Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdánlivý oddech nezaměstnanosti v září

Zdánlivý oddech nezaměstnanosti v září

08.10.2002 9:25
Autor: 

komentář doplněn
Míra nezaměstnanosti na konci září činila podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí 9,4%, což je stejná hodnota jako na konci srpna. Počet osob evidovaných úřady práce se ovšem zvýšil o téměř 5 tis. na 493 tis.

Opět se snížil počet volných pracovních míst a na jedno volné pracovní místo nyní připadá opět více než 10 nezaměstnaných. Naposledy byla tato bilance takto nepříznivá v květnu 2000.

Ačkoli stagnace míry nezaměstnanosti by nás mohla ukonejšit, pohled na sezónně očištěné údaje nás nenechává na pochybách, že se situace na trhu práce nadále zhoršuje. Sezónně očištěná míra nezaměstnanosti se totiž opět posunula o několik setinek procentního bodu výše. Růst domácí ekonomiky a příznivější vývoj na trhu práce brzdí nepříznivá situace na západoevropských trzích, která se projevuje nejen na straně poptávky po českém zboží, ale také nižším přílivem přímých zahraničních investic. Počet nezaměstnaných byl díky těmto nepříznivým faktorům o 52 tis. osob vyšší než před dvanácti měsíci.

Nepříznivé podmínky na trhu práce v září kompenzoval mírně příznivý sezónní faktor. Září je měsícem, kdy se řada letošních absolventů škol zaregistruje na úřadech práce. Některým se podaří nalézt zaměstnání ještě v průběhu září, jiní zůstanou v evidenci úřadů práce. Tento specifický efekt zamíchá celou řadou statistik z trhu práce. Počet nově hlášených uchazečů o práci bývá v září druhý nejvyšší z celého roku (nejvyšší bývá v lednu, kdy končí řada termínových pracovních kontraktů). Počet osob vyřazených z evidence pracovních úřadů patří v září mezi nejvyšší z celého roku, neboť řadě absolventů se podaří nalézt zaměstnání. Výrazněji se projevuje pouze jarní nábor na práce sezónního charakteru. Vysoký bývá také počet osob vyřazených z evidence úřadů práce, aniž by se jim podařilo nalézt práci. Kromě odchodů do důchodu či sankčního vyřazení se nabízí jeden specifický faktor: odchod letošních absolventů škol do základní vojenské služby.

Po stagnaci míry nezaměstnanosti v září nás v příštích měsících nemine další zhoršování statistik trhu práce. Očekáváme, že na konci letošního roku se míra nezaměstnanosti vyhoupne na 9,9%. V prvním čtvrtletí příštího roku by se měla držet nad deseti procenty. Pokud se naplní předpoklady postupného zlepšení hospodářských podmínek v EU, což by pomohlo také české ekonomice, mohl by se vývoj nezaměstnanosti v příštím roce obrátit k lepšímu. Na konec roku 2003 očekáváme pokles na 9,7%.

David Marek

Přehled všech základních makroekonomických údajů týkajících se České republiky naleznete v sekci Ekonomika, která kromě aktuálních dat obsahuje i prognózy Patria, trhu, ČNB, Ministerstva financí ČR a dalších institucí. V této oblasti našich stránek také naleznete nadčasové ekonomické analýzy a komentáře, které se váží k jednotlivým ukazatelům. Podobně můžete využít i našich aktualizovaných grafů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:18Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data