Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Jak levně se na Slovensku financuje státní dluh, když centrální banka bojuje proti koruně

28.02.2005 13:11
Autor: 

ARDAL uskutočnil už druhú aukciu štátnych dlhopisov v tomto roku sprevádzanú opäť veľkým záujmom in-vestorov. Deväťročné bondy boli vyemitované s nižším výnosom ako nemecké Bunds! Aký však bude nasleduj-úci vývoj?

Štát profituje z momentálnej situácie na trhu. Centrálna banka bojuje s korunovými špekulantami aj prostredníc-tvom úrokových sadzieb (či už priamo alebo nepriamo) a ponechávanie prebytku likvidity na trhu za posledné štyri týždne spôsobilo dramatický pád trhových úrokových sad-zieb. Navyše sa ešte posilnili očakávania o ich budúcej redukcii. Ministerstvo financií tak už po druhý raz v tomto roku malo možnosť využiť šancu refinancovať sa za re-kordne nízke úrokové sadzby. Priemerný výnos v aukcii ŠD202 dosiahol 3,57 % a v porovnaní s poslednou aukciou rovnakého „papiera“ z polovice októbra 2004 spadol o 157 bodov! Pred dvomi týždňami si ministerstvo prostredníc-tvom ARDAL-u požičalo prostriedky na 4 roky dokonca za 3,07 %. Priemerný výnos v aukcii (3,578 %) bol nižšie ako kotácie porovnateľného nemeckého štátneho papiera. Naj-nižší akceptovaný výnos bol dokonca na úrovni 3,391 %.


Posledná aukcia ukázala na prvý pohľad nižší záujem zahraničných investorov. Je to však skutočne tak? Podľa údajov ARDAL-u poklesol podiel nerezidentov na celko-vom dopyte na 6 % z 10 % pred dvoma týždňami. Ich po-diel na akceptovanom dopyte sa zredukoval na nulu v porovnaní s takmer 30 % úspešnosťou v predchádzajúcej aukcii ŠD203. Na druhej strane väčšia časť nerezidentov naďalej vstupuje do aukcií prostredníctvom lokálnych bánk. Tento fakt štatistika ARDAL-u nezachatí. Objaví sa však neskôr v číslach Strediska cenných papierov. Podľa týchto dát sa momentálne pohybuje expozícia zahraničných hráčov na slovenskom trhu na historickom maxime.

Aký bude další vývoj? Keďže výnosy slovenských dlhopi-sov na dlhom konci krivky klesajú pod ich nemecký nápro-tivok ich atraktivita sa zdanlivo vytráca. Príklad Českej republiky z posledných zhruba 2-3 rokov však ukazuje, že výnosy sa môžu istý čas držať aj pod eurovým benchmar-kom. Všetko závisí od očakávaní o pohybe kľúčových sad-zieb. No a ČNB ich bola nútená kvôli domácej mene skre-sať až pod úroveň ECB. Pokračovanie NBS v taktike pone-chávania trhu v nadstave likvidity znamená, že sadzby fak-ticky klesli o 150 bodov. Redukcia oficiálnych sadzieb v tomto rozsahu by iba legalizovala súčasný stav na trhu.

Vzhľadom na rýchly rast cien dlhopisov (pokles výno-sov) za posledné dva mesiace môže z krátkodobého hľadis-ka prísť ku korekcii. Na druhej strane nízky dopyt štátu po financovaní svojich potrieb a nízkoinflačné prostredie ne-vytvára tlak na skorý rast výnosov. Prvé bondy v tomto roku musí štát splatiť v marci pričom ide o malú čiastku (6,8 mld. Sk). Najväčší objem bude splatný v máji, ide hlavne o eurobondy v objeme 750 mil. EUR. Za celý rok maturuje 79,9 mld. Sk (ŠD a ŠPP). Keď k tomu prirátame plánovaný deficit rozpočtu (61,5 mld. Sk) dostávame sa k číslu 141,4 mld. Sk. Podľa vyjadrení ARDAL-u bude čistý objem vyemitovaných dlhopisov okolo 40 mld. Sk. Zvyšok by teda mal pripadnúť na ŠPP. Zmena oproti minu-lým rokom je, že na financovanie rozpočtového deficitu sa nepoužijú výlučne ŠPP ale aj ŠD. Otázne tiež je, čo s bondovým trhom spraví dopyt dôchodkových spoločností. Ich vplyv by však v roku 2005 ešte nemusel byť veľký. Vývoj dlhého konca slovenskej krivky by preto mal závi-sieť najmä na pohybe nemeckých benchmarkov a výhľade sadzieb tak na Slovensku ako aj v eurozóne. Vzhľadom k súčasným úrovniam sa zdá byť oveľa menej atraktívny. Zatiaľ však nie je v dohľadne ani vyberanie ziskov.

Marek Gabriš, ČSOB


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university