Tisková zpráva MSČR: vyjádření ministra spravedlnosti k hodnotící zprávě EK

14.11.2001 14:39

„Ve srovnání s loňskou hodnotící zprávou EK je letošní hodnocení české justice evidentně a jednoznačně pozitivní,“ tvrdí český ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš, ale připomíná, že ve zprávě se zároveň objevily i nepřesnosti a nepravdivé informace:

1) Zpráva uvádí, že čeští soudci jsou sice nezávislí, ale ministr spravedlnosti je prý může kdykoliv odvolat. To je zcela mylná informace, neboť čeští soudci jsou z Ústavy ČR neodvolatelní. Ministr smí pouze iniciovat kárné řízení, které může směřovat k odvolání soudce z funkce. O výsledku kárného řízení však nerozhoduje ministr, ale kárný senát, složený výhradně z nezávislých soudců!
2) Zpráva je nespravedlivá v tom, že konstatuje stále nízkou technickou vybavenost soudů výpočetní technikou.Ve skutečnosti jsou vybavenost a tempo, s nímž se nedostatky v tomto směru odstraňují, daleko větší. Ještě do konce roku 2001 přibude do justice k více než 8 tisícům PC dalších 800, do poloviny roku 2002 získají především státní zastupitelství 1200 PC a do konce roku 2002 bude celá justice kompletně zasíťována a vybavena moderními programy. Do ideálního stavu kompletního vybavení všech pracovišť v justici tak podle názoru ministra Bureše chybějí maximálně dva roky, a to i díky významnému spolufinancování z programů PHARE.

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš se jinak s obsahem hodnotící zprávy ve vztahu k justici ztotožňuje. Vítá konstatování zprávy, že významně pokračuje reforma soudnictví. Považuje si názoru, že „znakem reformy je snaha o všeobecný souhlas společnosti“, což podle jeho mínění dokládá i fakt, že novela občanského soudního řádu i trestního řádu byly přijímány ve sněmovně i v senátu téměř jednomyslně a širokou podporu ve sněmovně získal i návrh zákona o soudech a soudcích a novela zákona o státním zastupitelství.

Hodnotící zpráva EK klade značný důraz na vzdělávání soudců a státních zástupců, proto hodnotí pozitivně zamýšlený vznik Justiční akademie. Tu hodlá ministerstvo otevřít v příštím roce a měla by být technicky velmi dobře vybavena i díky materiální podpoře zemí EU.

Zpráva oceňuje fakt, že výrazně vzrostl počet soudců a státních zástupců a konstatuje, že počet soudců na počet obyvatel je více než dobrý. „Tvrdím to také, a dodávám, že další cesta ke zlepšenému fungování justice nepovede již přes navyšování počtu soudců, ale přes vznik funkcí pomocníků soudců, kteří převezmou na svá bedra jednoduché a přípravné úkony. Chtěl bych soudcům nabídnout pomocníky již od roku 2003. V nejbližší době předložím návrh zákona o pomocnících soudců do připomínkového řízení. Jejich výchovu budu projednávat i s rektory a děkany, budu žádat, aby vysoké školy vychovaly středně vzdělaný právnický personál – např. v bakalářských formách studia,“ dodává ministr Bureš.

Autoři hodnotící zprávy příznivě hodnotí, že se zkrátila průměrná délka trestního řízení, nicméně poukazují na fakt, že průměrná délka civilního řízení se prodloužila. Je tomu skutečně tak, ovšem z analýzy statistických údajů vyplývá, že v roce 1998 mimořádně prudce vzrostl nápad civilních agend u soudů, a to o dvacet tisíc případů za rok. Této nápad se projevil ve vyřizování agend až v letošním roce. Ze statistik však vyplývá jeden nepřehlédnutelný a pozitivní trend, totiž, že se trvale zvyšuje schopnost českých soudů vyřizovat plynule více civilních i trestních věcí než během roku napadne. Znamená to, že se daří stále více ukrajovat z koláče nedodělků z minulosti.

Zpráva příznivě hodnotí práci orgánů specializovaných na závažnou hospodářskou trestnou činnost, které fungují při vrchních státních zastupitelstvích a při Nejvyšším státním zastupitelství.

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš konstatuje, že harmonizace našeho právního systému se zákonodárstvím EU je z hlediska resortu spravedlnosti prakticky hotová, zbývá jen úspěšně obhájit reformu správního soudnictví. Tři základní zákony správního soudnictví právě projednává ústavně právní výbor PS Parlamentu ČR. Podle ministra mají šanci na všeobecnou podporu ve sněmovně i v senátu. Do konce letošního roku chce ministr předložit vládě ještě paragrafové znění nové moderní úpravy úpadkového práva. Intenzívně pokračují práce i na paragrafovém znění nového občanského zákoníku a trestního zákona. Tyto návrhy budou hotovy do konce roku 2002. Protože na všech zmíněných návrzích pracuje široká skupina expertů a odborníků, neměly by překládané právní normy získat politickou nálepku. Před jejich přijetím bude totiž stát každá vláda, která vzejde z nadcházejících parlamentních voleb.

13.12.2017
6:31Fed, sazby a očekávání trhů. Situace se opakuje, říká Fidelity
12.12.2017
22:02Technologickému sektoru se dnes nedařilo