Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar na novém minimu 1,2130 USD/EUR - kapitulovali snad

Dolar na novém minimu 1,2130 USD/EUR - kapitulovali snad "bullish" investoři?

03.12.2003 14:19
Autor: 

Dolar v noci otestoval úrovně 1,2100 USD/EUR, aby se nad nimi v průběhu dnešního evropského obchodování již usídlil na delší dobu. Krátce po obědě americká měna prorazila na nové historické minimum k jednotné evropské měně -1,2130 USD/EUR. Znovu za obchodováním nestojí žádné zjevné impulsy, jen pokračující negativní sentiment. Jaké jsou názory předních eurodolarových hráčů?

* Mary Davis, CSFB, Londýn: I když je růst americké ekonomiky robustní, politika FEDu je uvolněná ... euro v příštích 3 měsících apreciuje minimálně na 1,24 USD/EUR.

* Tim Fox, National Bank of Australia: Začínají být patrné známky návratu domácí poptávky v Evropě ... euro tento měsíc může posílit na 1,23 USD/EUR.

* Ian Stannard, BNP Paribas: Přijde doba, kdy USA nebudou schopny ufinancovat svůj deficit ... dolar může v nejbližších dnech oslabit na 1,2170 USD/EUR.

* Jim McCormick, Lehman: Kdybyste mi dříve dali čísla o ekonomickém růstu v USA, neočekával bych pokles dolaru na 1,21 USD/EUR, a hleďme, ono to tu je.

* Eeva Antila, OKO Bank: trh se nyní příliš neohlíží na makrodata ... příští rok se kurzový trend změní a dolar posílí na 1,10 USD/EUR.

* Asmara Jamaleh, Banca Intesa: Na fundamentálním základě je euro čím dál tím více nadhodnocené.

* Shahab Jalinoos, ABN Amro: Výhled pro dolar je stále smutný ... růst americké ekonomiky může být výrazný, přesto dolar může padat ... do tří měsíců euro oslabí na 1,24 USD/EUR.

Podle Shahaba Jalinoose je na trhu vidět jistá kapitulace těch, kteří sázeli na dolar kvůli silnému ekonomickému růstu ve Spojených státech. Německý kancléř Schroeder dnes v Pekingu řekl, že jej neznervózňuje aktuální kurz eura - to je charakteristický přístup Evropanů v poslední době, který dává euru prostor dále růst.

Začíná se rovněž objevovat kritika americké centrální banky, FED totiž signalizuje, že sazby zůstanou na nízké úrovni, přestože ekonomika roste poměrně svižným tempem. Přitom se zdá, že centrální banky již začaly "sezónu zvyšování sazeb", jako první již minulý měsíc zvedla sazby Bank of England, dnes zvýšila sazby Bank o Australia a kanadská centrální banka je ponechala beze změny, ač se čekal pokles. Takové rozvírání úrokového diferenciálu potom ještě zvyšuje tlaky na pokles dolaru.

Dolar v průběhu letošního roku oslabil o 16 procent k euru. Jeho efektivní kurz, tj. kurz ke všem hlavním měnám, které v příslušném indexu mají váhu podle podílu na zahraničním obchodu USA, oslabil letos již o 12,7 procent. Dnes odpoledne bude hlavní kurzotvornou zprávou index ISM ve službách za listopad.

Podle právě zveřejněného průzkumu agentury Reuters, kterého se ve dnech 1. až 3. prosince účastnilo 60 devizových analytiků, by měl dolar do konce února 2004 slabit na 1,22 USD/EUR. Konec letošního roku by potom měl znamenat pro eurodolar podle mediánové odpovědi kurz 1,2013 USD/EUR. Nicméně 3měsíční, 6měsíční a roční očekávání (tj. pro prosinec 2004) jsou v průměru naprosto shodná - 1,22 USD/EUR, což značí jen omezený potenciál dalšího oslabování americké měny.

Jednotlivé odhady 60 analytiků se potom pohybují v těchto intervalech: 1,16 až 1,25 pro konec roku 2003, 1,10 až 1,30 v horizontu 3 měsíců, 0,95 až 1,30 v horizontu 6 měsíců a 0,88 až 1,35 USD/EUR v horizontu 1 roku. Že by světlé zítřky pro dolar? Naše dlouhodobé prognózy eurodolaru mají k dispozici klienti VIP Patria ZDE.

(zdroj citací: Bloomberg, Reuters, komentář Patria)


Váš názor
  • Amerika je zaostala
    09.12.2003 16:23

    ... kdyz jsem tam priletel a videl tu chudobu, spinave ulice, stara auta bez technicke kontroly, stare telefoni automaty, stare budovy, ktere se pomalu hrouti tak sem si byl jist, ze takhle nejak vypadala Evropa pred pul stoletim. Jsem elektroinzenyr a ty jejich elektroinstalace na drevenych sloupech mi pripominala Tchaiwan. A nejen to .... USA pro radu evropanu nejsou zadnou velmoci ale exotickou zemi s krasnou prirodou.
    Radim
  • Mnoho dolaru
    04.12.2003 13:08

    Nejvetsim problemem je to, ze Americane nakupuji zbozi ve svete za dolary, protoze po dolarech je velka poptavka. Staci tedy tyto dolary natisknout a nakoupit za ne zbozi. Dolary odplynou do zahranici a nezvyssi inflaci v USA. Takto vyvezene dolary se pouzivaji k k obchodu uvnitr i vne nejruznejsich statu nebo slouzi jako rezervy centralnim bankam (napr. Cina). potiz je vtom, ze tuto "inflaci" dolaru nelze delat do nekonecna. Driv nebo pozdeji lide strati v dolar duveru, prave tu duveru, ktera umoznila dolaru stat se svetovou menou cislo 1. Pak jiz staci velmi malo aby se dolar sesul. Kdo na soucasne situaci vydelava? Americka vlada, spotrebitele kupujici zahranicni vyrobky a vyvozci do USA na celem svete vcetne tech evropskych. Prodelavajici americke vyrobce se snazi statni administrativa USA chranit cly (napr. ocel) coz je cesta vedouci k rozbiti mezinarodni delby prace, dale se snazi obvinovat neopravnene Cinu z vyhodneho kurzu juanu atd. Pritom staci tisknout mene dolaru.
    hynek
  • Varovani
    03.12.2003 16:11

    USA se pravdepodobne vydaly na cestu proti vsem.Velmi slaby dolar jeste vic ozebraci zbytek sveta.A tolik zminovany americky dluh je americanum jenom k smichu.Vetsina lidi se mylne domniva,ze ten dluh bude muset zaplatit USA.Velky omyl.Zaplati ho z velke casti Cina a Evropa.Nechapu,jak to zbytek sveta prehlizi a dokonce se o nic nesnazi.Evropa si dokonce libuje v silnem euru.Jsem pouze malym exporterem do USA,ale uz dnes vidim co se deje a jak jsme na nejvetsim svetovem trhu vytlacovani Cinou a co je jeste horsi,samotnymi americkymi vyrobci,kteri velmi pruzne reaguji.Kde proda Japonsko sva predrazena auta?Evropa uz skoro nema co nabidnout.USA prodavaji jen sve spickove technologie a ty prodaji vzdycky.Navic slaby dolar podpori i dalsi vyvoz.Vzpamatujme se nez bude pozde.
    dodo
  • EUR vs USD
    03.12.2003 15:41

    nechápu jak může někdo věřit americkému dolaru a jejich ekonomice. Každý kdo byl v USA a viděl tu zaostalost za západní Evropou tak vidí, že USD byl uměle nadhodnocen, aby zapadoevropské koncerny měly mamutí zisky. Přikláním se k názoru, že v horizontu 1 roku bude běžné pásmo 1 EUR / 1,28-1,30 USD. Hůře se dá asi předpovídat kuruna, ale je skvělá její současná velmi silná úroveň. Myslím si, že ji nečeká již žádné razantní oslabení ani posílení. Tedy 1EUR / 33-34Kč.
    Radim
    • Nesmysl
      03.12.2003 22:12

      Myslím, že tento názor je přesný opak reality. Zaostalost mimojiné v efektivním fungování ekonomických mechanismů je spíše problémem zbytku světa za USA, např. ukazatel nejvyšší produktivity práce na světě - koef. 1- podle kterého se měří ostatní země, hovoří jistě za vše další. Žádná jiná země 1 nedosahuje. Současný vývoj usd je zcela jistě cílenou záležitostí, nepodceňoval bych ekonomické nadnárodní vedení i měnové politiky. Navíc si uvědomte, že většina světového bohatství je právě v USA, včetně držby i cizoměnových podílů v celosvětových koncernech.
      Michal
    • Sila dolaru?
      03.12.2003 18:37

      To, ze nekdo nema rad Ameriku, jako takovou, je do jiste miry pochopitelne, casto vsak tento postoj ma pouze pricinu v predsudcich. Nic neni dokonale. Co je vsak jiste, je to, ze americka ekonomika je nejstarsi moderni ekonomikou, fungujici v zemi, kde jsou podminky pro podnikani nesrovnatelne snazsi nez ve zbytku sveta, Evropu nevyjimaje. Americane rovnez miluji spotrebu, ktera je motorem ekonomiky a nejen jejich. Verim (nikoli doufam), ze konzumni zpusob zvitezi i v Ceske republice a americky zpusob zivota je vicemene realitou. To je nicmene spise filozoficka otazka. Avsak soucasna hodnota USD neodpovida pozici americke ekonomiky. Z dlouhodobeho hlediska si myslim, ze dlouhodobe prilis slaby dolar neni v zajmu zadne zeme na svete, ani zadne ekonomiky. Vzdyt i teroriste drzi sva aktiva ve svem portfoliu, mimo jine jiste i v USD.
      Filip H.
    • zaostalost?
      03.12.2003 17:54

      V USA jsem byl mnohokrát, ale ekonomickou zaostalost jsem tam rozhodně neviděl. Kde jste ji viděl Vy?
      Josef Nevařil
    • bohuzel
      03.12.2003 16:30

      Bohuzel jsou USA nejvetsi svetovym trhem.Pokud se tento trh uzavre pro ostatni,doplatime na to vsichni,krome Americanu.Ti na tom naopak vydelaji.A zajimalo by me podle ceho se pozna americka zaostalost?Podle nejvyssi zivotni urovne nebo snad podle toho,ze tam nevladnou komuniste a socialiste s odborama?
      dodo
      • Bez dovozu nepřežijou.
        10.12.2003 23:01

        Slabý USD = vyšší inflace v USA. Trh se tam zavře sám až ropa se bude prodávat v EUR a bude pro USA čím dál dražší. Doufám že sem nikdy nepříjde ta jejích uroveň : hladový rodiny žebrající o pomoc od států který nemají co jím dát jíst kvůli tomu že President dal ty prachy do válčení.
        Visitor
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university