Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Dnes začíná zasedání MMF. Co je vlastně MMF zač? (opak.)

19.09.2000 8:58
Autor: 

Dnes začíná v Praze výroční zasedání MMF a Světové banky zveřejněním Světového hospodářského výhledu. Od dnešního dne bude probíhat řada doprovodných akcí, samotné zasedání MMF potom proběhne ve dnech 26.-28. září. O přípravách na toto zasedání slýcháme z médií téměř každý dne. Většina informací však ignoruje to, co MMF dělá a soustřeďuje se spíše na okolnosti provázející jeho zasedání. Jsme tedy podrobně informováni o tom, jak se policie připravuje na rozsáhlé demonstrace, které odpůrci globalizace slibují, a o penězích „utracených“ za rekonstrukci Kongresového paláce, méně však o tom, jak MMF funguje a co bude na programu výročního zasedání v Praze. Připravili jsme proto pro Vás stručný přehled o historii existence Mezinárodního měnového fondu a o jeho hlavních aktivitách. MMF byl založen na konci roku 1945. Hlavním cílem této organizace je podpora mezinárodního obchodu a mezinárodní peněžní spolupráce a také snaha o stabilizaci měnových kurzů. MMF navíc napomáhá členským zemím při odstraňování deficitů platební bilance, které signalizují nerovnovážný vývoj dané ekonomiky.

Snaha o stabilizaci měnových kurzů byla spojena se vznikem Bretton-woodského systému, což byl systém pevných měnových kurzů. Každá členská země byla povinna udržovat měnový kurz ve fluktuačním pásmu +/- 1% od stanovené parity, která byla vyjádřena v amerických dolarech. Americký dolar byl sám v pevném kurzu směnitelný za zlato. Ke kolapsu Bretton-woodského systému došlo na začátku 70. let. Dolar byl dvakrát devalvován a v roce 1973 byl systém pevných měnových kurzů zrušen a nahrazen režimem volně plovoucích kurzů. Od té doby se MMF soustřeďuje na monitorování makroekonomického vývoje ve svých členských zemích. Dvakrát ročně vydává zprávu o stavu ekonomiky každé země a v případě nestability ekonomiky se MMF angažuje výrazněji, jak formou misí tak i stabilizačními půjčkami.

Činnost MMF bývá často kritizována a většina kritiků fondu vyčítá "neprůhlednost", "aroganci" a někdy také profesionální pochybení. Není sporu o tom, že MMF, stejně jako prakticky všechny soukromé i veřejné instituce, někdy neodhadne správně všechna rizika (příklad české ekonomiky v první polovině 90. let je klasickým příkladem přehnaného optimismu MMF). Jindy zase nevaruje dostatečně důrazně před hrozícími problémy (viz Thajsko v roce 1997 či naléhavé, ale neveřejné dopisy české vládě z roku 1996). Na některé vládní činitele, zvyklé na horlivé „pokyvovače“, mohou ekonomové z MMF působit arogantně, ale jejich práce je upozorňovat na problémy, ne chválit osvícené politiky.

Zosobněním všeho špatného byla pro mnoho ekonomů doporučení MMF pro Thajsko, Malajsii, Koreu a Indonésii v roce 1997. Je zajímavé, že ve všech těchto zemích (které se, pravda, řídily jen některými radami MMF) došlo k prudkému oživení a že třeba ekonomika Jižní Koreji rostla loni tempem přes 10%! Bohužel, to si již kritici MMF našli jiná témata…

Svoji činnost financuje MMF z příspěvků členských států. Příspěvky jsou stanoveny podle několika ekonomických ukazatelů (např. národního důchodu). Prostředky členským zemím jsou půjčovány v tzv. tranších po splnění podmínek stanovených fondem.

Česká republika patřila mezi zakládající členy MMF, v roce 1955 se však sama vzdala členství. Členy MMF jsme se stali opět v roce 1990.

(Monika procházková. Ondřej Schneider)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university