Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Názory
„Droní“ radosti a nástrahy

„Droní“ radosti a nástrahy

29.01.2015
Malé ohlédnutí za jedním vánočním dárkem, který nemusí jen potěšit.

Není tomu tak dávno, co Ježíšek přinášel pod stromeček modely letadel, které se daly jen slepovat a zkrášlovat. Opravdu létajících kusů bylo pomálu, protože málo bylo pilotů, kteří by je zvládli nerozvěsit na sousedově stromě hned při prvním letu. Technologie ale letí mílovými kroky vpřed!

A tak se objevily odolné pokojové vrtulníky, které dokázaly v rekordně krátké době odstrojit část stromečku, vyděsit k smrti domácí mazlíčky a utvrdit manželky v tom, že jejich muži dosud nevyrostli. Jejich krátký dolet a dosah ovládání je naštěstí předurčoval jen k destrukci rodinných vztahů. Zdá se ale, že těmto hračkám už také odzvonilo a nahradily je drony. Stabilní let, relativně nízká cena a snadné ovládání, třeba i přes mobil, předurčují této hračce masívní rozšíření.  To v praxi znamená rapidní potenciální nárůst nadšených „dronistů“ brázdících se svými stroji nebesa všemi směry a způsoby.

Praxe není zase tak horká, ale i tak je vhodné připomenout, že každá zábava má svá pravidla a že porušení některých pravidel může obzvláště bolet. I když právo často pokulhává za technologií, v případě dronů nezaspalo zas tak úplně.

Začíná to jako hobby….


Pokud používáte dron pro svojí vlastní zábavu nebo sportovní vyžití a nejde o víc jak dvacetikilový kousek, pak nepotřebujete žádná speciální povolení. Ve vzduchu se můžete v principu volně pohybovat až do výšky 300m, musíte však brát ohled na okolní provoz a jeho bezpečnost. Určitá omezení volnosti existují v blízkosti letišť a liší se podle typu letiště nebo i typu dronu.

Více zbystřit musíte, pokud budete mít nutkání na dron nasadit kameru. Určitě neodoláte tomu, abyste si zmapovali své louky a pole.  Na špionážní let k sousedům byste si měli nechat zajít chuť, nechcete-li mít za krkem nejen souseda, ale i známého strašáka v podobě Úřadu na ochranu osobních údajů.

Pokud si váš dron už osahal českou kotlinu a rozhodli jste se ho vyvézt na dovolenou, mějte na paměti, že při výletech za hranice EU mohou podle typu dronu existovat vývozní omezení, a to s ohledem na jeho možné polovojenské využití. Ověřte proto radši před sbalením, pokud nechcete riskovat pokutu nebo v tom horším případě i pobyt v nápravném zařízení.

… a může skončit jako business


Kdo by nechtěl, aby se jeho koníček stal jeho zaměstnáním? Nemáte k tomu daleko, pokud jste dobrý „dronista“. Pozor ale na to, že přerod z dronisty-amatéra na dronistu-podnikatele má určitá úskalí. Jakmile totiž chcete provozovat dron ke komerčním účelům, platí pro něj jiná pravidla, ačkoli je to stále ten samý kus. A to platí i tehdy, pokud ho chce podnikatel provozovat pro svou vlastní potřebu.

V první řadě musíte dron řádně zaevidovat u Úřadu pro civilní letectví, stejně jako svojí osobu jako pilota. Teprve poté obdržíte povolení k létání a k němu pak potřebujete ještě povolení k provozování příslušné letecké činnosti, kterou chcete s dronem provádět. Podmínky pro získání všech povolení jsou jasně stanovené a rozhodně nejsou nesplnitelné. Nicméně, starosti s papírováním a některá provozní omezení zřejmě odradí spoustu potencionálních dronistů-podnikatelů před tím, aby svoje podnikání legalizovali. O tom svědčí i to, že k dnešnímu dni není evidováno více jak 10 podnikatelů, kteří mohou drony využívat komerčně. Černý trh je zřejmě mnohem početnější, i když jeho účastníci riskují až 5 milionovou pokutu.

Na drony v komerčním provozu pak dopadají stejné povinnosti ohledně dodržování soukromí, ochrany osobních údajů nebo kontroly technologií dvojího užití, jako na drony používané pro soukromé užití.

Ačkoli je stávající regulace provozu dronů dostatečná, objevují se v poslední době hlasy volající po jejím zesílení. Hlavním argumentem je přitom ochrana soukromí osob a chápání dronu jako moderního špióna. V tomto ohledu je však ochrana dostatečná, protože je univerzálně obecná, aby postihovala jakýkoli nástroj používaný k narušení soukromí. Pokud by měla vzniknout potřeba posílení regulace, pak zřejmě teprve v závislosti na významném nárůstu pravidelného provozu dronů, který by vyžadoval přesnější pravidla zajišťující efektivní řízení jejich provozu.

Není pochyb o tom, že drony čeká velká budoucnost z hlediska jejich komerčního využití, zejména pokud se podaří je zapojit do procesu doručování malých zásilek. A není možná daleko ani doba, kdy mezi sebou děti povedou vzrušenou debatu, jestli dárky nosí Ježíšek nebo dron!


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje