Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cena není hodnota aneb Dow na 10,000 bodech neznamená vůbec nic !

Cena není hodnota aneb Dow na 10,000 bodech neznamená vůbec nic !

12.12.2003 14:26
Autor: 

Podívejme se pravdě do tváře, hodnota 10,000 bodů na indexu Dow Jones je zhruba stejně signifikatní jako 5,000 nebo 7863 - sama o sobě neříká zhola nic o jednotlivých akciích a ještě o kousek méně o jejich hodnotě. Slouží jako ideální nadpis (ano, i naše komentáře tak v minulých dnech začínaly), jinak je ale skutečná informační hodnota tohoto faktu mizivá. Je to stejné, jako by investoři hodnotili dluhopis jenom podle toho, že obchoduje na ceně 100% - bez informace kolik je kupon a kde se pohybují úrokové sazby prostě není možné usoudit, je-li tento dluhopis atraktivní nebo ne.

Stejně tak jsou na tom akcie - jedna úroveň ceny může při dané ziskovosti firmy vypadat jako přehnaná, naopak jiná (a třeba mnohem vyšší cena) může být ve vztahu k ziskovosti firmy zcela ospravedlnitelná. To, že lidi v mnoha případech zajímá více cena indexu jako je Dow Jones a ne hodnota akcií tento index tvořících je jenom důkazem, jak vysoce spekulativními trhy na Wall Street stále zůstávají. Skoro se chce říci, že investoři v mnoha případech "znají cenu všeho a hodnotu ničeho".

Mnoho investorů (a velmi pravděpodobně i mnoho našich čtenářů) se bude rozčilovat, že "nyní je všechno jinak". Není. Trhy a instrumenty na nich obchodované se sice vyvinuly, investoři jsou však pořád ti stejní lidé jako byli před 50 nebo 100 lety - uvažují velmi podobně, jsou zmítáni stejnými emocemi a dělají stejné chyby.

Co s tím? Pojďme se podívat na některé ukazatele hodnoty a zkusme z nich něco vyčíst. Poměr P/E je u indexu Dow Jones mezi 20-25, u S&P500 je to na hodnotě 25-30, index Nasdaq má P/E na oběžné dráze s hodnotou 195. Hlavním problémem P/E je, že samo o sobě nic moc neříká - pokud nejsme schopni alespoň trochu přesně spočítat současné a budoucí zisky firem. Proto bude možná vhodnější porovnávat toto P/E ve vztahu k jiným veličinám.

Pokud vezmeme P/E indexu Dow Jones na hodnotě 21, znamená to kromě jiného, že své investované peníze dostaneme zpět za přesně 21 let (samozřejmé nyní odmyslíme od cca 2% dividendy). Těchto 21 let však bude realitou jenom v situaci, kdy firmám nebudou růst zisky - pro index S&P500 je tato perioda o něco delší, u indexu Nasdaq by se splacení mé investice nedočkali ani moji vnuci. Proto je tak důležité odhadovat, kolik asi bude očekávaný růst zisků firem - ten by výše uvedené periody výrazně zkrátil. Warren Buffett je v tomto ohledu velmi skeptický a podle vlastních slov na současném trhu mnoho hodnoty nenachází. Pokud si někdo myslí, že nízké úrokové sazby automaticky znamenají vyšší P/E - podívejte se na Japonsko. Pokud jsou sazby nízko protože ekonomika stagnuje, vysoké P/E znamená vyšší riziko.

Z jiného pohledu můžeme porovnat celkovou tržní kapitalizaci indexu v poměru k hrubému domácímu produktu dané země. V současnosti je tento poměr pro index Dow Jones cca 105%. K roku 1995 - kdy začínala internetová bublina - to bylo nejvýše 80%. Za posledních 55 let byla průměrná tržní kapitalizace Dow Jones cca 55% HDP.Pokud bychom se tedy měli vracet na výše uvedené hodnoty, Dow Jones by čekal propad o 25% resp. 50%. Děsivá představa.

Tak jako tak, dnešní Dow je nastaven na svět bez problémů a zádrhelů. Nic z toho ale okolo sebe nevidíme - ani všemocný FED si není podle včerejších informací jistý, zda k růstu trhu pracovních sil dojde dříve než v roce 2005. V tomto prostředí kupuje instrument s P/E na hodnotě 195 jenom šílenec.

Petr Žabža
(připraveno na základě CNBC.com)


Váš názor
  • P/E je velmi omezený ukazatel
    15.12.2003 9:48

    a rozhodně pouze na základě tohoto ukazatele nejde dělat závěry o jaké se autor pokouší nebo k jakým evidentně navádí. P/E je ukazatel porovnávající poměr ceny akcie a čistého zisku na akcii. Pouze čistý zisk ale rozhodně není účetní kategorie na základě které by se měla hodnotit "zajímavost" akcií pro investory. Dnes se již používají jiné ukazatele a P/E dokonce minimálně.
    Michal
  • Chiméry
    12.12.2003 16:29

    P/E kolem 20 není nijak tragickou záležitostí. Výnos takové investice je ca 5%p.a., což je naprosto v souladu s úrokovou mírou na dlouhodobé horizinty kolem 15-20 let. Problémje v tom, že řada investorů již bondy a akcie příliš nerozlišuje, zejméne ne v tak dlouhých horizontech, a tak se děje to, že výnosnost obou instrumentů je v podstatě obdobná.
    SAX
    • RE: Chimery
      13.12.2003 16:01

      Jasne, ale to porovnavas "bezrizikovou" investici (bondy) a rizikovy vynos akcie, navic u tech akcii beres ziskovost a ne dividendy, ja osobne ziskovost navic breu spise orientacne (ucetni podvody, ...). Zkratka pokud mam premii za riziko 0 oproti bezrizikove investici nejdu do toho. Navic US dluhopisy drzi zahranicni investori a co se stane az prestanou - vynos bezrizikove investice (bondu) pujde nahoru. Nerikam ze kupuju US bondy spis akcie na emerging markets vcetne CR tam vidim budoucnost. Muzes jeste argumentovat ze US zisky pujdou nahoru na to se ovsem musim zeptat kam az? Nemyslim ze by meli pri soucasne nezamestnanosti+minula monetarni expanze kam rust, videl bych to max 30% do 2 let a to je malo...
      Lukas
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university