Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

21.06.2005 12:47
Autor: 

Slovensko
Výnosová krivka sa pohla smerom dole a ignorovala prudké pohyby eurovej krivky. Slovenské výnosy viac poklesli na dlhom konci ako na krátkom a krivka sa viac spoštila. Keďže eurová krivka sa v závere týždňa pohla prudko hore, spredy sa zúžili. Pri splatnosti 10 rokov sa zredukovali z 25 na 12 bps, pri splatnosti 5 rokov zo 40 na 25 bps a pri 1 roku spread poklesol približne o 4 bps.

Nepredpokladáme, že SKK krivka sa bude vracať prudko hore a nasledovať tak eurovú krivku. Pohyb slovenských sadzieb by mal v tomto týždni závisieť najmä od kurzu EURSKK. Ak sa mu podarí pred štvrtkovým zasadaním Banovej rady prelomiť bariéru 38,00 SKK/EUR, trh začne výraznejšie špekulovať na uvoľnenie menovej politiky. Trh FRA kontraktov stále počíta s poklesom sadzieb o 25 bps na 2,75 %. My v tomto týždni redukciu sadzieb zatiaľ nečakáme. Zníženie sadzieb bude aktuálne až s výraznejším posilnením koruny.

Polsko
Výnosy dluhopisů minulý týden mírně poklesly především díky překvapivě slabé květnové průmyslové výrobě. Ihned po otevření začátkem týdne na úrovni 4,91%, 4,90% a 4,98% pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy se nálada na trhu dluhopisů zhoršila, a to díky obavám investorů z poslední verze návrhu rozpočtu pro příští rok. Brzy se ale ukázalo, že obavy byly zbytečné a že vládní návrh se blíží očekávání trhu. Méně příznivé údaje o květnové inflaci ( 2,5% y/y při očekávaných 2,3% y/y) posunuly pak výnosovou křivku vzhůru a byly i jedním z důvodů nižšího zájmu investorů o aukci pětiletého dluhopisu.

Ani zmíněný neuspokojivý výsledek aukce však nezměnil očekávání dalšího snížení sazeb. Stanislaw Owsiak, člen měnového výboru a představitel jeho umírněné části, prohlásil, že pro rozhodování měnového výboru budou rozhodující slabé hodnoty statistik ekonomického růstu, průmyslové výroby a květnových maloobchodních tržeb.

V druhé polovině týdne se investoři zaměřili znovu na vývoj na vyspělých trzích a na průmyslovou výrobu. Klima na trhu se dále částečně zlepšilo po odloženém hlasování o důvěře ministru financí. Průmyslová výroba, která v květnu vzrostla o pouhých 0,9% y/y, tj. výrazně méně, než bylo očekávání trhu 3,3%, stejně jako deflace výrobních cen se ukázaly být katalyzátory růstu cen dluhopisů. Díky tomu klesla krátce před ukončením pátečního obchodování výnosová křivka průměrně o 13 bps.

Tento týden nebude podle našich předpokladů pro polské dluhopisy příznivý. Důvodem bude především politický tlak před již zmíněným hlasováním o důvěře. Stejně tak bude mít negativní dopad i očekávaný růst maloobchodních tržeb.

Maďarsko
Invertovaná výnosová křivka se v průběhu minulého týdne viditelně posunula směrem dolů, přičemž zároveň se i mírně napřímila. Zisky maďarských vládních dluhopisů vynikají zejména ve srovnání s nepříznivým vývojem na trzích dluhopisů v západní Evropě. Kombinace býčí nálady na maďarském trhu a růstu výnosů na dlouhém konci evropské křivky tedy vedla k tomu, že úrokové rozpětí u dluhopisů se splatností deset let se zúžilo o 30 bazických bodů a dosáhlo dvouměsíčního minima.

Pozitivní sentiment na trhu, který vedl k výrazné kompresi výnosů, byl zjevně vyvolán zvýšenou aktivitou zahraničních investorů, kdy vidina dalšího snížení základní úrokové sazby vedla ke spekulativním nákupům z jejich strany. Nyní, poté co MNB již snížila základní sazbu, může pro některé zahraniční hráče nastat čas vybírání zisků. To by pak v následujících dnech, podle našeho názoru, mohlo vést k růstu výnosů podél celé výnosové křivky.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university