI podporovalo veškeré aktivity směřující k důkladnému prošetření celé záležitosti. SMA UNI ode dne zveřejnění původní nabídky převzetí učinilo celou řadu kroků, jejichž jediným cílem bylo posílení pozice minoritních akcionářů Unipetrolu a zvýšení úrovně ochrany jejich zákonných práv a oprávněných investorských zájmů.

- SMA UNI nechalo vypracovat trestní oznámení na znalce, jehož znalecký posudek měl dokládat přiměřenost ceny 103 Kč k hodnotě společnosti Unipetrol.

- SMA UNI požádalo prostřednictvím svého stanoviska o důkladné prošetření celé záležitosti Komisi pro cenné papíry.

- Zástupci SMA UNI vedli řadu jednání, při kterých se snažili o koordinaci svých aktivit s dalšími relevantními subjekty a o jednoznačné definování své pozice a svých dlouhodobých zájmů.

- Zástupci SMA UNI velice jasně a opakovaně vyzvali zástupce PKN Orlen k dodržování platných právních předpisů ČR jakožto i k respektování práv minoritních akcionářů.

Na základě výsledků posledních jednání SMA UNI vnímá viditelnou změnu v chování firmy PKN Orlen vůči minoritním akcionářům ve srovnání s předchozím jednáním.

Bohužel, nová nabídka převzetí ve výši 135 Kč je sice vyšší než původní nabídka 103 Kč, ale i tato nabídka odráží spíše snahu vedení PKN naplnit literu zákona, než nabídnout přiměřenou hodnotu za jednu akcii Unipetrolu. V případě schválení ze strany Komise pro cenné papíry SMA UNI proto v žádném případě nedoporučuje svým členům ani ostatním minoritním akcionářům, aby této nabídky využili. Podle názoru SMA UNI ani nová nabídka neodpovídá situaci v rafinérském a chemickém sektoru a je v rozporu s vývojem tržního ocenění srovnatelných firem. Rozdíl mezi novou nabídkou a skutečnou hodnotou akcie Unipetrolu se ještě více prohloubí, pokud se vezme v úvahu pozitivní vliv předpokládaných výrazných synergií, jejichž výše se po úspěšném začlenění Unipetrolu odhaduje řádově v několika miliardách korun.

I přes náznaky zlepšení v chování firmy PKN Orlen vůči minoritním akcionářům SMA UNI stále očekává zveřejnění dalších informací, které by tento příznivý posun jednoznačně potvrdily.

SMA UNI zejména očekává od firmy PKN Orlen oficiální a jednoznačné stanovisko týkající se ponechání akcií Unipetrolu na BCPP. Dosud nebylo takovéto prohlášení vhodným a jednoznačným způsobem zveřejněno. Podle názoru SMA UNI by tento krok jednak výrazně napomohl ochraně minoritních akcionářů Unipetrolu před účelovým jednáním některých subjektů, a jednak by mohl výrazně pomoci firmě PKN Orlen v postupné rehabilitaci jejího jména v očích českých úřadů a české veřejnosti.

SMA UNI dále od vedení PKN očekává jasný a transparentní postup při restrukturalizaci a reorganizaci Unipetrolu a jeho jednotlivých dceřinných firem. Základním motivem při realizaci všech kroků musí být zájem na zvyšování hodnoty společnosti výhradně pro akcionáře Unipetrolu. SMA UNI jednoznačně a opakovaně odmítá jakékoli kroky, které by mohly vést k poškození minoritních akcionářů. Pokud by některá plánovaná opatření měla být v rozporu se zákonnými předpisy, etickými normami anebo s principy uvedenými výše, vyzývá SMA UNI vrcholové představitele PKN Orlen k jejich jednoznačnému a nezpochybnitelnému odmítnutí. Pouze tímto způsobem bude zaručeno, že všichni akcionáři budou mít stejnou možnost se podílet na předpokládané zvyšující se hodnotě společnosti.

Na základě posledního vývoje je SMA UNI přesvědčeno, že vedení PKN Orlen si plně uvědomuje závažnost situace, do které se díky chování svých současných i bývalých představitelů dostalo. SMA UNI je připraveno podpořit všechny kroky nového majoritního vlastníka, které by zabránily destabilizaci a poklesu hodnoty společnosti. Základním předpokladem je ovšem trvale transparentní přístup vůči minoritním akcionářům a naprostý soulad mezi sliby a činy včetně realizace kroků požadovaných výše.

Martin Beneš, pověřený zástupce SMA UNI


Váš názor
  • SMA je spolek vypatlanců
    15.08.2005 14:57

    Nejdříve chtěli odkup co nejnižší aby se nic nevykoupilo.Pak zase je to málo.Teď je o 30% více a zase málo.Tak už to prodejte když si s tím nevíte rady a kupte jiný titul.Jste jak staré báby na dvorku.Potřebujete napráskat kožich.
    Jiří
    • trochu osvěty
      15.08.2005 17:00

      Členové SMA UNI nemají v úmyslu využít nabídky povinného odkupu. Jejich jediným zájmem je, aby nový vlastník si počínal jasným a transparentním způsobem. Veškeré kroky SMA UNI proto směřují k ochraně minoritních akcionářů a jsou prevencí před podobnými "ústřelky" jako bylo uzavření naprosto skandální smlouvy mezi PKN a Agrofertem. Dokud nebudeme mít jistotu, že se neobjeví subjekt, který by mohl použít nízkou "odkupku" jako argument pro realizaci svých jednostranných aktivit, budeme se důsledně snažit, aby nabízená cena skutečně odpovídala přiměřené hodnotě Unipetrolu. Samozřejmě bychom byli raději, pokud by firma PKN oficiálně prohlásila, že nemá zájem na stažení akcií Unipetrolu z burzy a že jejím jediným cílem je zvyšování hodnoty Unipetrolu pro všechny akcionáře. Do té doby budeme činit veškeré kroky, které budeme považovat za nutné z pohledu ochrany zájmů našich členů a ostatních minoritních akcionářů Unipetrolu - včetně trvání na přiměřenosti ceny nabídky převzetí.
      mates
    • napráskat Tobě
      15.08.2005 15:12

      a dalším podobným , co jen žvaní a žvaní a vůbec nic nedělají pro korektnost obchodů na naší burze, pro ochranu minorit , pro kultivovanost prostředí . SMA chce pouze jen a jen to , aby nový vlastník jednal férově , tj plnil informační povinnosti vůči trhu a mimo jiné nabídl odpovídající cenu v odkupu. Je vidět , že jsi ubožák , pokud se zastáváš takových majitelů , co záměrně chtějí dělat z "jiných " hlupáky.
      aaa
      • Jsi zakopaný v pozici jako partyzán
        15.08.2005 15:49

        Opusť zákop a vytáhni do boje.SMA s 0,5% může dělat cupy cupy na zápraží a mávat šátečkem babišce.
        Jiří
      • Jiří má pravdu
        15.08.2005 15:48

        Není pravdou, že "SMA chce pouze jen a jen to , aby nový vlastník jednal férově...". SMA UNI chce to, co její členové, tedy vydělat co nejvíce na vlastnictví Unipetrolu. Buď tak, že ho prodají v odkupu, pokud se jim cena bude líbit (což zatím není), nebo tak, že ho budou držet do doby, než trh zvedne cenu tam, kda se jim bude líbit (a v tom jim vadí, že současné kroky majitele Unipetrolu vedou ke snížení jeho důvěryhodnosti a tím v konečném důsledku i ke snížení ceny Unipetrolu na trhu).
        Petr
        • Co je na tom špatného
          21.08.2005 7:57

          Je snad naprosto normální, že investor touží po zhodnocení své investice. Vy se chvílemi tváříte jako Ti chytří, kteří už vše dávno prokoukli a z UNI vycouvali, pak-liže jste tuto pozici kdy drželi, ale když někdo rozumí fundamentální analýze a nakupuje firmy podle jejich "finančního zdraví", nemůže souhlasit se snahou o neférovou manipulaci s kurzem či obchodovatelností a je-li jakákoli možnost se proti tomu bránit, je jeho právo jí využít. O ničem jiném to není.
          Petra
        • SMA muheheh
          15.08.2005 15:51

          Chce jen ,aby to tam mohli polišům naházet.Protože vědí,že to sletí dolů a co potom s takovým papírkem-:)))Muheheheh
          Ondra
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university