Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Trhy & finance|Názory
Právní úprava SICAV dozná dalších změn. Po přepracování jsou vyhlídky slibné, doplnění lze však čekat ve Sněmovně

Právní úprava SICAV dozná dalších změn. Po přepracování jsou vyhlídky slibné, doplnění lze však čekat ve Sněmovně

14.09.2015
Novelu zákona upravující akciové společnosti s proměnným základním kapitálem komentuje Jan Šovar, odborník advokátní kanceláře KŠB.

Právní úprava akciové společnosti s proměnným základním kapitálem (SICAV) dozná dalších změn. Novela z pera Ministerstva financí, která změny v oblasti fondového podnikání měla přinést, a o níž jsem psal na těchto stránkách v únoru letošního roku, však prošla zásadní proměnou. Legislativní rada vlády (LRV) předložený návrh předkladateli vrátila s požadavky na jeho zásadní přepracování. Výsledný návrh, který má projednat Poslanecká sněmovna, se tak od návrhu předloženého v lednu vládě naprosto liší. Sluší se doplnit, že návrhy LRV texty výrazně zlepšily. Finální podoba návrhu schválená Poslaneckou sněmovnou, je však zatím nejistá.

V čem mají základní změny u SICAVů spočívat?

Zcela opuštěn je nefunkční nápad existence SICAVu jako akciové společnosti bez základního kapitálu a zakladatelských akcií. SICAV bude mít nadále 2 složky základního kapitálu – proměnnou, představovanou fondovým kapitálem a krytou investičními akciemi, a fixní, kterou představují vklady vlastníků zakladatelských akcií.  Novela však u fixní složky, která se uvádí v obchodním rejstříku jako tzv. zapisovaný základní kapitál, odbourá požadavek na minimální výši 2 miliony korun. Ponovu bude stačit korunový kapitál. To umožní investičnímu fondu neblokovat zbytečně prostředky ve své neinvestiční části.

Odstraněna byla také původní zmatená řešení ohledně vzniku a fungování podfondů, a zavedení podfondů podílových fondů. Předně z návrhu vypadla myšlenka na povinné vytváření podfondů všemi SICAVy.  Zůstane tedy zachováno stávající pojetí. Návrh „pouze“ u SICAVu, který nevytváří podfondy, explicitně zakotví, že k uspokojení pohledávky věřitele nebo akcionáře za akciovou společností s proměnným základním kapitálem nevytvářející podfondy, která vznikla v souvislosti s její investiční činností, lze použít pouze majetek z této investiční činnosti. A současně, že ke splnění dluhu, který není dluhem z její investiční činnosti, nelze použít majetek z investiční činnosti. Tím bude ringfencing investiční a provozní části společnosti výrazně posílen. SICAV bez podfondů by měl materiálně fungovat jako s SICAV s podfondy.

Další doplnění na obzoru

Lze očekávat, že sněmovna návrh novely ještě změní. Z dostupných informací má přijít na řadu zejména doplnění definice kvalifikovaného investora (zavedení další skupiny přípustných investorů) a úprava zákona ve vazbě na unijní nařízení o evropských fondech dlouhodobých investic (nového harmonizovaného „evropského produktu“ po vzoru UCITS). Otázkou zatím zůstává, jak bude takové doplnění vypadat. Neboť finální text zákona praxi může pomoci, ale také i její fungování ztížit. Tak uvidíme.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje