Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mzdy ve 3. čtvrtletí – ani málo ani moc

Mzdy ve 3. čtvrtletí – ani málo ani moc

30.11.2004 9:31
Autor: 

Komentář doplněn
Průměrná hrubá měsíční mzda v ČR se ve 3. čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšila o 7,3 % na 17.738 Kč. Vzhledem ke zvýšení spotřebitelských cen o 3,2 %, mzdy reálně vzrostly o 4,0 %. V podnikatelském sektoru stouply mzdy v průměru o 7,0 %, státní zaměstnanci si polepšili o 8,3 %. Vzhledem k poklesu zaměstnanosti a očekávanému růstu ekonomiky není růst mezd na úrovni celého hospodářství nadměrný. Jednotkové mzdové náklady jsou nižší než v loňském roce.

Nejvíce si ve 3. čtvrtletí polepšili zemědělci, myslivci a zaměstnanci lesních závodů. Jejich mzdy se v průměru zvýšily o 9,8 %. Přesto mzdy v tomto sektoru zůstávají mezi nejnižšími v české ekonomice (nižší průměrná mzda je v ubytování, stravování a chovu ryb). Poměrně svižně stoupaly mzdy také v průmyslu a stavebnictví. Nejpomaleji v celé ekonomice rostly platy v restauracích a hotelech. V případě restaurací může být jedním z důvodů zvýšení nákladů způsobené přeřazením stravovacích služeb ze snížené do základní sazby DPH. Nicméně mzdy ve stravování rostou nejpomaleji již dlouhodobě.

V nepodnikatelské sféře letos vývoj mezd ovlivnily dva faktory: přechod na šestnáctitřídní stupnici platových tarifů a snížení 13. a 14. platů. První faktor vedl ke zvýšení průměrné mzdy, druhý působí opačně. Nicméně ve 3. čtvrtletí se žádné 13. a 14. mzdy nevyplácí, proto se do vývoje mezd plně promítl přechod k novým tarifům a průměrná mzda se meziročně zvýšila o 8,3 %, tj. podobně jako v 1. čtvrtletí, kdy stoupla o 9,7 %. Snížení 13. platů z poloviny měsíční mzdy na 10 %, naopak způsobilo meziroční pokles průměrné mzdy v nepodnikatelském sektoru 0,6 %. V případě 14. platů vláda ustoupila z původního požadavku vyplatit opět pouze desetinu běžné mzdy a dohodla se s odbory na čtvrtinových 14. platech. Ve 4. čtvrtletí tak lze očekávat meziroční zvýšení průměrné mzdy ve státní sféře zhruba o jedno procento. Za celý letošní rok by se měla průměrná mzda v nepodnikatelském sektoru podle našeho odhadu zvýšit o 4,7 %, reálně o 1,8 %. Obavy odborových organizací z poklesu životní úrovně státních zaměstnanců byly nejspíše liché.

Obvyklou otázkou bývá, zda mzdy rostou příliš rychle, pomalu, nebo přiměřeně. Bohužel ještě nebyly zveřejněny informace o hrubém domácím produktu ve 3. čtvrtletí, umožňující spočítat vývoj produktivity práce. Použijeme-li naše odhady růstu HDP ve stálých cenách (3,5 %), deflátoru HDP (meziroční zvýšení o 4,5 %) a již známá data o vývoji celkové zaměstnanosti a počtu zaměstnanců, měly by se jednotkové mzdové náklady meziročně snížit zhruba o 1,0 %. Za celý letošní rok by měly jednotkové mzdové náklady klesnout asi o 2,2 %. Dalo by se říci, že mzdy by mohly růst rychleji, jenže letošní rok je jen částečnou korekcí výrazného zvýšení jednotkových mzdových nákladů v předchozích dvou letech. Oznámené požadavky odborů na růst mezd v příštím roce a odložení účinnosti služebního zákona dávají naději, že i v příštím roce by se mzdy měly vyvíjet v souladu se zaměstnaností a růstem produkce. Samozřejmě na úrovni jednotlivých odvětví a firem by růst mezd měl reflektovat konkrétní podmínky.

David Marek, Patria Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university