Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Nenechte se zmýlit - riziko při investici do akcií neexistuje (opak.)

22.10.2004 10:25
Autor: 

Jedním ze základních konceptů vyučovaných na ekonomicko/finančních kurzech je to, že pouze systematické riziko je to, za které se platí zvýšenou návratností investice - nesystematické může být oddiverzifikováno. To je mimochodem jedním z hlavních důvodů, proč investiční doporučení brokerů, bank a jiných finančních institucí, založené na odhadu fundamentální hodnoty akcie za pomocí CAPM, nebo APT a bety (tj. akcie, která je součástí vysoce diverzifikovaného portfolia), není určeno pro investory investující pouze do jedné, či několika málo akcií. Uvedený princip by v praxi měl fungovat tak, že diverzifikovaní investoři při investici do jedné akcie čelí menšímu riziku, tudíž má pro ně k akcii vztažené cash flow vyšší hodnotu, což vede k nárůstu ceny akcie na trhu na hodnoty, které jsou pro nediverzifikované investory neatraktivní - tito jsou z trhu vytlačeni.

Systematické riziko je charakterizované např. betou dané akcie, její princip znázorňuje následující graf:


Zdroj: Patria Finance

Jaký je vztah mezi celkovým rizikem a jeho systematickou částí? Následující graf ukazuje poměrně silnou závislost mezi nimi (celkové riziko jako sm. odch. hodnoty firmy a jejího vlastního jmění):


Zdroj: DamodaranOnline, Patria Finance

Vztah je intuitivní, roste-li celkové riziko, dá se očekávat, že alespoň minimálně poroste i ta jeho část, která nejde oddiverzifikovat. To, že tyto proměnné nejdou proti sobě, ztěžuje pohled na to, zda investoři zvažují pouze systematické riziko, či alespoň část nesystematického. Problém je tak předmětem složitějších statistických výzkumů, jejichž výsledky jsou, alespoň pokud je mi známo, spíše rozporuplné. To, zda investora zajímá i nesystematické riziko (a zda je vytlačován plně diverzifikovanými investory z trhu), si však na základě vlastních zkušeností zřejmě dokáže zodpovědět většina čtenářů těchto stránek.

Na závěr poukažme ale na to, že výše uvedené je hezkým, ale pouze teoretickým konceptem (což mimo jiné vysvětluje i možný rozpor v tom, co říká teorie o reflexi nesystematického rizika a co někdy napovídá praxe). Modely typu CAPM jdou plně v tradici neoklasického přístupu, jehož nereálnost spočívá v (i) předpokládané formě očekávání – průměr a známé rozdělení pravděpodobnosti výstupů a (ii) ve způsobu tvorby očekávání všemi účastníky na trhu - racionálně. Přitom je poměrně evidentní, že v praxi při odhadech budoucnosti nejsou projekce/očekávání ve své naprosté většině charakterizovány rizikem, ale nejistotou. Projekce mohou být sice vyjádřeny za pomoci průměru a směrodatné odchylky, ta je však opět neznámá a jde pouze o její odhad. Toto rozdělení (riziko/nejistota) bylo poprvé jasně provedeno Knightem, k jeho zpopularizování nemalou měrou přispěl J.M.Keynes. Snad nebude na škodu uvést jeho postoj k riziku/nejistotě v originálním znění:

"By `uncertain' knowledge, let me explain, I do not mean merely to distinguish what is known for certain from what is only probable. The game of roulette is not subject, in this sense, to uncertainty. ... The sense in which I am using the term is that in which the prospect of a European war is uncertain, or the price of copper and the rate of interest twenty years hence...About these matters there is no scientific basis on which to form any calculable probability whatever. We simply do not know." (J.M.Keynes: The Theory of the Rate of Interest, in Lessons of Monetary Experience: In honor of Irving Fisher, 1937).

Je tak možná postkeynesiánskví nejlepším průvodcem investora?

Jiří Soustružník


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university