Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Komise může zlepšit informovanost, nepřinutí ale investory myslet

20.02.2007 15:38

Jednou z hlavních příčin prvních bublin na akciových trzích byl nedostatek základní informovanosti investorů, neexistence jednotných způsobů záznamů a účtování, o ustálených a dobře odargumentovaných metodách oceňování ani nemluvě. Do jisté míry toto platilo ještě i během krize trhů na přelomu dvacátých a třicátých let 20. století. I díky těmto faktorům se i při ní jako přes kopírák opakovaly základní rysy vzniku tržní bubliny – vidina dosud nevídaných zítřků, odmítnutí historických zkušeností, kupování akcií na základě módních trendů a zadlužování se v honbě za vyššími zisky. Krize tohoto období (asi nejznámější ze všech) a její specifika oproti ostatním jsou poměrně známá. Ne tak známý je fakt, že až díky ní vzniká ve Spojených státech SEC. Ten měl od počátku fungovat jako prevence proti dalším tržním krachům, zejména tím, že bude provádět dozor nad chování firem. SEC v období po krizi skutečně významně přispěl k postupnému znovuobnovení důvěry v trh a k rozvoji „kultury akciového trhu“ ve Spojených státech. Tato pak byla jedním z hnacích motorů zvyšujících se investic, produkce a zaměření se na spotřebu.

Faktem ale bylo i to, že SEC může zpřístupnit investorům informace a zvýšit jejich kvalitu, ale nepřinutí je myslet. To se ukázalo již v 60. a 70. letech, kdy se opět začalo obchodovat s příliš odvážnými vizemi, či již jasnými nesmysly. Pro zajímavost - na trhu byla údajně nabízena i firma, která měla ve svém prospektu následující popis svého podnikání – „zavedení organických entit do lunárního ekosystému v zájmu podpory vyšší synergie; tento vítězný nový typ bude ustaven skrze využití pákového iniciátoru momenta“.

SEC se v té době snažil – např. požadoval, aby firmy jednoznačně indikovaly, jaká mají aktiva a nakolik jsou jejich aktivy pouze vize a plány. Býci se ale opět plácali po ramenech a kdo nebyl long, byl hlupák. Situace poměrně dlouho gradovala, zlom nastal v roce 1987, kdy SEC začal sérii vyšetřování zaměřených na insider trading. Nastal odliv peněz z akciového trhu do trhu dluhopisového, trochu paradoxně i do junk bondů. Ve chvíli nejsilnějších prodejů pak zkratoval vypořádací systém NYSE, což dále podpořilo paniku a další prodeje. Významný podíl na obnovení důvěry v trh pak bývá připisován Alanu Greenspanovi a jeho prevenčním opatřením proti insolventnosti komerčních a investičních bank.

I díky SEC byla po krizi 30. let výrazně zvýšena transparentnost trhu ve smyslu standardizování informací, informační otevřenosti, apod. V současné době se vede diskuse na téma, zda dokonce nemá příliš velké pravomoci, respektive, zda již není trochu přeregulováno. Tak či onak, ani vysoká transparentnost nestačí na zamezení vzniku bublin a následnému krachu. Pokud investoři nechtějí problém vidět, žádná komise jim nemůže pomoci.


Váš názor
  • meli byste dodat
    20.02.2007 16:28

    ze bubliny jsou velkou merou ziveny takovymi lidmi, jako jste prave Vy a Vam podobni, pane Soustruzniku, a to myslim bez jakekoliv urazky. Jsou to prave analytici a zastupci maklerskych spolecnosti, kdo pri roustoucich trzich zvysuji cilove ceny a zenou investory jak dobytek na jatka. Jinymi slovy velky vliv ma i neeticke chovani a zaslepenost tzv. odborniku a makleru, pro nez jsou provize z obchdu nadevse. Vime?
    LSD
    • CEZ
      20.02.2007 18:23

      ja si jeste pamatuji na akcie CEZ a rady analytiku pred par lety.jeste,ze jsem se jejich radami neridil.v posledni dobe jsem zrealizoval ziska na CEZ a delalo to za par let desetinasobek !!!!! takze jim vlastne musism podekovat :-))))))))))))))))))))))))))
      ppetr1
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.