Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Sorosovy konspirace, Gatesova krize a zlatá horečka v ČR

Perly týdne: Sorosovy konspirace, Gatesova krize a zlatá horečka v ČR

09.03.2018 18:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Trhy, ekonomika, politika – za všechno může Soros, Gates predikuje krizi

Za všechno může Soros: Politico  tento týden informuje o tom, že „Soros popírá pokusy o intervence do slovenské politiky“. Šlo o reakci na slova slovenského premiéra, podle nichž se tento miliardář pokouší destabilizovat Slovensko. Robert Fico konkrétně hovoří o tom, že se Sorosem je spojen prezident Andrej Kiska, který nyní volá po významných změnách ve slovenské vládě. Sorosův mluvčí potvrdil, že Soros a Kiska se setkali v září minulého roku a debatovali o lepším začlenění Romů do slovenské společnosti.

Kiskův mluvčí v reakci na nařčení o spolupráci se Sorosem a snahách o rozklad země uvedl, že jde jen o konspirační teorie, které mají odvrátit pozornost od politické krize. Ta vznikla poté, co byl zavražděn novinář Kuciak. Fico přitom není jediný evropský politik, který viní Sorose z podvratné činnosti. Podobnou rétoriku volí maďarský premiér Viktor Orbán, který na Sorose útočí opakovaně.

Krize bude, říká to Gates: CNBC poukazuje na to, že Bill Gates predikuje další finanční krizi. Na nedávno pořádané konferenci uvedl, že Spojené státy čeká krize podobná tomu, co probíhalo v roce 2008. Podle něj „je těžké říci, kdy k ní dojde, ovšem její příchod je jistý“. Dodal ale, že s poslední krizí jsme se vypořádali „přiměřeně dobře“. Gates se také domnívá, že ekonomickému vývoji dobře rozumí Warren Buffett, jehož výhled je stále optimistický. Pro Time například napsal, že před americkou ekonomikou se nachází „léta růstu“ a „většina amerických dětí si bude žít mnohem lépe než jejich rodiče“. A dlouhodobým optimistou je zřejmě i Gates, protože na konferenci hovořil o pozitivním výhledu pro inovace a tom, jak bude kapitalismus zlepšovat lidské životy po celém světě. 

Doživotní prezidenti:
CNN před několika dny poukazovala na snahy čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga o získání doživotní prezidentské funkce. Podle CNN se takový koncept velmi zalíbil i americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten se prý vyjádřil, že „Spojené státy by to měly zkusit také“ a čínský prezident je „prostě skvělý“. 

Mzdová diskriminace:
Eurostat přináší čerstvý graf, v němž porovnává rozdíly mezi hodinovou mzdou mužů a žen v jednotlivých evropských zemích. V EU jako celku jsou mzdy žen asi o 16 % nižší, než mzdy mužů. Nejmenší jsou rozdíly v zemích jako Malta, Řecko, či Švédsko, kde jsou mzdy žen o 11 – 13,3 nižší. Největší mzdová diskriminace naopak panuje V Estonsku, kde je rozdíl na více než 25 %. Mezi země s nejvyššími rozdíly ve mzdách patří i Česká republika (asi 22 %), kde je situace podobná, jak v Německu, Velké Británii a Rakousku:

00

Byznys – jak rychle zničit firmu a staré pravdy o čínských společnostech


Jak bezpečně zničit firmu: Jedno nahnilé jablko může zničit celý košík a podle nové studie zveřejněné na Harvard Business Journal to samé platí o pracovním kolektivu. Stephen Dimmock z Nanyang Technological University a William C. Gerken z University of Kentucky ve studii tvrdí, že podobně „nakažlivý“ může být i jeden zaměstnance a ten je pak schopen ničit celé pracovní týmy. Týká se to i takových týmů, které jsou jinak složeny z poctivých a pracovitých zaměstnanců.

Manažeři by podle vědců měli mít na paměti, že náklady spojené se špatnými zaměstnanci jdou daleko za přímé škody, které mohou napáchat. Jejich činy a chování totiž ovlivňují i další lidi ve firmě a právě tento efekt by neměl být podceňován. Dimmock a Gerken mezi příklady řadí mimo jiné i známou kauzu banky Wells Fargo, jejíž zaměstnanci se podvody snažili navyšovat výši příjmů a následně své odměny. 

Vědci se snažili odhadnout sílu „nákazy“ analýzou fůzí poradenských společností, které měly řadu poboček. Po takové fůzi se smíchaly týmy zaměstnanců, a tudíž docházelo k vzájemnému ovlivňování. Za pomocí dat o těchto fůzích a dat týkajících se porušení regulace v oblasti finančního poradenství došli vědci k závěru, že u finančních poradců stoupá pravděpodobnost podvodu o 37 % v případě, že se jeho spolupracovníkem stane člověk, který podobný podvod již spáchal. 

Staré „pravdy“ o čínských společnostech: Bloomberg Gadfly se zamýšlí nad tím, proč se tak daří čínským technologickým gigantům. Podle některých názorů zejména na poli finančních inovacích nahrazují neexistenci systémů a služeb, které jsou na Západě považovány za samozřejmost. Jiní zase tvrdí, že čínským technologickým společnostem prospívá zejména ochrana domácího trhu spojená s neustálým kopírováním západních technologií. Podle Bloombergu jsou ale podobné názory už jen klišé a čínské společnosti si zaslouží skutečné uznání.

Firmy jako Alibaba, či Tencent toho moc nezkopírovaly a mylná jsou podle Bloombergu i obviňování firem jako Xiaomi, Oppo, či Vivo. Ty podle některých názorů kopírují americký Apple, což „kdysi bývala pravda“. Jenže dnes již ne. Dobře by to mělo být patrné například na společnosti Xiaomi, které se podařilo prorazit na indickém trhu, což žádná firma ze Západu ve větším měřítku nedokázala. Podobně slabé jsou argumenty, které tvrdí, že čínské technologické společnosti profitují jen z levné pracovní síly. Tuto výhodu totiž mívaly i společnosti jako Nokia Oyj a Motorola. Jenže ty jsou nyní „pod drnem“, zatímco třeba takový Apple stále prosperuje. Staré „pravdy“ o čínských firmách tak již možná skutečně neplatí.

U nás doma – zlatá horečka, dva miliony škodovek a změny EET

Zlatá horečka: Seznam.cz tvrdí, že „obliba spoření do zlata se za rok zdvojnásobila“. „Tři lidé z deseti z těch, kteří jsou nespokojeni se svým stávajícím spořením, by nyní volili spoření do zlata nebo stříbra. Před rokem to bylo jen 15 procent lidí“, píše Seznam. Základem mu je průzkum NMS provedený pro společnost Golden Gate. „Vzrůstající obliba zlata koresponduje s vnímáním aktuální ekonomické situace. Třetina lidí se totiž podle minulého průzkumu obává výrazného poklesu hodnoty peněz. „Zlato je tradičně uchovatel hodnoty úspor, proto je stále více vnímají jako příležitost do budoucna,“ uvedl Vladimír Brůna ze společnosti Golden Gate.

Dva miliony škodovek ročně:
Ihned.cz tvrdí, že „Škoda Auto plánuje vyrábět dva miliony aut ročně, kvůli tomu chce po lidech pracovní soboty a nevylučuje ani novou továrnu“. Loni automobilka po celém světě prodala 1,2 milionu vozů, nyní chystá investice v řádech miliard eur do elektrifikace a digitalizace. „Je to největší investiční program v historii Škody“, řekl v rozhovoru pro Handelsblatt předseda představenstva Škody Bernhard Maier. K tomu dodal, že „v roce 2025 budeme mít v nabídce 10 elektrifikovaných vozů, do konce roku 2020 plánujeme celkem 19 nových modelů, bez ohledu na druh pohonu“.

EET nově: Idnes.cz poukazuje na návrhy změnit EET. Podle nich by od povinnosti elektronické evidence tržeb byli osvobozeni podnikatelé s ročním obratem do milionu korun. V prvním čtení jej podpořili poslanci, Vít Rakušan z hnutí STAN k navrhovaným změnám uvedl: „Nevycházíme z filozofie, že každý v této zemi krade. Malí podnikatelé jsou ti, kteří dávají naší zemi dynamiku“. Hnutí ANO se společně s komunisty nepodařilo návrh zamítnout. Už dříve Ústavní soud zarazil start třetí a čtvrté vlny elektronické evidence, nový návrh by se tak týkal jen těch, pro které už povinnost EET platí. 


Čtěte více:

Perly týdne: Ekonomický dopad autonomní autorevoluce a 70 milionů Kč na disharmonického prezidenta
29.12.2017 17:50
Trhy, ekonomika, politika – autonomní revoluce, drahý brexit a odvráce...
Perly týdne: Místo čínských investic trapný podvod a samořídící revoluce ve financích
05.01.2018 18:24
Trhy, ekonomika, politika – prožili jsme mimořádný rok, važme si našeh...
Perly týdne: Poražený a ohrožený Apple, realitní bublina v ČR a adrenalinové akcie
12.01.2018 19:12
Trhy, ekonomika, politika: Zisky centrálních bank, akciový adrenalin a...
Perly týdne: Elektrické Škodovky, cena za EU a bublina, jakou svět neviděl
19.01.2018 19:29
Trhy, ekonomika, politika - cena za EU, prudký start akcií a bublina,...
Perly týdne: Odliv mozků z Ruska, šance pro evropské akcie a český boom letadel
26.01.2018 19:28
Trhy, ekonomika, politika - Přelomový rok pro evropské akcie, ukázkov...
Perly týdne: Investiční oběd zadarmo, Buffettův tah za penězi a nárok na Ferrari
02.02.2018 19:26
Trhy, ekonomika, politika - obědy zadarmo a kulhající brexit Investič...
Perly týdne: Usínání akciového býka, skrytá tvář Tesly a ČR Švýcarskem
09.02.2018 19:54
Budíček medvědů. Uspání býka. Chudoba nehrozí. Nejziskovější těžaři. ...
Perly týdne: Daimler nezvládl „čínského Hitlera“, my nezvládáme dluhy a ČEZ
16.02.2018 18:11
Trhy, ekonomika, politika – Bateriové velmoci, špatné dluhy a klidné r...
Perly týdne: Extrémní akciový optimismus a země euroskeptiků v rukou velmocí
23.02.2018 18:44
Trhy, ekonomika, politika – optimistický akciový fundament a začínajíc...
Perly týdne: Pokrytectví technologických hvězd, konopná bublina a příliš pevné dálnice
02.03.2018 18:28
Trhy, ekonomika, politika – generační zklamání a rostoucí hackerské šk...

Váš názor
  • Soros
    12.03.2018 15:13

    Čekal jsem, že ty tzv. "proruské weby", které píší o Sorosově chobotnici ve střední Evropě s konkrétními jmény, funkcemi, údaji o jejich působišti a ostatních podrobnostech o nynějším vývoji na Slovensku, někdo vyvrátí. Bohužel, současný mainstream pouze opakuje něco ve smyslu konspirace. Čekal jsem souboj konkrétních detailních argumentů mainstream - "proruské weby". Ale mainstream bohužel mlčí......
    ZYX
  •  
    12.03.2018 14:01

    Už dále fakt nemůžu. Přiznávám, že jsem duševně vyšinutý důchodce ze základním vzděláním, který si už dost nahrabal a že jsem rentier Moskvy. Je mi to líto. Neztrácejte se mnou čas. Nic než národ.
    ZYX
    • Tokan
      12.03.2018 14:09

      Jmenovče, že ty jsi byl volič Drahoše?
      ZYX
  • Rafael Rafaj, analytik, INŠTITÚT NÁRODNEJ POLITKY
    12.03.2018 9:23

    "Cez Open Society Fund a dcérske organizácie s mnohými napojeniami a prepojeniami G.Soros vytvoril 1.sieť think tankov a mimovládnych organizácií, vrátane nátlakových 2.sieť politických prepojení až na najvyššie miesta v štáte, až k prezidentskej kancelárii 3.sieť novinárov z rôznych médií a redakcií, ktorí angažovane alebo progresívne presadzujú zmeny, podporujú aktivity a ideológiu otvorenej spoločnosti." Více zde: https://www.hlavnespravy.sk/vitazny-marec-2018-revolucionar-soros-sokujuce-prepojenia-chobotnice-tretieho-sektora-cudzich-zaujmov-na-slovensku/1338078
    ZYX
    • Re: Rafael Rafaj, analytik, INŠTITÚT NÁRODNEJ POLITKY
      12.03.2018 9:33

      Hele kolaborante není ta propagace kremelských dezinformačních webů až moc nápadná?
      ..
      • ..
        12.03.2018 9:40

        Jde o pravdu. Lež je třeba vyvrátit. Pokusíš se o to?
        ZYX
        • Re: ..
          12.03.2018 10:11

          Pravda je, že jsi kolaborant. Nevěřím ničemu, co napíšeš, zkoumat to nehodlám.
          ..
          • ..
            12.03.2018 11:06

            Ono je to pohodlnější nic nezkoumat, po ničem nepátrat a brát to, co se samo nabízí. Historie mě však naučila opak. Kdybych tak nečinil, dodnes bych věřil na "bratrskou pomoc" některých členů Varšavské smlouvy v roce 1968 či na Havla "demokrata", jež se nechal v prosinci roku 1989 zvolit prezidentem výhradně komunistickými poslanci tehdejšího Federálního shromáždění, byť se nabízela přímá prezidentská volba voliči z více kandidátů.
            ZYX
            • Re: ..
              12.03.2018 13:53

              Zkoumat názory rasistického blázna netřeba.
              Velkamedvědice
              • VM
                12.03.2018 14:08

                Máš pro tvoje tvrzení důkaz, nebo lžeš?
                ZYX
            • Re: ..
              12.03.2018 13:11

              Zkoumat pravdivost názorů placeného ruského trolla by byla zcela zbytečná ztráta času.
              ..
              • ..
                12.03.2018 13:28

                Dobrá tak jinak. Myslíš, že pro "ruského trolla" je Česko na prvním místě, následuje pár kupek hnoje a potom ostatní cizáci z Ruska, EU aj.? Já tvrdím, že jsi prounijní troll. Jsi schopen to vyvrátit stejně jako já?
                ZYX
                • Re: ..
                  12.03.2018 13:55

                  Já tvrdím, že si duševně vyšinutý jedinec a rasista považujííc čechy za nadlidi. Seš schopen to vyvrátit?
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    12.03.2018 14:03

                    Mohu to vyvrátit. O nadlidech nepíšu. Jako vždy podsouváš.
                    ZYX
                  •  
                    12.03.2018 13:56

                    S psychopaty a duševními trpaslíky není bohužel slušná a seriozní diskuse možná..
                    Hygge
                    •  
                      12.03.2018 14:11

                      Hygge, promiň. Přehnal jsem to s toulenem.
                      ZYX
                      • Tokan
                        12.03.2018 14:12

                        Jmenovče, že ty jsi byl volič Drahoše?
                        ZYX
                • Re: ..
                  12.03.2018 13:35

                  Jak může být někdo, jehož země je součástí EU a NATO prounijní troll? "Prounijní troll" je naprostá blbost, hodná tvé duté hlavy..Troll hájí zájmy cizí mocnosti, nikoli Česka, jak je ti jistě velmi dobře známo, proruský trolle..
                  Hygge
                  • Hygge
                    12.03.2018 13:41

                    My Češi hájíme zájmy Česka. Nikoli nějakého uměle vytvořeného guláše zvaného EU založeného na centrálním byrokratickém principu podobnému RVHP.
                    ZYX
                    • Re: Hygge
                      12.03.2018 13:44

                      My Češi zájmy Česka určitě hájíme, na rozdíl od tebe, kolaborante..
                      Hygge
                      • Hygge
                        12.03.2018 13:51

                        My Češi také hájíme český národ a vážíme si velikánů spjatými s českou historií. Např. Žižky, Komenského, Jungmanna, Palackého....Ctíme období českého národního obrození. Jsou nám nade vše symboly ČR - česká hymna, vlajka a naše mateřština - český jazyk. Toto vše je pro nás prvotní a nenahraditelné.
                        ZYX
                        • Re: Hygge
                          12.03.2018 13:59

                          Ty nemáš s čechem společného lautr nic rasisto.
                          Monika
                          •  
                            12.03.2018 14:06

                            A důkaz?
                            ZYX
                            •  
                              12.03.2018 14:10

                              Troll se domáhá důkazů o svém trollení. Obvykle stačí, že lidi umějí číst.
                              ..
                              • ..
                                12.03.2018 14:15

                                Kdyby stačilo jen číst, věřil bych do dnes, že pravda a láska......tak čekej a čti dál.
                                ZYX
                • Re: ..
                  12.03.2018 13:33

                  O co se snažíš kolaborante? Já sice sympatizuji s EU, ale nikdo mě za to neplatí. Tys to, že jsi placen z Ruska několikrát přiznal.
                  ..
                  • ..
                    12.03.2018 13:42

                    Je třeba tvoje tvrzení dokázat.
                    ZYX
                    • Re: ..
                      12.03.2018 13:55

                      Není třeba nic. Antirezin tu bude déle.
                      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m