Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Muž, kterému z klávesnice odstranili znaménko +

Muž, kterému z klávesnice odstranili znaménko +

14.07.2003 14:44
Autor: 

Jen velmi těžko nyní najdeme mezi předními ekonomy a analytiky někoho, kdo je více "bearish" než hlavní ekonom investiční banky Morgan Stanley Stephen Roach. Jeho názory - podle jeho vlastních slov - vedly kolegy k tomu, že z jeho notebooku odstranili klávesu se znaménkem plus, prý ji v podstatě vůbec nepotřebuje. Jenom fakt, že se jeho tvář objevi na televizní obrazovce, slibuje množství minimálně kontroverzních názorů.

V jedné z jeho posledních analýz polemizuje s obecně přijímaným názorem, že medvědí trh ve Spojených státech skončil a ekonomika se nyní nachází ve fázi cyklického oživení. Rozhodně nejde o jednoduchý úkol - hlavní akciové indexy jsou v USA o více jak 20% výše (měřeno od svého dna v polovině března tohoto roku) a hospodářské výsledky firem (alespoň ty zatím oznámené) nezklamaly. Jaké jsou tedy jeho argumenty ?

* Masivní monetární a fiskální stimulus se může nakrásně minout účinkem.

Ve světle hrozby deflace a kolosálního zpomalení ekonomiky se americká administrativa vydala na cestu masivního fiskálního a monetárního stimulu. Za poslední dva roky snížil Alan Greenspan a "jeho" FED sazby o 550 bps - z předchozích 6.5% na stávající 1%. Prezident George Bush přidal dva daňové balíčky, které obrátily rozpočet Spojených států z přebytku ve výši 2.3% HDP v prvním kvartále roku 2000 do schodku 2.6% v prvním kvartále roku 2003. Podle všech učebnic makroekonomie by podobná kombinace měla vést k razantnímu cyklickému oživení. Základní předpoklad je, že se americká ekonomika nachází v klasickém hospodářském cyklu. Podle názoru S. Roache tomu tak není - Amerika je podle jeho názoru uprostřed velmi unikátního "post-bubble" ekonomického cyklu, který do značné míry zneplatňuje obvyklé ekonomické poučky. Ty jsou podle jeho názoru nefunkční hlavně díky tomu, že stále ještě neproběhla plná korekce excesů posledních 8 let.

* Růst akciových trhů se odvíjí od tzv. "měkkých" indikátorů.

Podle názoru S. Roache se trhy fundamentálně mýlí ve svém názoru, že medvědí trh je u konce a ekonomika začíná zvedat hlavu. Z jednoho prostého důvodu - tento názor je založen na "měkkých" datech (očekávání), zatímco "tvrdá" data (empiricky doložená) nic takového nepotvrzují. Jako důkaz cituje především poměrně sledovaný indikátor "Purchasing manager index" - celkem je pro jeho publikování osloveno 770 subjektů, 400 v oblasti průmyslu a 370 v sektoru služeb. Podle údajů amerického statistického úřadu bylo v roce 1997 v U.S. 363,753 průmyslových podniků a cca 6 milionů nevýrobních firem. Vzorek respondentů pro oblast průmyslu je sice malý, ale statisticky akceptovatelný. V porovnání s tím pokrývá 370 nevýrobních firem pouhých 0.0001% celého spektra a to je žalostně málo. Nemluvě o tom, že indikátory mapující očekávání mouhou být v mnoha případech manipulované, často se jedná o "přání otcem myšlenky".

"Tvrdá" data oproti výše uvedeným mnoho důvodů k optimismu nedávají. Klasickým zástupcem jsou data o nezaměstnanosti - zde počet pracovních míst v nevýrobní sféře v červnu propadl o 30 tisíc (proti očekávání +10,000) a minulé měsíce byly revidovány směrem dolů. Celková míra nezaměstnanosti poskočila na 6.4% proti očekávaným 6.2%, stěží známka ekonomického oživení.

* Výdaje a investice firem jsou stále na mizivé úrovni.

Příchozí data o kapitálových investicích firem jsou stále nepřesvědčivá. Nové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (mimo zbrojní systémy a letadla) v květnu propadly o 0.5% - druhý měsíční pokles po sobě. Nerezidenční stavební výroba poklesla v květnu podruhé za sebou a potřetí za poslední 4 měsíce. V podstatě jedinou oblastí, kde stále pokračuje spotřeba skoro v nezměněné výši jsou domácnosti. Jejich nákupní apetit je však podle ekonomů připisován spíše dramatickým slevám než znovunastartování nominálních nákupů.

Jak bylo řečeno výše, "medvědí" argument je poslední dobou velmi těžké obhájit. Ekonom kalibru Stephena Roache však bude stěží riskovat svůj profesní a osobní kredit tím, že by publikoval nepromyšlené závěry. Nadcházející sezóna hospodářských výsledků možná poskytne další vodítka.

Petr Žabža


Váš názor
  • Hodnotne investice
    15.07.2003 17:36

    Pane Zabze, mate aspon Audi 8 a 100 mega na terminovanem vkladu?
    Mr.Y
  • Selský rozum říká: game is over
    15.07.2003 16:22

    Každý systém letadlo má jednou svůj konec. Tzv. odložená spotřeba (převážně ve formě penzijních fondů, akcií, dluhopisů a vkladů u bank) dosáhla iracionálních hodnot. Jak vím, že jsou iracionální? I na finančních trzích fungují základní mechanismy nabídky a poptávky. Pokud byla poptávka po "poukázkách na odloženou spotřebu" vyšší než nabídka, pokud do fondů více peněz dlouhodobě přitékalo, musela zákonitě cena "poukázek na odloženou spotřebu" (vyjádřená lidskou prací) růst. Podle mne je tedy zákonitě nadhodnocená. Až západní "spořílkové" dosáhnou důchodového věku a budou chtít poukázky směnit zpět za výsledky cizí práce, dojde přesně k obrácenému efektu - hodnota "poukázek na odloženou spotřebu" vyjádřená prací, kterou za ně někdo bude ochotný vykonat, bude klesat. Penzijní systém založený na fondech je podobný hře letadlo. Na rozdíl od zmíněné hry má poměrně šťastně - tj. ne příliš strmě - nastavenou růstovou křivku. Rostoucí cena zvyšovala poptávku a ta působila na růst ceny akcií/dluhopisů. Podobně, ale obráceně funguje i přistávání letadla - klesající cena způsobuje pokles motivace, což působí opět na pokles ceny poukázek. Pokles ceny "poukázek" ovšem způsobuje také pokles spotřeby, ta způsobuje ještě větší pokles ceny akcií... vzorová spirála. Je možné se proti tomu bránit? Ano, ani pokles nebude trvalý, skončí, jakmile budou nadbytečné "poukázky" zničeny (inflace případně bankroty bank a podniků). Je rozumné vsadit na nezadlužené podniky s produkty, které "budou vždy potřeba" a fungující ve většinou úzkých segmentech s vysokými vstupními bariérami. Mezi klasické příklady patří vodárny (v zemích, kde demokracie zvítězí nad populismem), producenti populárních jedů a oblbovadel (tabák, alkohol...). Doufám, že jsem jediný, kdo přemýšlí takovýmto zcestným způsobem.
    Kozina
    • ja herr generalmoajor
      15.07.2003 23:35

      Ano souhlas za predpokladu, ze neexistuji lide stredni a mlade generace...
      Marsal nadrizeny Generalmajora
    • Selský rozum
      15.07.2003 17:25

      Nejste jediný. Ještě bych do portfolia přidal darhé kovy a suroviny.
      Honzajs
  • Otázka ?
    15.07.2003 14:03

    Pane Žabže, kde máte zainvestovány své aktiva ?
    Karel Petr
    • Aktiva čeho ?
      15.07.2003 15:10

      Pane Žabže, kouříte taky doutníky, které zásadně nestojí méně než 550 Kč ?
      Mr. X
    • Aktiva čeho ?
      15.07.2003 15:08

      Můžete upřesnit aktiva čeho ?
      Franta Komárek
  • Dost zajímavé!
    15.07.2003 9:39

    Konečně článek, který má hlavu a patu. Super Petře, stáváš se postupně nejlepším ekonomickým novinářem v ČR (ale nezpychni, v tý bandě to zas není tak težký!). Roach má asi v mnoha ohledech pravdu a je to opravdu zajímavý názor (aspoň se konečně někdo nezaklíná overkapacitou), ale poslední publikovaná data přímo z amerických firem by spíš potvrzovala optimismus a pozvolné oživení.
    Aleš
  • Investice
    14.07.2003 16:54

    Pokud má pravdu, do čeho investovat? Cash? Drahé kovy?
    Honzajs
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university