Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Rozhodnutí|Firmy
Soudní dvůr EU: Základní práva uživatelů internetu jsou nad autorskými právy

Soudní dvůr EU: Základní práva uživatelů internetu jsou nad autorskými právy

22.10.2012
Belgický kolektivní správce autorských práv a poskytovatel internetového připojení se obrátili na Soudní dvůr Evropské unie, aby rozhodl, zda se může nositel autorského práva domáhat ochrany proti nelegálnímu stahování hudby.

Spor vznikl mezi Société belge des auteurs, compositeurs et éditeurs SCRL (SABAM), tedy kolektivním správcem, který zastupuje autory, skladatele a vydavatele hudebních děl při udělování souhlasu s užíváním chráněných autorských děl, a společností Scarlet Extended SA, která je poskytovatelem internetového připojení v Belgii.

Kolektivní správce namítal porušení autorského práva k hudebním dílům patřícím do jeho repertoáru, k němuž mělo dojít s využitím služeb poskytovatele internetového připojení nedovolenou výměnou hudebních elektronických souborů pomocí programů „peer-to-peer“. Správce požadoval, aby poskytovatel internetového připojení zavedl systém filtrování internetové komunikace, a zamezil tak výměně souborů porušujících autorská práva. Jinak řečeno, aby svým zákazníkům znemožnil či zablokoval jakoukoli formu odesílání nebo přijímání souborů obsahujících hudební dílo bez souhlasu oprávněných osob.

Autorské právo není absolutně nedotknutelné

To by ale vyžadovalo aktivní sledování veškerých elektronických sdělení přenášených v síti poskytovatele připojení a všech jeho zákazníků. Soudní dvůr tak musel najít vyvážené řešení konfliktu mezi základním právem kolektivního správce na ochranu autorského práva (tedy základním právem vlastnit majetek) na jedné straně a základním právem poskytovatele internetového připojení na svobodné podnikání a základními právy uživatelů sítě na ochranu osobních údajů a na přijímání a odesílání informací na straně druhé. Proto připomněl, že autorské právo není právem za všech okolností nedotknutelným, tudíž mu nelze poskytnout absolutní ochranu ve všech případech.

Filtrování elektronické komunikace by obnášelo systematické analyzování veškerého obsahu a shromažďování a identifikování IP adres uživatelů, od nichž pochází protiprávní obsah odesílaný na síť. Tyto adresy jsou však vzhledem k tomu, že umožňují přesně určit totožnost uvedených uživatelů, chráněnými osobními údaji.

Mohlo by navíc dojít k porušení práva na přijímání a odesílání informací. Pokud by totiž systém filtrování nebyl schopen dostatečně rozlišovat mezi legálním a protiprávním obsahem, mohlo by docházet i k blokování sdělení s legálním obsahem.

Soudní dvůr tak dospěl k závěru, že unijní právo a výše popsaná základní práva poskytovatele připojení a uživatelů internetu brání tomu, aby poskytovatel uložil povinnost zavést zmíněný systém filtrování za situace, kdy tento systém spočívá ve filtrování všech elektronických sdělení přenášených prostřednictvím jeho služeb, zejména s využitím programů „peer-to-peer“; je použitelný vůči všem jeho zákazníkům bez rozdílu; preventivně; je provozován výlučně na jeho náklady a bez časového omezení.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje