Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

22.06.2006 11:31
Autor: 

Maďarsko: Farmaceutické společnosti Egis a Richter výrazně těží z oslabujícího forintu
Včera jsme kontaktovali farmaceutické společnosti, aby nás informovaly o svých finančních zajišťovacích pozicích. Zjistili jsme, že Egis i Richter mají relativné nízké zajišťovací pozice, a proto téměř v plné míře profitují z nedávného oslabení maďarského forintu.

Richter nás informoval, že zajišťování provádí pouze ve vztahu EUR/USD, ale je plně otevřen změnám kurzu EUR/HUF, když zhruba 70-80 % z jejich USD je zajištěno vůči euru až do konce 1Q07. Jak již bylo uvedeno v květnu, Egis má zajištění USD/HUF až do konce září. Včera nás společnost informovala, že zrovna začala zajišťovat USD/HUF pro období říjen až prosinec, ale velmi opatrně, v současnosti zajišťuje pouze 20-30 % z celkových USD tržeb v tomto období. Když jsme se zeptali na průměrnou cenu transakce, finanční ředitel pouze uvedl, že každý z nových kontraktů byl uskutečněn až po oznámení úsporných opatření nové vlády. To pro nás znamená kurz USD/HUF zhruba 200-215, velice blízko současné úrovni (219,6).

I když zajišťovací politika obou společností je různá, obě výrazně těží z oslabení forintu. Podle Egisu znamená oslabení 1 forintu vůči USD další zisk na provozní úrovní ve výši 100 mil. HUF. Před dvěma měsíci, když byla cena akcií o 40 % vyšší, byl kurz USD/HUF o 10-15 forintů nižší. To znamená, že oslabení forintu v tomto období by mohlo přinést další zisk ve výši 1,0-1,5 mld. HUF v roce 2007, což by téměř zcela kompenzovalo negativní dopad úsporných opatření (1,6-1,7 mld. HUF).

Co se týká Richter, který má dokonce vyšší exportní vystavení, ale je více ovlivněn nižšími dotacemi léků, dostaneme podobný obrázek. Roční otevřená USD pozice je zhruba 300 mil., což znamená 3-4 mld. HUF vyšší provozní zisk díky oslabujícímu forintu. To by mohlo zcela vykompenzovat negativní dopad restriktivních opatření (3,6-3,7 mld. HUF). Nicméně je potřeba si uvědomit, že současná zajišťovací politika Richteru, kdy nezajišťuje HUF, ale pouze vztah EUR-USD, by mohla znamenat plnou výhodu z oslabování forintu, ale také způsobuje výrazné riziko v současném volatilním prostředí.

Naše modely jsou založeny na nezměněném kurzu USD/HUF 213 a kurzu EUR/HUF 256 od roku 2007 a dále. V momentě, kdy se měnový trh v Maďarsku stabilizuje (nyní se zdá být na mnohem nižší úrovni než se čekalo), změníme naše předpovědi na kurzy a upravíme naše modely ocenění.

Pro Egis i Richter i nadále doporučujeme Koupit, když fundamentální cena Egisu je 33 803 HUF (41% prostor pro zhodnocení), zatímco fundamentální cena Richteru je 43 108 HUF (20% prostor pro zhodnocení).

GTC plánuje výstavbu nové kancelářské budovy v Sofii
GTC Bulgaria (95 % vlastní GTC) uzavřelo dohodu na koupi pozemku, který se nachází v Sofii u dálnice, která spojuje střed města a letiště, za 1,55 mil. EUR. GTC zde plánuje výstavbu kancelářskou budovu zhruba se 7 tis. m2. GTC tuto koupi provedla v rámci joint venture, kde GTC Bulgaria drží 51 %. Výstavba by měla začít ve 2Q07 a dokončena by měla být v polovině roku 2008. Oznámení vnímáme jako pozitivní a jako potvrzení úsilí GTC zaměřit se na nové trhy (Bulharsko, Rumunsko a Ukrajina), kde poptávka po kvalitních nemovitostech zdaleka není nasycena a komprese výnosů má, ve srovnání s tradičními zeměmi C3, větší potenciál. Opakujeme naše doporučení Koupit.

Netia: P4 doufá, že zahájí provoz služeb 3G během 4Q06
Provozní ředitel společnosti P4 v rozhovoru pro Dow Jones Newswires uvedl, že společnost chce zahájit provoz UMTS služeb do 4Q06, pokud se jí podaří zajistit místa pro plánovaných 400 stanic do září. P4 má v úmyslu získat 17-25 % na trhu během příštích 10 let a hodlá utratit zhruba 1 mld. EUR za svojí síť v průběhu příštích pěti až šesti let. Dodal, že předpovídá pozitivní EBITDA během pěti let od zahájení provozu. Navíc uvedl, že společnost hodlá utratit významnou částku na marketingovou kampaň v průběhu září, poté co se rozhodne o názvu značky.

Podle našeho názoru bude mít tato zpráva pravděpodobně negativní dopad na akcie Netia. Zatímco plány na 17-25% podíl na trhu v průběhu deseti let jsou jen mírně nad naší předpovědí na 15% podíl na trhu do roku 2015 (zahrnuli jsme i zahájení provozu mobilní sítě ve 2H06), předpovídáme, že P4 dosáhne na pozitivní EBITDA až ve třetím roce provozu služeb. Domníváme se, že provozní náklady spojené se zahájením provozu mobilní sítě také výrazně překonají odhady trhu, a proto bude zisk Netia v červených číslech déle než dva roky, které předpovídala na začátku tohoto roku. I nadále doporučujeme Prodat akcie Netia z důvodu náročného ocenění (7,0x EV/EBITDA 2006F ve srovnání s průměrem 4,8x u zavedených operátorů) a výraznému riziku spojenému s WiMax a mobilními operacemi.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university