Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jepičí život rozpočtových reforem

Jepičí život rozpočtových reforem

24.01.2003 13:41
Autor: 

Novou tradicí české ekonomicko-politické scény se staly návrhy rozpočtových reforem. Každý rok se skupina idealistických nadšenců odhodlá postavit do závodu s těžkotonážními politickými trucky svůj rychlý moderní vůz střižený podle ekonomické racionality a lidského rozumu. Kdo doveze do cíle (tj. k makroekonomické stabilitě) českou ekonomiku? Kdyby se mělo sázet podle kvality, vyhrála by určitě „reformní“ formule. Kdyby jí ovšem ihned na startu nezválcovaly pomalé, ale mocné politické trucky …

Tak nějak by mohla začínat pohádka (spíš horor) pro dospělé nebo odstrašující příklad v pasáži moderní učebnici ekonomie pojednávající o časové nekonzistenci. V české dolině je to bohužel pouze poněkud květnatější popis reality. Od roku 1993 se fiskální situace v ČR neustále zhoršuje. První výraznější upozornění přinesl rok 1997. Vláda se tehdy pokusila o nápravu v podobě dvou „balíčků“. Reformní snahy ovšem rychle ukončil nástup sociálně-demokratické vlády v roce 1998.

V roce 2001 již bylo zřejmé, že se schodek veřejných rozpočtů bez mimořádných příjmů (privatizace, prodeje hlasovacích práv, UMTS licencí, apod.) přehoupne přes laťku 5% hrubého domácího produktu. V podobě statečného rytíře přišel v březnu téhož roku reformní návrh z dílny Světové banky. Ekonomové si povětšinou detailní zhodnocení situace doprovázené konkrétními návrhy potřebných změn pochvalovali. Ministerstvo financí také. Tím to ovšem skončilo. Již v dubnu totiž resignoval ministr financí Pavel Mertlík nejen na realizaci rozpočtové reformy, ale také na svou funkci. A bylo po nadějích.

Psal se rok 2002 a v parlamentních volbách opět zvítězila sociální demokracie. Krátce po sestavení vlády přispěchali premiér a ministr financí s výroky naznačujícími, že tato vláda se rozhodně nebude pokoušet odnaučit lid od štědrých sociálních dávek. Zdálo se, že na naší široké cestě do pekel gigantického vládního dluhu nic nestojí. Proto bylo velmi překvapivé, když se ministr financí rozhodl sestavit tým reformistů z odborníků na slovo vzatých a začali společně pracovat na nové předloze reformy veřejných rozpočtů. Vliv politického zaměření ministra financí a obavy o průchodnost ve vládě sice zřetelně ovlivnily navrhované změny, zejména tempo jejich implementace, přesto se zrodil materiál, za který by se nemusel stydět ani apolitický liberální ekonom. Nový „stroj“ sice má své mouchy (zejména absence reformy důchodového systému), přesto přináší naději.

Neuplynul ani měsíc a média již přináší zprávy, že se ve vládě pod křídly starších a zkušenějších kolegů ministra financí pracuje na reformě reformy, která ve skutečnosti znamená obrat o sto osmdesát stupňů. Novým heslem doby má být: „místo škrtání ve výdajích, zalepíme rozpočtové díry vyššími daněmi“. Nebo snad: „ S vyššími daněmi na věčné časy“. Tuto hlavní myšlenku doplňuje scénář jen velmi pomalého snižování schodku veřejných rozpočtů. Neoreformisté považují za dostatečné, aby se schodek snížil na 5% HDP v roce 2006. O vyrovnanosti rozpočtů se raději nemluví. Pod nálepkou nové reformy je ovšem ve skutečnosti šrotován návrh ministra financí z prosince loňského roku.

Dosavadní historie snah o nápravu rozpočtové situace ukazuje, jak pošetilé je pouštět se do boje s politickými představami o uspořádání společnosti. Politické doktríny bezesporu ovlivňují ekonomické kroky vlády. Rozumné vlády si ovšem uvědomují omezení vyplývající z ekonomických zákonitostí. Současná situace v ČR a nové pseudoreformní snahy vlády bohužel leží mimo veškerá ekonomicky racionální řešení. Nepřijde-li však nějaký nový idealista, budeme si muset namalovat čerta na zeď a čekat na měnové krize a argentinské ožebračení. Doufejme, že se tradice návrhů rozpočtových reforem v českých zemích dostatečně zakořenila …

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • Česko...
    27.01.2003 9:35

    Heslo "člověče plať a plať víc" se líbí každému politikovi. Jen málokterý má odvahu uvést do reality nepopulární "utahování opasků" i když o něm velkohubě diskutuje. Nelze se ale pak divit, když naše české mozky jdou raději pracovat a žít tam, kde zdravý rozum válcuje ten umíněný. Ale o to naší vládě přece nejde...nebo že by ano?
    MM
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.