Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Německá vláda schválila výrazné snížení daně z firemních zisků

ČTK: Německá vláda schválila výrazné snížení daně z firemních zisků

14.03.2007 14:54
Autor: ČTK

Komentář rozšířen
Berlín/Praha 14. března (ČTK) - Německá vláda dnes schválila plán výrazného snížení daňového zatížení firem. Daň z firemních zisků by se od příštího roku měla snížit na zhruba 30 procent z dosavadních 39 procent, sdělil mluvčí spolkového ministerstva financí.

Snížení firemních daní bylo jednou z ústředních složek vládního programu nynější velké koalice pod vedením kancléřky Angely Merkelové. Proti návrhu se však vyslovuje část koaličních sociálních demokratů, kteří by mohli zabránit přijetí návrhu v parlamentu, třebaže jejich ministr financí Peer Steinbrück je předkladatelem zákona.

Reforma má zatraktivnit Německo jako místo pro podnikání. Steinbrückův plán předpokládá, že firmy na dani ušetří ročně 30 miliard eur a reálně jim navíc zbude pět miliard eur. Vláda totiž chce 25 miliard na ztracených příjmech pokrýt rozšířením daňové základny a pobídkami pro to, aby firmy platily daně raději v Německu než jinde.

"To, co děláme, je investice do budoucna. Musíme zpočátku vydržet určité ztráty daňových příjmů, ve střednědobém horizontu však z toho budeme mít výhody," řekl Steinbrück v rozhlasové stanici Bayerischer Rundfunk.

Německo má nyní ze 30 zemí OECD nejvyšší sazbu firemní daně po Japonsku a USA. V minulých letech za levicové vlády Gerharda Schrödera si Berlín stěžoval na nové země Evropské unie ze střední a východní Evropy, že nízkými daněmi k sobě lákají firmy, čímž v západní Evropě zvyšují nezaměstnanost. Německo nadále hrozí, že bude požadovat, aby Evropská unie zemím s nízkým daněmi krátila příspěvky.

Firemní daně jsou v EU nejnižší v Pobaltí, v Estonsku jsou dokonce nulové. V západní Evropě jsou nejnižší v Irsku, kde činí asi 12 procent. V České republice má sazba daně příští rok klesnout na 24 ze 26 procent, ale podniky si mohou navíc odečítat různé položky, takže skutečná daňová zátěž je o něco menší. Na Slovensku a v Polsku je firemní daň 19 procent.

Německu nezbývá než reagovat na nutnost zvyšovat konkurenceschopnost své ekonomiky, protože zdanění firemních zisků patří mezi hlavní faktory omezující její potenciál, řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. Snížení sazby daně z firemních zisků v Německu by se příznivě promítlo i do české ekonomiky, neboť země je hlavním obchodním partnerem ČR, podotkl.

Pro Česko je to výzva, aby co nejrychleji zahájila reformu svého daňového řádu, upozornil prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Ze střednědobého hlediska podle něj hrozí nebezpečí, že firmy při vyhodnocování atraktivity jednotlivých lokalit budou volit raději sousední Německo. "Tím, jak se sbližují cenové úrovně, zbývá komparativních výhod čím dál méně. Daňová zátěž je jednou z nich," poznamenal.

Návrh vlády předpokládá, že celková daňová sazba pro firmy s daňovým sídlem v Německu se sníží na 29,83 procenta z dosavadního průměru zhruba 39 procent. Německé firmy platí základní federální daň 25 procent, k tomu místní daně, které se zem od země liší, a navíc ještě daň solidarity s východním Německem.

Daňovou základnu má podle plánu rozšířit omezení možnosti odečítat ze zisků úrokové platby. S tímto návrhem nesouhlasili podnikatelé a někteří konzervativci. Členové SPD zase nejsou spokojení s výpadkem daňových příjmů. Reforma také předpokládá zavedení 25procentní daně z kapitálových zisků, dividend a úroků.

Daňové změny nynější vlády, která je u moci od podzimu 2005, zatím přinesly Němcům jen zvýšené náklady. Od ledna platí prudce zvýšená daň z přidané hodnoty, která má snížit německé rozpočtové schodky.

ČTK

Váš názor
  • Szazba daně
    14.03.2007 17:14

    nejsem žádný daňový poradce, ale sazba daně z příjmu právnických osob dle mého v naší republice činí 24%
    prig
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university