Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Firmy
Zpráva o vztazích za rok 2014: Co v ní nesmí chybět?

Zpráva o vztazích za rok 2014: Co v ní nesmí chybět?

18.12.2014
Téměř už uplynul první rok účinnosti rekodifikace soukromého práva. K tomu se kvapem blíží povinnost zpracovat zprávu o vztazích pro všechny ovládající či ovládané nebo jednotně řízené korporace, a to ve lhůtě 3 měsíců od skončení účetního období, tj. je-li účetní období shodné s kalendářním rokem, pak do 31. března 2015. Co vlastně rekodifikace na zprávě o vztazích změnila?

Náležitosti zprávy o vztazích předepisuje zákon o obchodních korporacích (ZOK). Oproti předešlé právní úpravě obsažené v obchodním zákoníku vyjmenovává ZOK  náležitosti zprávy podrobněji a rozsáhleji. Zpřísnily se i požadavky na vypovídací hodnotu zprávy.

Nutné součásti zprávy

 

 Zpráva by především měla obsahovat popis struktury vztahů mezi propojenými osobami, úlohy ovládané osoby a způsobu ovládání (včetně prostředků, kterými je ovládání realizováno). Ve zprávě je nutno dále uvést i přehled jednání učiněných v posledním účetním období, pokud se jednání týkala majetku o hodnotě přesahující deset procent vlastního kapitálu a pokud byla učiněna na popud nebo v zájmu ovládající osoby (nebo jí ovládaných osob).  

Dalšími povinnými náležitostmi zprávy jsou výčet vzájemných smluv uzavřených mezi propojenými osobami a posouzení otázky, zda ovládané osobě vznikla újma. Vznikla-li újma, je nutno vyhodnotit i její vyrovnání.

Zpráva o vztazích musí dále obsahovat hodnocení výhod a nevýhod plynoucích ze vztahů mezi propojenými osobami, včetně rizik pro ovládanou osobu.

Důležitou novinkou je, že nemá-li  statutární orgán potřebné informace pro vypracování zprávy, musí tuto skutečnost ve zprávě nejen uvést, ale i vysvětlit.

Kdo za zprávu odpovídá

 

Tak jako v předchozí právní úpravě i ZOK klade primární odpovědnost za vyhotovení zprávy na statutární orgán korporace. Zprávu dále musí přezkoumat kontrolní orgán (byl-li zřízen), přičemž je současně povinen o výsledcích takového přezkumu informovat nejvyšší orgán, tedy obvykle valnou hromadu.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje