Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Hledáte bezpečný výnos 18 % ?

27.10.2000 8:10
Autor: 

V těchto dnech je na programu jednání Parlamentu ČR návrh na zvýšení maximálního ročního základu pro „strop“ státní podpory ze stavebního spoření ze současné úrovně 18000,- na 36000,- Kč. Státní podpora by se tak díky tomuto opatření radikálně zvýšila ze 4500,- Kč na 9000,- Kč ročně. Návrh byl předložen poslanci US, KDU-ČSL a ODS. Účinnost je navržena od 1.6.2001. Důvodem předložení toho návrhu je podle jeho autorů skutečnost, že státní podpora na stavební spoření ještě nebyla od vzniku stavebních spořitelen valorizována. Přitom peníze vynaložené ze státního rozpočtu na podporu bydlení i spoření obecně jsou jedny z nejefektivněji vynaložených. Otázkou je, zda při současném vývoji příjmů a výdajů státního rozpočtu by byl tento nárůst zafinancovatelný. Vláda se dle očekávání vyjádřila k tomuto návrhu zamítavě. To však nic nemění na skutečnosti, že se návrhem nyní zabývá Poslanecká sněmovna.

Stavební spoření je nejvýnosnější a nejbezpečnější forma spoření podporovaná ze státního rozpočtu. Hospodaření stavebních spořitelen je pod přísným dohledem ministerstva financí. Výnosy u stavebního spoření jsou při stávající úrovni úrokových sazeb velmi lákavé. Při standardní formě ukládání úložek (měsíčně) dosahuje „čistý“ výnos 13 – 14 % (p.a.), při nestandardní variantě (jednorázově ke konci roku) dokonce až 18 % (p.a.)!!!. Veškeré výnosy jsou navíc osvobozeny od daní. Výnos až k úrovni 18 % je dosažitelný šestou a sedmou roční úložkou v pětiletém horizontu (tzn. při založení spoření v prosinci 2000 a úložce za celý rok je možné získat SP, stejně jako by klient spořil celý rok. Poté následuje standardních pět let spoření a další jednorázová –sedmá- úložka na začátku šestého roku spoření, ke které klient inkasuje sedmou státní podporu).

Právě tyto „možnosti“ a průměrná úložka, která je hluboko pod 18000,- za rok nastiňuje otázku, zda zvýšením státní podpory nepomůže stát jen bohatším občanům, protože chudší nemají prostředky ani na ukládaní současné maximální částky. Musíme přitom připomenout i dodatečný efekt zvýšení již tak vysokých zisků stavebních spořitelen, neboť státní podpora činí tuto formu spoření jednou z nejvýnosnějších investičních variant. Ovšem čím více vkladů je získáno, o to více je možné půjčit a podpora bytové výstavby a obnova bytového fondu by měla být prioritou jakékoliv vlády. Nutno ovšem zvážit také dopady toho návrhu do již tak napjatého státního rozpočtu.

Zajímá-li Vás tento typ informací, pak navštivte, prosím, sekci PENÍZE, která je nyní nová a podstatně odlišná než dříve. Na homepage sekce PENÍZE můžete (v prostředním sloupci) porovnat i jiné úrokové sazby - např. pro jiné částky nebo pro jinou dobu uložení. V prostředním sloupci také můžete získat porovnání výnosnosti různých typů otevřených fondů. V levém sloupci můžete získat radu o tom, který způsob ukládání je pro Vás vhodný - zda termínované vklady, fondy peněžního trhu či jiné. Konečně si také můžete přečíst detailní rozbor výhod a nevýhod jednotlivých způsobů zhodnocování Vašich peněz (v pravém sloupci).

PROSÍM KLIKNĚTE ZDE a sledujte instrukce.

(Tomáš Sedláček)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university