Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Firmy|Trhy & finance
Bude zápis do veřejného rejstříku přes notáře pro „eseróčka“ ještě levnější?

Bude zápis do veřejného rejstříku přes notáře pro „eseróčka“ ještě levnější?

28.12.2015
Od 1. ledna 2014 je podle zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob možné provádět zápisy do rejstříku kromě soudu též přímo u notáře. Prakticky však byla tato možnost naplněna až v květnu roku 2015, kdy došlo k přijetí potřebných legislativních norem a vytvoření odpovídající IT struktury. Jaké výhody zápis přes notáře firmám přinesl a proč mu dát přednost?

Každému, kdo se jen trochu pohybuje v oblasti korporací, je jistě známo, že právnická osoba vzniká až zápisem do veřejného, nejčastěji obchodního rejstříku. Do nedávné doby bylo proto třeba projít řízením o zápisu právnické osoby, které prováděly pouze příslušné rejstříkové soudy. Od května letošního roku však mohou zapsat společnost také notáři. K úspěšnému zápisu je však třeba splnit stanovené podmínky.

Zákon o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob říká, že notář provede zápis do veřejného rejstříku na žádost osoby oprávněné k podání návrhu na zápis, jestliže zapisované skutečnosti mají podklad v notářském zápisu pro zápis do veřejného rejstříku nebo v notářském zápisu o rozhodnutí orgánu právnické osoby, uvedený notářský zápis obsahuje vyjádření notáře o tom, že obsah právního jednání je v souladu s právními předpisy a se zakladatelským jednáním právnické osoby, popřípadě že byly splněny formality nebo právní jednání, ke kterým jsou právnická osoba nebo její orgán povinny, nebo pokud notáři byly předloženy všechny listiny, které zákon požaduje pro zápis do veřejného rejstříku nebo pro založení do sbírky listin. V případě, že jsou splněny podmínky pro zápis požadovaných zapisovaných skutečností, provede notář zápis do veřejného rejstříku bez zbytečného odkladu po podání žádosti.

Výhodou zápisu notářem by měla být především jeho rychlost a finanční úspora pro firmy. Poplatek za zápis do veřejného rejstříku prostřednictvím notáře je totiž podle zákona o soudních poplatcích nižší, než je tomu v případě zápisů prováděných soudem. Konkrétně za první zápis akciové společnosti ušetří firmy na soudním poplatku čtyři tisíce korun (místo dvanácti tisíc zaplatí u notáře „jen“ osm tisíc), u společnosti s ručením omezeným firma vydá méně o tři tisíce tři sta korun (místo šesti tisíc se platí u notáře dva tisíce sedm set korun) a změnu již zapsaných údajů notáři provedou za tisíc korun místo dvou tisíc korun. U notáře je ale nutné počítat s jeho odměnou - za sepsání notářského zápisu o osvědčení pro zápis do veřejného rejstříku tisíc korun bez DPH a za zápis do veřejného rejstříku a úhrn úkonů spojených se zápisem tři sta korun bez DPH. Spolu s náklady na výpis z rejstříku trestů a z katastru nemovitostí, které již nebylo nutné v případě zápisu soudem opatřovat a ani je hradit, tak úspora u notáře může činit cca patnáct set korun.

V současné době je v Poslanecké sněmovně projednávána další novela, která by měla založení společnosti s ručením omezeným ještě zlevnit. Podle návrhu by totiž měla být eseróčka zcela osvobozena od poplatku za zápis skutečnosti do veřejného rejstříku provedený notářem mimo jiné tehdy, jde-li o zápis skutečnosti do obchodního rejstříku provedený notářem na podkladě notářského zápisu o zakladatelském právním jednání o založení společnosti s ručením omezeným, které obsahuje jen povinné náležitosti předepsané občanským zákoníkem a zákonem o obchodních korporacích a podle kterého vkladová povinnost má být splněna splacením v penězích. Z toho je patrné, že by se osvobození netýkalo všech společností s ručením omezeným a současně, že půjde toliko o osvobození v případě prvozápisu a nikoli v případě zápisu změn již zapsaných údajů.

Kromě uvedeného osvobození od poplatku za zápis do veřejného rejstříku prostřednictvím notáře by eseróčka mohla ušetřit i za sepis notářského zápisu o zakladatelském právním jednání.  Pokud bude společenská smlouva obsahovat jen povinné náležitosti předepsané občanským zákoníkem a zákonem o obchodních korporacích a vkladová povinnost bude splněna splacením v penězích, počítá novela se snížením odměny notáře ze stávajícího minima čtyř tisíc na částku dva tisíce korun.

Pokud nově zřízený systém bude skutečně fungovat rychle a flexibilně, a za předpokladu, že uvedená novela bude zákonodárci skutečně přijata, lze firmám využití služeb notáře doporučit.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje