Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Tisková zpráva MSČR: vyjádření ministra spravedlnosti k hodnotící zprávě EK

14.11.2001 14:39
Autor: 

„Ve srovnání s loňskou hodnotící zprávou EK je letošní hodnocení české justice evidentně a jednoznačně pozitivní,“ tvrdí český ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš, ale připomíná, že ve zprávě se zároveň objevily i nepřesnosti a nepravdivé informace:

1) Zpráva uvádí, že čeští soudci jsou sice nezávislí, ale ministr spravedlnosti je prý může kdykoliv odvolat. To je zcela mylná informace, neboť čeští soudci jsou z Ústavy ČR neodvolatelní. Ministr smí pouze iniciovat kárné řízení, které může směřovat k odvolání soudce z funkce. O výsledku kárného řízení však nerozhoduje ministr, ale kárný senát, složený výhradně z nezávislých soudců!
2) Zpráva je nespravedlivá v tom, že konstatuje stále nízkou technickou vybavenost soudů výpočetní technikou.Ve skutečnosti jsou vybavenost a tempo, s nímž se nedostatky v tomto směru odstraňují, daleko větší. Ještě do konce roku 2001 přibude do justice k více než 8 tisícům PC dalších 800, do poloviny roku 2002 získají především státní zastupitelství 1200 PC a do konce roku 2002 bude celá justice kompletně zasíťována a vybavena moderními programy. Do ideálního stavu kompletního vybavení všech pracovišť v justici tak podle názoru ministra Bureše chybějí maximálně dva roky, a to i díky významnému spolufinancování z programů PHARE.

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš se jinak s obsahem hodnotící zprávy ve vztahu k justici ztotožňuje. Vítá konstatování zprávy, že významně pokračuje reforma soudnictví. Považuje si názoru, že „znakem reformy je snaha o všeobecný souhlas společnosti“, což podle jeho mínění dokládá i fakt, že novela občanského soudního řádu i trestního řádu byly přijímány ve sněmovně i v senátu téměř jednomyslně a širokou podporu ve sněmovně získal i návrh zákona o soudech a soudcích a novela zákona o státním zastupitelství.

Hodnotící zpráva EK klade značný důraz na vzdělávání soudců a státních zástupců, proto hodnotí pozitivně zamýšlený vznik Justiční akademie. Tu hodlá ministerstvo otevřít v příštím roce a měla by být technicky velmi dobře vybavena i díky materiální podpoře zemí EU.

Zpráva oceňuje fakt, že výrazně vzrostl počet soudců a státních zástupců a konstatuje, že počet soudců na počet obyvatel je více než dobrý. „Tvrdím to také, a dodávám, že další cesta ke zlepšenému fungování justice nepovede již přes navyšování počtu soudců, ale přes vznik funkcí pomocníků soudců, kteří převezmou na svá bedra jednoduché a přípravné úkony. Chtěl bych soudcům nabídnout pomocníky již od roku 2003. V nejbližší době předložím návrh zákona o pomocnících soudců do připomínkového řízení. Jejich výchovu budu projednávat i s rektory a děkany, budu žádat, aby vysoké školy vychovaly středně vzdělaný právnický personál – např. v bakalářských formách studia,“ dodává ministr Bureš.

Autoři hodnotící zprávy příznivě hodnotí, že se zkrátila průměrná délka trestního řízení, nicméně poukazují na fakt, že průměrná délka civilního řízení se prodloužila. Je tomu skutečně tak, ovšem z analýzy statistických údajů vyplývá, že v roce 1998 mimořádně prudce vzrostl nápad civilních agend u soudů, a to o dvacet tisíc případů za rok. Této nápad se projevil ve vyřizování agend až v letošním roce. Ze statistik však vyplývá jeden nepřehlédnutelný a pozitivní trend, totiž, že se trvale zvyšuje schopnost českých soudů vyřizovat plynule více civilních i trestních věcí než během roku napadne. Znamená to, že se daří stále více ukrajovat z koláče nedodělků z minulosti.

Zpráva příznivě hodnotí práci orgánů specializovaných na závažnou hospodářskou trestnou činnost, které fungují při vrchních státních zastupitelstvích a při Nejvyšším státním zastupitelství.

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš konstatuje, že harmonizace našeho právního systému se zákonodárstvím EU je z hlediska resortu spravedlnosti prakticky hotová, zbývá jen úspěšně obhájit reformu správního soudnictví. Tři základní zákony správního soudnictví právě projednává ústavně právní výbor PS Parlamentu ČR. Podle ministra mají šanci na všeobecnou podporu ve sněmovně i v senátu. Do konce letošního roku chce ministr předložit vládě ještě paragrafové znění nové moderní úpravy úpadkového práva. Intenzívně pokračují práce i na paragrafovém znění nového občanského zákoníku a trestního zákona. Tyto návrhy budou hotovy do konce roku 2002. Protože na všech zmíněných návrzích pracuje široká skupina expertů a odborníků, neměly by překládané právní normy získat politickou nálepku. Před jejich přijetím bude totiž stát každá vláda, která vzejde z nadcházejících parlamentních voleb.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba