Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pravda o českém vládním dluhu: ministr nebo oficiální statistika?

Pravda o českém vládním dluhu: ministr nebo oficiální statistika?

03.10.2006 12:23
Autor: David Marek

Bouře ve sklenici vody, řeklo by se. Ministr financí zaplavil deníky inzerátem o stavu rozpočtové politiky v ČR. V něm se objevila informace, že veřejný dluh dosahuje 1,3 bilionu korun. Podivné číslo, jemuž se po zásluze dostalo kritiky.

K ní se připojil první náměstek ministra financí Eduard Janota a stálo ho to místo. Včera se objevilo společné prohlášení ministra i jeho bývalého náměstka, které by mělo vádku sprovodit ze světa. Ponechme stranou obhajobu termínů „dluhová povodeň“, jimiž ministr financí fušuje do našeho řemesla. Zásadním sdělením je lpění na podivné informaci o vládním dluhu. Doslova se ve včerejším prohlášení praví: „Výše dluhů veřejných rozpočtů vysoce převyšuje veřejnosti opakovaně uváděný údaj 1 bilion Kč (stanovený dle metodiky Eurostatu) a při zahrnutí podmíněných podrozvahových závazků se blíží 1,3 bilionů Kč.“

Shodou okolností včera Český statistický úřad zveřejnil pravidelnou podzimní notifikaci vládního deficitu a dluhu. Čeští statistici postupují při uplatňování metodiky ESA 95 podle doporučení Eurostat. Používání jednotné metodiky má výhodu srovnatelnosti dat mezi zeměmi a omezení manipulace s rozpočtovou a dluhovou statistikou ze strany politiky. Podle aktuálních dat činil konsolidovaný hrubý dluh sektoru vládních institucí ke konci roku 2005 903,5 miliardy korun. Podle ESA 95 jsou vysoce rizikové státní záruky v plné výši transformovány prostřednictvím kapitálového transferu do vládního dluhu a deficitu s tím, že v následujících letech splátky jistiny garantovaných úvěrů umořují odpovídající výši vládního dluhu, ale nemají již vliv na deficit, do deficitu naopak vstupují splátky úroků. Ve státních garancích by neměl být zakopaný pes. V ESA 95 je toto riziko ošetřeno.

Patrně jsme první zemí, která se snaží přesvědčit svět, že dluhy její vlády jsou vyšší než data oficiální statistiky. Častějším případem je fixlování rozpočtových dat opačným směrem. V jednom z četných komentářů k rozpočtové politice za předchozího ministra financí jsem použil termín Kocourkov. Pravdou ovšem je, že nový pokladník v Kocourkově se skutečně snaží, aby svého předchůdce trumfnul.


Váš názor
  • Tlusty ministr je fakt lumen !!!
    03.10.2006 20:25

    Byl jsem nekolik dni v zahranici, inzerat jsem uz drive videl, ale o sporu Tlusty x Janota jsem si precetl noviny az vcera - hned tri dny a je videt ze Tlusty se chce za kazdou cenu vyrovnat Langerovi, to jen mimochodem. Z novin me zaujalo, ze pan Janota rekl, ze uvadet tato cisla jako v inzerci je nebezpecne, protoze to muze predjimat nejaky smer jednani. Nekdo zde v prispevcich zcela spravne napsal, ze se diky inzerci mohou neprimo zvednout uroky z dluhu. Zatimco Tlusty je mizerny politik a prvotridni demagog, tak Janota mozna neni perfektni ekonom, ale bude brilantni ucetni. No a v novinach jsem mezi jeho radky a mezi radky v Tlusteho inzeratech pochopil toto : na jedne strane uctu podhodnocene garance za CSOB (zjevna snaha zamest kauzu IPB pod koberec) a na druhe strane uctu nadohodnocena rizika za "nemocnice", podle Janoty "chyba o desetinou carku". Plus minus je to 1:1. Dostavam se k meritu veci : projevila se prvotridni demagogie Tlusteho, kdyz se snazi presvedcit verejnost o horsim stavu nez ve skutecnosti je, a to tim, ze na jedne strane "usetri" zhruba 50 mld za "nemocnice" (samozrejme ucetni vi o chybe, ale Tlusty tu "usporu" bude prezentovat jako uspech privatizace nemocnic!!) ale na druhe strane je "bude muset" zaplatit na asanace IPB. Takze ja jako obcan predjimam z Tlusteho inzeratu, ze tento clovek a jeho strana chteji vyplatit stuj co stuj Nomure o 50 mld navic a povazuju to za TUNEL ZA BILEHO DNE hodny trestniho oznameni (ktere kolega Langer necha odlozit...). Dost bylo prasaren politiku, ze sveho zdaneneho prijmu rad prispeju na celostrankovy antiinzerat v MFDnes, ktery by otiskl clanek pana Marka a tuto diskuzi. Protoze co me dokaze nastvat je, ze Tlusty a spol. spolehaji na to nemyslici stado, ktere prijde hodit hlas do urny (obavam se ze do nasi spolecne rakve :-((
    Obcan
  • Vyborne pane Marek
    03.10.2006 20:15

    Nezklamal jste me.Ja jsem vedel,ze neco vymyslite.
    vasek
  • Inzeráty jsou konsekventní pokračování ...
    03.10.2006 19:09

    ODS, hlavně prostřednictvím pana Tlustého, uváděla zbytek zeměkoule do úžasu nápady, kterými se žádná civilizovaná země dosud mimo akademickou půdu nezabývala: rovnými daněmi, rovnou sociální dávkou a podobnými nesmysly. Není divu, tyto úvahy jsou založeny na vidění světa, které je většině lidstva cizí. V civilizovaných zemích platí, a veškerá náboženská hnutí tento princip posilují, že se každý podílí na financování státu a společnosti dle svých možností. Tento princip je se shora uvedenými nesmysly neslučitelný a proto, jak uvedeno, podobné zvrácenosti jsou obsahem v té části zeměkoule, která neprošla obvyklým procesem vývoje. Nyní se ODS, a pan Tlustý, dostali k vládní zodpovědnosti a moci. Proč společnost udivuje, že si počínají stejně nesmyslně, jako si počínali dosud? Čtyři měsíce vymýšleli nesmysly, jak sestaví vládu. Do dnešního dne odmítali, jako v minulosti u daňových výpočtů, základní aritmetické zvyklosti. Pan Tlustý, věren svému zemědělskému pohledu na ekonomiku a svému alternativně zaměřenému přístupu k logickým zvyklostem za státní peníze propagoval v médiích hrůzyplně zadlužený český stát, jehož je představitelem. Ve společném prohlášení s ex-náměstkem Janotou potom dokonce přímo, či nepřímo, přiznal, že pro odvolání tohoto úředníka neexistuje žádný důvod. Janota se pouze distancoval od toho, že bylo jeho jméno použito bez jeho souhlasu ke kampani, která obsahovala spekulace a chyby, které byly v dimenzi řádů. A zřejmě mu vadilo, že by si jeho zahraniční kolegové při pohledu na české inzeráty klepali na čelo. Závěrem tedy otázka: proč se nyní český národ nad inzeráty vzrušuje, není to přece nic jiného, než konsekventní pokračování logické úchylky, kterou bylo možné pozorovat již celou řadu minulých let. A, bohužel pro český národ, těmito inzeráty to nekončí, budou následovat další udivující nápady. Na druhé straně není divu, po Švejkovi, Cimrmanovi, Špidlovi a Grossovi musí někdo převzít štafetu a zde jsou Topolánek a Tlustý určitě těmi nejlepšími kandidáty.
    Rilev
    • Par upresneni
      03.10.2006 20:39

      Nikoho jsme neuvadeli v uzas.To jen my si myslime ze jsme pupek sveta,ale opak je pravdou.Kazdemu je uplne jedno co se v CR deje. To co tvrdite ze plati v civilizovanych zemich plati jedine tehdy kdyz povazujete za civilizovanou zemi Kubu.Je to stare komunisticke heslo kazdy pracuje podle svych moznosti a dostava podle svych potreb. Ale v teto zemi bylo vzdycky normalni,ze kdyz nekdo rekne neprijemnou pravdu tak je za to kamenovan.A plati to na vsech urovnich nejen na tech vyssich postech.
      vasek
      • Dodatek
        03.10.2006 21:21

        Nemyslim tim ani Kubu, ani jine komunisticke nebo postkomunisticke zeme. Myslim tim Nemecko, V. Britabii, Rakousko, Skandinavii a vsechny ostatni zeme, kde je dan z prijmu nad 40%. Coz je vetsina zemi, ktere maji HDP nad 30.000 USD na osobu. Cesi by chteli nizke ceske dane a vysokou uroven statnich sluzeb, napr. dobre nemecke silnice. Jaksi nechapou, ze mohou mit ceske dane a ceske silnice nebo nemecke dane a nemecke silnice. Ja se rozhodl pro vysoke dane a vysokou uroven silnic a proto z CR odesel.
        Rilev
        • Ale vazeny pane
          04.10.2006 10:52

          To vsechno co tady popisujete je zapricineno socialistickou politikou CSSD v poslednich letech.HDP stoupa ale my z toho nic nemame.Nase danove zatizeni se pohybuje nekde kolem 70%,ale dane zahranicnich podniku kterym jsme za statni penize vybudovali infrastrukturu jsou nekde uplne jinde.A kdyz si uvedomite,ze 75% HDP vytvareji hlavne tyto zahranicni firmy tak vam bude asi jasne kde je zakopany pes.V dnesni dobe udaj HDP je naprosto nic neznamenajici.Je to jako kdyby jste se chlubil tim,ze jste zdarma pronajal garaz sousedovi a v ni pro nej makate za mzdu.Za posledni rok jste mu vyrobil dvakrat tolik ale mzda se vam zvedla o 8%.Ale vy porad dokola vykrikujete ze jste nejlepsi,ze vyrabite dvakrat tolik.Soused se smeje protoze jemu se nezvedlo HDP jako vam ale zisky mu sly dvojnasobne nahoru.A to je rozdil mezi rozvojovymi a rozvinutymi zememi.No a my jsme tak dobri,ze jsme si jeste na opravu te garaze museli pujcit.Jenze kdyz to nekdo pojmenuje tak je spatny.Ale to v CR jeste dlouho nikdo nepochopi.
          vasek
          • Dodatek
            05.10.2006 10:03

            zDrtiva vetsina vsech dani z prijmu pravnickych osob pochazi v CR od zahranicnich spolecnosti. Rozsirenym mytem Cechu ale je, ze tomu tak neni a ze tyto spolecnosti zdanuji sve zisky v danovych rajich. Je to sice nesmysl, ale Cesi velmi naruzive holduji nesmyslum. Na druhe strane Cesi dan z prijmu pravnickych osob snizili na 24% a pokud by se ODS a p. Tlusty prosadili, tak sazbu snizi na zrejme 15. Coz je opet v civilizovanych zemich neobvykle (pouze Irsko). Takze se potom Cesi nemuzou divit, kdyz sice HDP stoupa, ale nic moc z toho nemaji. Slovanska cesta jeste nikdy nedovedla zadnou zemi k anglosaskemu blahobytu. Soutez o slovanstejsi cestu je ale celkem jasne rozhodnuta: ODS je zcela jednoznacne tou mene zapadoevropsky obvyklou dilnou napadu.
            Rilev
            • to nam chcete nabulikovat
              05.10.2006 15:30

              ze tech 60 nebo 80 miliard odvedenych na dividendach je zdanenych v CR?
              zdenek
              • Zdanění dividend zahraničních firem
                06.10.2006 11:35

                Dle zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů jsou tyto právnické osoby (§17) poplatníky daně. A to jednak daně z příjmů dle §24 a jednak tzv. srážkovou daní dle §36. U daně z příjů (24%) je to problém tzv. daňových prázdnin, takže určitě celé dosažené zisky těchto firem nejsou zdaňovány. Jiná je (aspoň by měla být) situace u dividend, které jsou zdaňovány následně při jejich výplatě z již jednou zdaněného (nebo také z daně odpuštěného) čistého zisku. Tato srážková daň ve výši 15% se sráží u zdroje a odvádí ji příslušná právnická osoba. Podle mého názoru zde vyhnutí z jejího zaplacení není.
                Pozorovatel
                • Tak kde ty penize jsou?
                  06.10.2006 15:38

                  Tak kde ty penize jsou kdyz ne ve statnim rozpoctu?
                  zdenek
            • proc se divat do socialisticke Evropy?
              05.10.2006 14:00

              Berme si priklad z opravdu rozvinutych zemi jako je USA a Japonsko.Vazeny a pojem jako investicni pobidky Vam nerika nic?Danove prazdniny nekterych zahranicnich firem to jsou jen fikce?Prave kvuli vysokym evropskym danim se USA vzdaluji Evrope a Asie ji uz v mnoha ohledech predbehla.Tvrdit,ze musime udusit ekonomiku vysokyma danema aby jsme meli dobre silnice je naprosta demagogie.Zaplat panbu,ze je tu aspon nekdo kdo nechce jit evropskou socialistickou cestou.Kazdy socialismus je cesta do pekla.Jak se sami presvedcujeme prinasi jen dluhy a rozbite silnice.
              vasek
              • Reakce
                06.10.2006 15:11

                A to si myslite, ze v USA jsou nizke dane? U svobodnych jsou o 25% vyssi nez v CR a u zenatych jsou stejne jako v CR (zdroj: OECD, 2005, vztazeno na prijmy okolo narodniho prumeru). U obou kategorii jsou v USA dane jenom nepatrne nizsi nez v Nemecku. Zato jsou v Nemecku vysoke pridavky na deti, ktere se ve statistikach vetsinou neprojevuji, takze suma sumarum na tom neni klasicka americka rodina vubec o nic lepe. Socialni a zdravotni pojistne je v Nemecku samozrejme mnohem vyssi, ale zato je bezplatna a vysoce kvalitni zdravotni pece, vysoke duchody a nemocenska. Kdo si plati vysokou pojistku, ma vyssi pojistne plneni, kdo si plati nizkou, plati si zubare z vlastni kapsy nebo beha bez zubu. A ze tam neexistuji investicni pobidky? Doporucuji si vyhledat na internetu investicne-pobidkova jatka v USA, kdyz tam nemecke automobilky stavely montovny, napr. Daimler-Benz. Cesi bohuzel miluji famy a o fakta se nestaraji. Urcity druh lasky k iracionalite je bohuzel slovanskym narodum velmi imanentni.
                Rilev
                • koncim
                  06.10.2006 15:28

                  Koncim tuto debatu.O zdaneni v USA vite kulovy.Vytahnul jste si jen to co se vam hodi.Vite kolik dni v roce pracuje na dane american a kolik nemec nebo cech?Nevim jestli jste tam nekdy podnikal,ale podle toho co tady pisete tezko.Jsem zakladatelem a dnes jednim z majitelu americke firmy.Pokud chcete srovnavat USA s Evropou tak to opravdu nema cenu.Uz treba to zminovane zdravotnictvi nebo skolstvi.(v Evrope dnes uz neni ani jedna prestizni skola)A nakonec jedna poznamka:bushuv plan na snizeni dani prinesl obrovske nastartovani americke ekonomiky.Nemecke zvyseni dani prinese jen srab a nestovice.Mejte se hezky a preju Vam svetle socialisticke zitrky.
                  vasek
                  • Vaskovi
                    08.10.2006 3:14

                    Vasku, jsi jednim z majitelu americke firmy. Ja jsem obycejny nemecky zamestnanec, ktery nyni zije v UK. Do USA, zvlaste na Floridu, se rad vzdy podivam, ale stejne rad opet odjedu. Mam radeji svetle evropske socialisticke zitrky, nez zivelne americke vcerejsky. Ale kazdy ma pravo na svuj nazor a na svuj zivot. Jit po americke ulici a divat se na zjeveni, ktera se tam pohybuji, je skoro tak strasne jako jit po Usti n. Labem nebo po Decine. To radeji jdu po Berline nebo po Bristolu.
                    Rilev
                    • to koukate co
                      11.10.2006 20:46

                      Snizeni dani v USA prineslo do rozpoctu o 11,7% vice nez loni.Snizovani dani je cesta k blahobytu a ne zvysovani jak tvrdite vy.
                      vasek
                    • ps
                      10.10.2006 13:53

                      Myslel jsem,ze se bavime o danovem zatizeni a o moznostech podnikani ve svete.Pro vas je ale dulezitejsi kdo se Vam jak libi na ulicich.Ja neziju v USA proste tam jen vydelavam.Zkousel jsem neco podobneho i v nekterych evropskych zemich,ale nema to cenu.Bud Asie nebo USA.Neznam pomery v Australii a Novem Zelande.
                      vasek
                      • Odpoved
                        12.10.2006 23:53

                        Pane Vasku, obavam se, ze jste strelil neudrzitelnou strelu do vlastni site. Bavite se o danovem zatizeni a pisete, ze snizeni dani prineslo do rozpoctu 11,7% vice. Protoze HDP o tolik zcela jiste nestoupl, tak se danove zatizeni muselo zvysit. Cesky problem tkvi v tom, ze narod 40 let mlel ultralevicove nesmysly a z teto rutiny se nelze behem nekolika desitek let dostat. I kdyz se zmeni smer, jako v Cesku, tak se zase melou ultrapravicove nesmysly. Za nejakych 30-50 let se to zrejme ustali. Tato setrvacnost je relativne logicka, i dnesni ceska vysokoskolska generace je vyucovana uciteli, kteri studovali za komunismu, takze i kdyz se treba snazi nevykladat ty stare nesmysly, tak to vede k novym nesmyslum. Kazdy sportovec vi, ze netrenovany organ zdegeneruje. Mozek neni zadnou vyjimkou. Podivejte se i na politickou situaci. Ceske volby dopadly jko nemecke a jako rakouske. Copak je myslitelne, ze by se v civilizovanych zemich provadely takoveto ceske tance? Pres 4 mesice jsou hlavni politicke strany zamestnany hledanim prebehliku, tedy veci, ktera totalne odporuje smyslu voleb. ODS jiz poznala, ze to nedokaze. Socani jsou ale stale plni duvery, ze jsou v hledani prebehliku vetsi borci. Jedine stesi pro normalni cesky lid je, ze vsechny tyto hratky nemaji na neho zadny velky dopad. Dokud jsou ceske mzdy na 15-20% nemeckych nebo rakouskych, bude prace dost a na slovanske pomery dokonce celkem slusne vyziti.
                        Rilev
                        • jednoduse
                          13.10.2006 16:44

                          Jednoduse receno se vam pri nizkem zdaneni nevyplati zisk optimalizovat pres danove raje.A to je ta vyhoda o ktere jsem mimojine take psal.V cechach podnikaji firmy ktere maji urcite danove zvyhodneni a jine firmy se zase registruji v zahranici a nebo optimalizuji zisk pres jine zeme kde nezaplati tolik dani.Vysoke dane se rovnaji nizkym prijmum statu.Uz ve formanove filmu padla veta:"lide nejsou hloupi,lide vedi ze kdyz si to rozkradli tak nemohou nic vyhrat".
                          vasek
                        • vubec jsem neprestrelil
                          13.10.2006 16:36

                          Snizeni dani ma za dusledek vyssi zdanovani penez ze zahranicnich investic.Coz je u USA (oproti evropskym zemim) nezanedbatelne.To je to co porad tvrdim.V dnesni dobe je udaj HDP naprosto zavadejici.Rozvinute zeme se od rozvojovych lisi tim,ze "investuji" a ne pouze "montuji".
                          vasek
                          • danove raje
                            14.10.2006 0:24

                            Pane Vasku, o danovych rajich jsem napsal nekolik clanku, kdyz jsem zil v CR. Jedna se opet o slovansky blud. Danove raje jsou legalne pouzitelne pro nula-cela-prd firem. Vetsinou pro firmy vlastnici prava k nejake ochranne znamce nebo k dusevnimu vlastnictvi. Pro normalni vyrobni nebo obchodni firmy jsou tyto raje pouzitelne pouze nelegalne. Proc si myslite, ze vsechny tyto raje maji vsechny obchodni rejstriky tajne a drakonicke tresty pro prozrazeni informaci o firmach a jejich vlastnicich? Zadna normalni firma v zadne normalni zemi zadny danovy raj nepouziva, protoze to je otazka 1-2 roku, aby financni urad zpochybnil transfer pricing a aby financni reditel litoval, ze se vubec narodil. Mimo instrumentu transfer pricing je druhy, stala povozovna. Nesmysly typu preregistrace firema danove raje prinesli do Cech pocatkem 2003 dva velci myslitele: B. Sobotka a V. Spidla. Oba velci ekonomove, avsak autodidakti.
                            Rilev
                            • tady je dukaz
                              20.10.2006 10:14

                              V Madarsku zavedli dan ktera se tyka i zahranicnich firem ktere mely danove prazdniny.Konkretne Audi do roku 2011.A Audi okamzite zastavilo investice.
                              vasek
                            • V USA
                              14.10.2006 16:00

                              V USA se deje neco podobneho.Tim ze se snizily dane se vyplati snizit si cenu dovazeneho zbozi a tim zaplatit dan ze zisku v USA.Ja nechapu co na tom nechapete.Otevrte si dve firmy ve dvou zemich z ruznou dani a uz Vas vidim jak si hlavni zisk nechavate zdanit v zemi s vyssi dani.
                              vasek
                            • Vazeny pane zvanite
                              14.10.2006 15:49

                              Staci si otevrit obchodni firmu tam kde jsou nizsi dane a pres ni pretahnout vami vyrobene zbozi do druhe obchodni firmy ve vasi zemi.Nejvetsi zisk ziska prave tato firma v zemi s nejnizsimi danemi.Toto se deje dnes a dene.Piste si co chcete.rikejte ze to neni pravda,ale to je tak vsechno co s tim muzete delat.To nejsou famy ale realita.
                              vasek
                              • Transfer pricing
                                24.10.2006 12:26

                                Vazeny pane Vasku, plne s Vasimi teoriemi souhlasim. Pouze mi dovolte dodat, ze v praxi to je pouze ve velmi male mire legalni, pokud ceny opusti uzky pripustny koridor, stane se to nelegalnim. Doporucuji vsem ekonomum-autodidaktum a absolventum komunistickych resp. postkomunistickych ekonomickych skol si vyhledat na internetu pojem transfer-pricing. Vyspele zeme jsou vyspele proto, ze si s takovymto sibalstvim umeji poradit. Takoveto triky lze mozna jeste par let delat ve vychodni Evrope a lze je jiste delat u malych firmicek v zapadni Evrope nebo v USA. V ostatnich pripadech to je hra s ohnem.
                                Rilev
                                • Jestlize
                                  24.10.2006 22:26

                                  Jestlize se v USA snizily dane a zvysil se vyber dani tak si opravdu myslite,ze nekdo v USA bude patrat po takovem sibalstvi?
                                  vasek
  • uf
    03.10.2006 15:02

    Inzerat je urcen predevsim obcanum teto zeme a zde mi je vcelku jedno je -li to 1,3 nebo 1,0. Investor (ci jiny objekt zajimajici se o stav ekonomiky) si makroekonomicke udaje jiste zajistuje jinou cestou nez pres inzerat v MFDnes. Histerii zde diskutujicich opravdu nechapu.
    LF
    • Transfer pricing
      23.10.2006 10:23

      Vazeny pane Vasku, olne s Vasimi teoriemi souhlasim. Pouze mi dodlte dodat, ze to je pouze ve velmi male mire legalni, pokud ceny opusti uzky pripustny koridor, stane se to nelegalnim. Doporucuji vsem ceskym ekonomum-autodidaktum a absolventum komunistickych resp. postkomunistickych ekonomickych skol si vyhledat tema transfer-pricing.
      Rilev
    • Hysterie
      03.10.2006 15:24

      Toto není hysterie, toto je předčasno-volební boj. Můj názor: "Topolánek je neschopný politik, který nedokáže sestavit takovou vládu, jež by získala důvěru a dovedla tuto zemi zpět nahoru." Zlatý Klaus!! Nemám ho rovněž rád, ale ten myslel a dokázal se dohodnout i s ostatními stranami.
      Zlosyn
      • !
        04.10.2006 11:26

        Klause už asi na nižší post nedostanete. Ale nevěšte hlavu. Pokud hledáte politika, který se dokáže dohodnout s každým, držte se Kalouska. Ten se dohodne třeba se satanášem, jen aby byl u koryta.
        Jirka
  • Ministr financí???
    03.10.2006 13:05

    Musím plně souhlasit s názorem Davida Marka. To co stihl, za pár dní v úřadu napáchat pan Tlustý je aspoň pro mně naprosto neuvěřitelné. Nebojím se tvrdit, že pan Tlustý je první ministr financí nejenom v českých , ale i celosvětových dějinách ,který poškozuje zájmy státu jenž zastupuje. Já jsem si vždy myslel, že ministr financí jako zástupce státu by měl zastávat svou funkci,tak aby hájil a podporoval zájmy země, kterou zastupuje. Asi jsem se mýlil! Myslím si, že počínáni pana Tlustého je naprosto neracionální a v konečné důsledku se může prodražit.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university