Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lawrence Summers:

Lawrence Summers: "Zadlužení fundamentálně ohrožuje Ameriku"... opakování matka moudrosti

25.03.2004 14:06
Autor: 

Po poslední smršti názorů a reakcí, která se snesla na některé z předchozích komentářů, si dnes dovolím upoutat pozornost čtenářů k názorům bývalého ministra financí Spojených států Lawrence H. Summerse. Domnívám se, že jeho autorita a odborná erudice plně odpovídá kalibru pánů J. Snowa (současný ministr financí USA) nebo Alana Greenspana (předseda centrální banky FED) s tím rozdílem, že on byl ministrem financí za vlády demokratů. Níže uvedené názory jsou názory výsostně osobní, námitky a reklamace je tedy možno směřovat přímo do jeho současného působiště - na Harvardskou univerzitu.

Jenom pro doplnění. Lawrence Summers působil jako ministr financí Spojených států za vlády Billa Clintona, tj. od července 1999 do ledna roku 2001. V březnu 2001 se vrátil zpět na svou alma mater, tj. na Harvardskou univerzitu, kde dodnes působí jako její rektor. Možná bude někdo zklamán, ale nic z toho co je uvedeno níže není nové - L. Summers tyto názory vyjádřil v úterý tohoto týdne během vystoupení před "International Institute of Economics" ve Washigntonu.

* "Je podivuhodné, že největší ekonomika světa je současně největším dlužníkem. Je proto na místě se ptát, je-li pro Spojené státy nutné ve snaze financovat současnou úroveň spotřeby a současnou úroveň investic spoléhat na - zcela bez vyjímky - politickou vůli resp nevůli zahraničních věřitelů". Převážná část těchto prostředků pochází ze strany japonských a čínských investorů, kteří formou nákupu státních dluhopisů Treasuries americkému trhu vrací peníze inkasované z prodeje zboží do USA exportovaného. Současná americká administrativa argumentuje, že USA v tomto okamžiku nabízí lepší prostředí pro investice, než jakýkoliv jiný region - s tím L. Summers do značné míry souhlasí. "Dá se s velkou přesvědčivostí argumentovat, že ani Japonsko ani Čína v tomto okamžiku nemají nejmenší motivaci zbavovat se Treasuries ve velkém, protože by to jejich domácím ekonomikám přineslo jenom problémy. Z tohoto pohledu se tedy v krátkém období není čeho obávat. Na druhé straně asi není ideální situace, kdy se USA dostávají do pozice finančního rukojmího."

* Jako druhý bod se L. Summers dotkl problému tzv. baby-boomers, poválečné generace, která se pomalu dostává do důchodového věku. Nezdravý stav, kdy je nízká míra úspor konfrotována se ztenčující se možností si vydělat, povede podle Summerse k dalším problémům.

* Podle jeho názoru (který se dal od demokrata očekávat) pouze současná vláda oddaluje chvíli, kdy akumulované problémy začne řešit. "Deficit rozpočtu a dluhové financování nejsou alternativní cestou financování vládních výdajů. Jsou jenom cestou odkládání neodvratného zvyšování daní a snižování spotřeby".

Tolik Lawrence Summers. Omlouvám se těm, kteři mě jistě nařknou z opakování se. Bohužel je tomu tak a v zájmu zachování objektivity by jistě bylo na místě se s podobnou razancí "strefovat" do dění v ČR nebo v Evropě. Komentovat dění v České republice je náplní práce mého kolegy Davida Marka, v případě Evropy se bohužel dá řící jenom to, že dělá všechno proto, aby na tom byla ještě o mnoho hůř, než na tom kdy budou Spojené státy.

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • UPLNE PREDVIDATELNE
    26.03.2004 8:35

    Co jineho se od pana profesora z Harvardu da ocekavat. Chovani Bushovy vlady je naprosto spravne deficit 4% je namiste kdyz se ekonomika zeme rozbiha. Spise je treba si vsimat, jestli se deficit zmensi, kdyz ekonomika pobezi naplno. Jestlise se nezvysi tvorba zamestnaneckych mist v nejblizsi dobe a GDP se neustali nad hranici pres 4%, a v Iraku budou komplikace tak bude mit Bush problemy a muze lehce prohrat v listopdu. Na druhe strane propousteni v USA se podstatne zpomalilo a prijimani zmestnancu v USA muze pristi mesic, nahle vyskocit, protoze vysoke prirustky produktivity nemohou trvat vecne a vlastne uz za brezen by mohlo dojit ke zmene, a muzeme videt zlepseni v tvorbe novych jobu a to pomuze i GDP, problem je v tom ze nikdo nevi co ta nova globalizacni ekonomika udela.
    J Podhradsky
    • Ach ten Keyness...
      26.03.2004 11:24

      Teda me fascinuje, jak vsichni porad veri, ze deficitni rozpocty jsou v recesi dobry napad. Kdyz na tom nejsem ekonomicky dobre, tak prece zacnu setrit, a ne ze si vypujcim penize od banky a zacnu utracet jeste vic nez pred tim. Jinak podivejte se na graf prijmu a vydaju Bushova rozpoctu a zjistite, ze problem neni na strane prijmove, ale na strane vydajove.
      ondra
  • Mentorové
    25.03.2004 15:00

    Nejzajímavější na těchto kritikách (ať v zahraničí či v ČR) že je nejrazantněji prosazují právě ti, kteří se na nevyváženosti situace dlouhopdobě nebo rozhodujícím způsobem sami podíleli. Ať v případě US ze strany demokratů kteří způsobily dlohodobé přehřátí ekonomiky a přefinancování způsobené především enormním a nezdravým nadhodnocováním dolaru (poměr dolar euro zakolísal za poslední tři roky o více než 30%). Nebo v případě naší ODS která měla prostor k razantním krokům na začátku 90-tých let a neodhodlala se k nim na úkor populistickým loteriím a odlužováním státu ať to stojí co to stojí (nebo např. skokovým zvýšením sociálních dávek při přebytkovém rozpočtu). Z obojího plyne že se nejedná o seriózní snahu nalézt optimální cesty když pro to jsou podmínky ale pouze o politická gesta spojená s předvolebními kampaněmi.
    Jiří Havelka
    • Nechapu smysl vasi kritiky
      25.03.2004 18:22

      Pokud se clanek vyjadruje ohledne deficitniho hospodareni USA, tak ten deficit opravdu hrozive narostl az za Bushe. Clinton prenechal GW prebytek. Spekulativni bublina nastala az po 1997, a trvala tak tri roky. Nezda se mi, ze tri roky jsou nejak dlouhodobe. Bull Market zacal uz za Reagana, nekdy mezi 1982-1984 a pokracoval s vykyvy az do roku 2000, tedy 18 let. Prehrati ekonomiky bylo mozne sledovat az koncem roku 1999 a 1 1/4 roku 2000 a s nafouknutim Nasdaqu. Sirily dnes uz smesne publikace, jako DOW Jones 36000 a kdy propady z rijna 1997, srpna 1998 byly brany jako buying opportunity. Politiku silneho dolaru razil Reagan po vyprasku, ktery $$$ dostal v 70tych letech. Clinton jen pokracoval v uspesich, ktere zalozil Reagan. Demograficky mu to take vychazelo, protoze Babyboomers, generace o 80 mil obcanech byla na vrcholu svych vydelku. Tento demograficky vrchol je v USA uz za nami, a behem 3 let odejdou duchodu. Problemy USA jsou jine, zavazne, ale zatim zvladnutelne diky schopnemu vedeni FEDu
      Mirek
    • Poznámka k "Mentorové"
      25.03.2004 15:43

      Politická gesta předvolebních kampaní? Možná... Pravda? Podle mého názoru určitě...
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
    16:00USA - Index ISM v průmyslu
    16:00USA - Nově otevřená prac. místa
    20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba