Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dvě sazby DPH – pláč na špatném hrobě

Dvě sazby DPH – pláč na špatném hrobě

16.02.2004 14:34
Autor: 

Česká vláda se minulý týden rozhodla k překvapivě rasantní změně daňových pravidel. Mění se odpisové lhůty, zavádí společné zdanění manželů, místo odpisování od daňového základu nastupují daňové kredity. Většina těchto opatření má logické ekonomické jádro a je až překvapivé že se k nim vláda odhodlává.

Největší pozornosti se ovšem dostalo rozhodnutí vlády změnit „standardní“ sazbu daně z přidané hodnoty z 22 % na 19 % a současnému převedení dalších položek ze sazby snížené (pětiprocentní) do sazby standardní. Proti tomuto rozhodnutí vlády se vzedmula velká vlna odporu a vláda se ocitla na dně veškerých žebříčků popularity.

Proč takové bouřlivé důsledky? Především proto, že každý den můžeme sledovat zástupce „nově postižených“ odvětví, kteří vysvětlují, jak osudově na ně dopadne zvýšení DPH z dnešních 5% na 19%. Kdyby měl člověk věřit všemu co slyší, pak tisíce restaurací budou krachovat, divadla zaniknou, časopisy přestanou vycházet a poslanec Křeček se přestane sprchovat…

Samozřejmě, že vyšší DPH je nepříjemná a také je jasné, že kdyby 5% sazbu platili třeba výrobci aut či televizí, vyrobilo by se aut i televizí více, více by se jich prodalo a více lidí by mělo práci. Daně jsou zkrátka vždy škodlivé (se vzácnou výjimkou korekční, tzv. piguviánské daně). A je jasné, že ty oblasti, které byly doposud vyšší DPH „ušetřeny“ se bouří, neboť je vyšší daň nepříjemně postihne a jistě povede ke snížení jejich produkce a možná i k bankrotům. Tak ale daně fungují, takže vítejte do „normálního světa“ přátelé…

Celá dnešní debata také názorně ukazuje nevýhody systému dvou (a více) sazeb daně z přidané hodnoty. Již samotná existence zvýhodněné sazby bude stále provokovat zástupce více daněných produktů k úsilí o přeřazení „jejich“ zboží či nabízené služby do nižší sazby DPH. To samozřejmě vytváří obrovský tlak na vládu a při troše obratnosti může její postavení řádně zkomplikovat. Nicméně, kritici vlády by neměli zapomínat, že neexistuje „dobrá daň“ a že daně jsou jen nástrojem, kterým vláda shromažďuje prostředky na své výdajové programy. A tam leží zakopaný pes českých veřejných rozpočtů, i jejich současné „reformy“. Dokud si zachováme obrovský a neefektivní sociální systém, do té doby, co počty zaměstnanců státu stále rostou, pak budeme muset platit vysoké daně.

Příčina schodků veřejných rozpočtů je v příliš vysokých výdajích, ne v nízkých daních. A zde lze mít k vládnímu postupu největší výhrady. Politici neodolali pokušení a začali si hrát s nastavením daňového systému, místo aby škrtali ve výdajích.jakákoliv daňová reforma je nyní střelbou na běžící terč, protože není jasné, jaký objem peněz by systém měl do veřejných rozpočtů přinášet. V rámci daňových reforem tedy vláda vykročila směrem správným a není třeba ji za to kritizovat. Daň z přidané hodnoty je jednou z „inteligentnějších!“ daní, neboť alespoň neodrazuje lidi od práce. Ideální by bylo mít jednu sazbu DPH, aby odpadly spory o to, kdo má sazbu DPH vyšší a kdo nižší. Jednotná sazba DPH by také mohla vést k eliminaci řady absurdních daňově účetních problémů. Kde však vláda stále váhá je reforma výdajových programů veřejných rozpočtů.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.


Váš názor
  • DPH z ubytovacich sluzeb - jenom lobby
    17.02.2004 18:32

    Nedavno se mi dostal do ruky celoevrop cenik fy Accor Hotels (provozovatel Novotelu, Ibisu aj.) Tato firma provozuje hotely celosvetove ve stejnem standardu, takze je podobne jako Hamburger velmi dobrou srovnavaci zakladnou. A svete div se. Ceny v Praze jsou vubec jedny z nejvyssich. Jsou vyssi ca o 20% ney e Vidni a o 35% nez v Budapesti. I pres 5% DPH. Cili cena je evidentne "market driven" a ne "cost driven", takze ponechani 5% DPH zanemena jen vetsi vyvar pro Accor. Krome toho pri vyssim DPH u ubytovani bychom mohli profitovat z toho, ze nejmene cast zaplati "bloody tourists", neboli by to de facto znamenalo zvyseni exportu. Je tedy vic nez zjevne, ze ceska politika je ovladana lobbyisty a ne smyluplnymi uvahami.
    SAX
    • mate pravdu,
      18.02.2004 1:55

      nicmene chtelo by to prece jen srovnani vice firem. Taky muze byt rozdil mezi temito luxusnimi hotely a treba obycejnymi penziony. Pokud si ale pamatuji, tak u tech hotelu neslo ani tak o zdrazeni/nezdrazeni jako o to uz uzavrene kontrakty s cestovkami a podobne. Pak nahle zvyseni DPH je imo podraz. Zajimalo by me ale, jak by se zvyseni DPH projevilo treba na cenach za kempy - casto si uz ted uctuji za dva metry ctverecni travy tolik, ze za par dni pobytu by si clovek tu zem mohl za stejnou cenu koupit... :)
      pucmeloun
  • Z práce vládních volů
    17.02.2004 8:43

    Z práce vládních volů může vzniknout jenom volovina..
    Štefan
  • nesouhlasim
    17.02.2004 0:39

    To se to hezky teoretizuje odnekud z kancelare... Jestlipak jste pane Schneider byl v poslednich letech treba v kine? Cim dal tim vic musim bohuzel rict, ze saly zeji prazdnotou a mala a stredni kina jedno po druhem mizi. A vy byste jim jeste se slovy "vitejte do normalniho sveta pratele" zvysil dane a prispel tak k jejich definitivni likvidaci a vitezstvi nechutnych obrich nadnarodnich komplexu. At ziji monopoly a kartely, ze. Jestli vam to neuniklo, tak existuje vec zvana Lambertova krivka a my uz jsme zrejme v jeji sestupne casti s tim nasim zdanenim, ktere patri v Evrope k tem vyssim, ne-li nejvyssim... :( :( :( Jinak naprosto souhlasim s neefektivnim socialnim systemem.
    pucmeloun
    • Pucmeloune
      17.02.2004 9:02

      Ty obří nadnárodní komplexy mají stejně vysoké DPH, jako ta malá kina. A jsou v zisku i přesto, že ceny jejich lístků jsou dvakrát vyšší, než lístky v malých kinech. Takže DPH není to, co ovlivňuje úspěšnost kin. Ta křivka se jmenuje myslím Lafferova a nikoli Lambertova a je to teoretický pojem, který v praxi ještě nikde nebyl prověřen, protože popisuje událsti při zhruba 90% zdanění. Zdanění v ČR je kolem 42% a je nižší než je průměr v EU. Napovídá tomu i tzv.den daňových prázdnin, který je někdy v polovině května.
      Mirek
      • ano
        18.02.2004 1:46

        ale presto by komplexy imo mohly byt ve vyrazne vyhode vzhledem k tomu, ze mala kina maji mnohem mensi marzi a tudiz budou spis nucena promitnout zvyseni dph do vysledne ceny. To muze vest k vetsimu zdrazeni u malych kin a tudiz k novemu odlivu stale-jeste-vernych zakazniku. Lambertova krivka je ulet, mela byt samozrejme Lafferova; to o 90% zdaneni jsem nikdy neslysel, naopak se tento pojem dost casto objevoval pred par lety v ruznych clancich a diskuzich kdyz ODS a CSSD polemizovaly ohledne zvyseni/nezvyseni dani. I pokud je vsak tato krivka teoreticka, stale trvam na tom, ze CR by potrebovala dane spis snizit - urcite by to pomohlo minimalne od >10% nezamestnanosti. Spis by se konecne melo zacit setrit na vydajich. Btw. kdyz uz jsem u nezamestnanosti, zajimal by me neci nazor na to, zda by pomohlo zkraceni zakonne pracovni doby z 8,5 treba na 7,5 a zaroven zvyseni mzdy za prescasy (treba na 1,5nasobek jako v USA). Nechapu totiz, proc to jeste nikdo neudelal - a je to asi rok co jsem nekde videl srovnani prumerne pracovni doby se zapadoevropskymi zememi - byli jsme temer na maximu.
        pucmeloun
  • bohuzel
    16.02.2004 18:13

    Bohuzel mate naprostou pravdu pane Schneider.Ale od lidi typu Sobotky nebo Spidly se asi neceho chytreho nedockame.Bohuzel pochybuji,ze by jsme se neceho chytreho dockali od ODS.A tak muzeme jen polemizovat.
    dodo
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university