Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rusnok (ČNB) pro Patria.cz: Co s rezervami? Sedneme si nad strategií

Rusnok (ČNB) pro Patria.cz: Co s rezervami? Sedneme si nad strategií

02.02.2017 17:16

Trh je překoupený a pravděpodobnost oslabení české koruny po opuštění kurzového závazku se zvyšuje. Šance na uplatnění záporných sazeb se výrazně snížila. Co by mohlo oddálit konec závazku? Snad jen černá labuť. Korunu jsme připraveni korigovat v obou směrech. Co s objemnými devizovými rezervami? Sedneme si nad strategií. Umím si představit například rozdělení do dvou skupin pro likvidnější potřeby a s investičním důrazem. I to odpověděl guvernér České národní banky Jiří Rusnok v rozhovoru pro Patria.cz po jednání bankovní rady. 

Patria.cz: Vyzdvihněte prosím na úvod dva, tři klíčové parametry, které pohnuly novou makroekonomickou prognózou proti té předchozí? 

Vidíme určité zpomalení jak české, tak evropské ekonomiky ke konci minulého roku, zejména ovšem ještě ve třetím, trochu méně ve čtvrtém čtvrtletí. Jinak vidíme šanci na obnovení solidního růstu pro rok 2017, zejména v prvním pololetí. Takže podle mě to jsou nevýznamné výkyvy. Jestliže byla pro loňský rok 2,4 procenta, pokud jde o HDP, tak letos odhadujeme 2,8 procenta a příští rok přibližně stejně.

Patria.cz: Devizové rezervy ČNB v důsledku intervencí narůstají. Existuje pro ČNB hranice, na které by objem nakoupených rezerv považovala na nekonfortní, u které by zvažovala nějaký zásah? Čistě pro příklad: 100 procent HDP? Také v souvislosti či vůči usměrňování koruny po ukončení kurzového závazku...

Pro nás budou klíčové naše základní úkoly: to znamená cenová stabilita, finanční stabilita, dohled. Na tom se nic nemění, ať jsme v období před závazkem, v platnosti závazku nebo po závazku. Rezervy jsou vedlejší záležitostí, vedlejším produktem naší politiky. 

Samozřejmě si vzhledem k jejich objemu musíme sednout a udělat novou strategii, jak s nimi zacházet. Dovedu si představit, až na to bude čas, že se nad tím zamyslíme a uděláme rozdělení například do dvou základních skupin. Jedna bude pro likvidnější potřeby měnové politiky, druhá bude mít méně likvidní parametry a bude mít třeba větší investiční důraz. Ale to je daleko před námi, není to nic akutního.

Platí, že nemáme žádný strop pro měnově-politické potřeby, pokud jde o výšku rezerv. Určitě se neblížíme 100 procentům HDP a určitě se tam ani zásadně nepřiblížíme.

Patria.cz: Bylo dnes bankovní radou diskutováno téma záporných sazeb?

Záporné sazby dnes diskutovány de facto nebyly.

Patria.cz: Zůstávají tedy záporné sazby hypoteticky ve hře? Byla by ČNB ochotna přistoupit i k  výrazněji záporným sazbám, pokud by tak vyhodnotila podmínky, situaci? Pokud by ČNB zvažovala uplatnění záporných sazeb, bylo by to spíše selektivní použití nebo plošné? 

Já bych řekl, že pravděpodobnost použití záporných sazeb se výrazně snížila. Nešel bych nyní do detailů, zda by byly takové, nebo onaké.

Patria.cz: Podívejme se prosím na situaci na trhu a koruně – na jedné straně zajištění u exportérů, na druhé spekulativní kapitál, kde je situace vyhrocenější. Jak vnímáte důvody tohoto vývoje pohledem ČNB? Motivy, proč se tak a s jakou intenzitou děje? Například: nedostatek jiných investičních příležitostí? 

To, že bude narůstat příliv korunových pozic s blížícím se koncem korunového závazku, to je něco, co jsme očekávali a co jsme avizovali. Na tom není nic překvapivého. Samozřejmě v rámci superuvolněné měnové politiky ECB je zde spousta hotovosti, která hledá jakékoli příležitosti, jak se nějakým způsobem zhodnotit. To je, myslím, podle očekávání.

Ano, trh považujeme za překoupený. Pravděpodobnost výkyvů i směrem k oslabení koruny i po uvolnění závazku se podle nás zvyšuje a samozřejmě budeme připraveni trh korigovat. 

Patria.cz: Koruna po ukončení závazku nemusí nutně posílit, může také oslabit. Pokud toto přijmeme: debatuje ČNB variantu, ve které by korigovala korunu také na opačnou stranu, tedy její další oslabení? A nástroje, které by k tomu případně využila?

Pokud jde o potřebu chránit korunu před znehodnocením, máme nástrojů spoustu. Samozřejmě úrokové sazby. Máme také velké devizové rezervy. Všechny možné nástroje jsme schopni použít - i jsme o tom diskutovali a budeme připraveni to udělat.

Patria.cz: Debatuje ČNB rozsah a způsob řízení koruny po ukončení kurzového závazku, pokud jde o její volatilitu? Rozsah, ve kterém by ČNB byla ochotna nechat korunu pohybovat? Nástroje, kterými byste volatilitu na koruně chtěli tlumit?

Intenzitu jsme nedebatovali, na to je čas. Nástrojů k dispozici na straně obrany koruny proti znehodnocení máme spoustu. Minimálně ty dva základní a velmi silné, to znamená úrokové sazby i devizové intervence.

Patria.cz: V poslední době jsme svědky výrazných politických, geopolitických komentářů na měnách, například Donalda Trumpa na americkém dolaru. Připouští ČNB ještě variantu, za které by došlo k prodloužení intervencí na koruně? Existuje nějaké procento, okolnosti, faktory, za kterých by takový scénář mohl nastat? 

Nebudu spekulovat. Samozřejmě kdyby nastala nějaká černá labuť a vše se otočilo - neboť teď vypadá všechno naopak jako rozjeté ve směru konjunktury a potřeby dále spíše neuvolňovat měnovou politiku, ale zpřísňovat – tak pak samozřejmě je to nástroj, který je k dispozici a nemůžeme se ho vzdát. Pravděpodobnost toho však v tuto chvíli vidím jako minimální. 

Rozhovor vedli Josef Němeček a Jana Knechtlová.


Čtěte více:

Miroslav Kalousek exkluzivně pro Patria.cz: S nákupem dluhopisů či akcií bych byl v současnosti zdrženlivý
09.12.2016 12:07
Pokud bych vkládal své úspory do cenných papírů, pak do akcií dlouhod...
Rusnok pro Patria.cz: Jsme odolní a zůstaneme pevní jako kámen
22.12.2016 17:53
Změna nebude, rozhodně není zájem prodlužovat tvrdý závazek za hranici...
John Baffes, ekonom SB pro Patria.cz: Ropné sliby mohou zůstat v polovině, svět z nich tolik profitovat nebude
05.01.2017 14:07
Ropa se po kolapsu cen otřepala a zdražila loni o desítky procent. Opo...
Aleš Prandstetter pro Patrii Online: Trhy a investoři změnili přístup k nepříznivým zprávám
21.01.2017 17:06
V roce 2017 investory čeká „velká rotace“ neboli přesun peněz z dluhop...
Skupina Patria připravuje novou mobilní aplikaci. Investovat půjde i přes mobil
22.01.2017 17:33
Oddělení Business Design společnosti Patria chystá pro investory novou...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    • Největší humor zdejší jakoby ekonomiky
      04.02.2017 7:50

      Je,že na vkladech v bankách neleží většinou vklady občanů,ale firem a korporací-tedy obcí a krajů.Tohle musí přestat!!!!!!!není přece možné,aby politik syslil naše daně,které mají zlepšit naši životní úroveň a on vybere peníze z ekonomiky,kde pak chybí pro normální lidi na platy a pro práci.Vyhnat tyto peníze na trh a podporovat jen spoření soukromých osob!!!!!!!!Třeba tím,že lidi s trestním rejstříkem budou mít bonusy na úrocích za to,že nekradou a spoří si na stáří a nezatíží státní rozpočet.Dokud toto nebude a firmám a korporacím budou praskat prachy na účtech-tedy naše daně,tak tady normálně nebude.
      mc
      • Re: Největší humor zdejší jakoby ekonomiky
        04.02.2017 11:14

        Ty kradeš?? Nevím, proč by měli mít recividisti více než slušní lidé....
        Velkamedvědice
        • Chyba
          04.02.2017 19:02

          Jen hlupák nevidí dole opravu.
          mc
          • Re: Chyba
            04.02.2017 19:04

            Jen hlupák nařizuje soukromým organizacím několik úrokových pásem podle počtu trestních činů.
            Velkamedvědice
            • A v čem je problém?
              06.02.2017 15:55

              Slušnost se má vyplácet a i hlupák pochopí,že žádné pásma nikdo nenavrhuje.Jen lidi s čistým trestním rejstříkem by měli úroky.Čistý trestní rejstřík při vstupu do vedení firmy je běžná věc.Vy už v tom svým životě máte hokej.
              mc
              • MC
                06.02.2017 15:59

                Tak například v tom, že můžeš být trestaný jenom jednou za jednu věc. Za druhé není komunismus, aby někdo bankám přikazoval jaké mají mít úroky. Za třetí není komunismus, abys nařizoval, kam si korporace mají dávat zisk. Za zřetí je dávají stěží tam, kde je sazba do procenta, proč by to dělali. To sis vycucal z prstu. Takže problém bude v Tobě....
                Velkamedvědice
                • Re: MC
                  07.02.2017 18:27

                  To je keců o komunismu,který už je dávno pryč...........problém bude ve vás a ve vaší osobní frustraci pořád mlít o něčem,co už dávno není.Pokud vím,tak korporace vybírá daně od občanů na zlepšení infrastruktury a jeho života,ne aby ležely daně někde v bance,kapišto?Nebo hloupost má zase nadnášet?
                  mc
        •  
          04.02.2017 12:15

          :)) Heleno, ty krades?? Jiste, nejsem preci tak blba, abych nakupovala.
          Hruškovec přelahodný
      • oprava
        04.02.2017 7:52

        S čistým trestním rejstříkem.
        mc
    • Proč si dělat starosti
      03.02.2017 16:19

      až Zeman vyhraje příští volby budme všichni vysmátý
      peterka
    • Pořád nechápu
      03.02.2017 10:52

      proč tak tvrdohlavě lpí na růstu inflace. To je cesta do pekel. Nechejte už ten trh soudruzi chvíli na pokoji, ať vychladne a sám se narovná. Ty vaše deformace nikam nevedou. A když by vám díky inflaci vychladky i penězovody, tak se věnujte nějaké smysluplné práci, kterou od vás někdo koupí.
      Jesse
      • Re: Pořád nechápu
        03.02.2017 13:32

        neblaznete, aktualne uz 8let celej cirkus jede jen na CB drogach... :-) kolik ze to CB nalily bilionu do deraveho vedra? cca 14 bilionu?! :-)
        neo029
        •  
          03.02.2017 13:46

          Jneže tyhle "drogy" se v reálné ekonomice téměř neprojevily. Spíš jde jen o placebo. Po vysazení žádný kolaps nečekám. FED přestal tisknout, zvyšuje úroky a zatím žádný náznak katastrofy nevidím.
          ..
      • Jesse
        03.02.2017 11:19

        ať tomu věříš nebo ne, je inflace do značné míry příznakem růstu. Umožní utrhnout úrokové sazby od nuly a bankám zajistí přežívání. Dobrý stav bank je zatím ještě pro hospodářský vývoj nezbytnou podmínkou. Při sazbách okolo 0 jsou banky vystaveny značným rizikům při půjčování. Nahradit bankovní systém státním přerozdělováním financí nedokázali nahradit ani rudí bratři.
        lime
        • Re: Jesse
          03.02.2017 11:30

          Lime me desi jina vec v cnb by mel sedet nejlepsi banker v zemi a ten clovek rekne ze az bude mit cas tak si sédne svmelodie boys a poradi se co s tim ???????? Tohle te nechava klidnym a resis inflaci ? 1. Jak je mozne ze v cnb nemaji plan 2. Jak je mozne ze tobrekne guverner c bere 5 micu rocne 3. To znamena ze vubec netusi co tam delaji a co s tim 4. Rekne ze az bude mit cas to jako bys byl lekar a rekl hmmm az budu mit cas lecit zjistim si jak ????? Co tam do haje cele dny dela on mamit cas to resit proto tam je ale cely dny ti kluci tam delaji co ze rekne " az budu mit cas " na co ceka proc ceka na koho ceka co tam vubec dela :-)))))) to je k reseni a ne inflace v Japonsku maji deflaci nebo 0 asi 20 let a nic se nedeje
          martík
        • Re: Jesse
          03.02.2017 11:30

          Lime me desi jina vec v cnb by mel sedet nejlepsi banker v zemi a ten clovek rekne ze az bude mit cas tak si sédne svmelodie boys a poradi se co s tim ???????? Tohle te nechava klidnym a resis inflaci ? 1. Jak je mozne ze v cnb nemaji plan 2. Jak je mozne ze tobrekne guverner c bere 5 micu rocne 3. To znamena ze vubec netusi co tam delaji a co s tim 4. Rekne ze az bude mit cas to jako bys byl lekar a rekl hmmm az budu mit cas lecit zjistim si jak ????? Co tam do haje cele dny dela on mamit cas to resit proto tam je ale cely dny ti kluci tam delaji co ze rekne " az budu mit cas " na co ceka proc ceka na koho ceka co tam vubec dela :-)))))) to je k reseni a ne inflace v Japonsku maji deflaci nebo 0 asi 20 let a nic se nedeje
          martík
          • Martík, záři 2016
            03.02.2017 13:40

            "Japonské zoufalství Japonský měnový výbor po dvoudenním zasedání rozhodl, že banka bude kupovat vládní dluhopisy s delší splatností. Podle Dohnala země neví, jakým způsobem by ospravedlnilo svoji měnovou politiku. Přestali cílit na inflaci a vrhli se na cílení podle výnosů dluhopisů. „Nyní japonská centrální banka vlastní 30 procent dluhopisů vydaných Japonskem. Toto procento výrazně narostlo za posledních několik let. Přijde mi, že se blížíme k něčemu, co jsme nikdy nechtěli, tedy to, že centrální banka vlastně není nezávislá,“ řekl na rádiu Zet s tím, že Japonsko je čím dál tím méně tržní ekonomikou. Japonská centrální banka totiž také aktivně nakupuje akcie největších japonských firem. Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila celoročně přepočtené tempo růstu na 0,7 procenta ze dvou procent v prvních třech měsících roku. Zhoršený výkon japonské ekonomiky souvisí se slabším vývozem, nižšími výdaji domácností a poklesem firemních investic. Vláda v Tokiu na začátku srpna schválila rozpočtová opatření v hodnotě 13,5 bilionu jenů (3,2 bilionu Kč), která mají podpořit růst ekonomiky. Stimulační kroky zahrnují například investice do infrastruktury či finanční příspěvky lidem s nízkými příjmy. „Být ministrem financí nebo ministrem hospodářství, tak bych se dávno vzdal těch jejich hladových zdí, neustálého betonování a silné fiskální politiky. To si myslím, že úplně vytlačuje soukromé investice a hlavně iniciativu a podnikavost malých japonských podnikatelů,“ řekl Dohnal.
            Velkamedvědice
            • VM
              03.02.2017 14:02

              ahoj kámo, kdy by to byl řekl, že se kruh uzavírá, Japan je na cestě ke komunismu a společnému vlastnictví všech výr.prostředků :o) gratulka k jablku
              Mike -Green D. is killing Europe
    • Vysedět
      03.02.2017 10:03

      Třeba si vzal inspiraci z akciového trhu, blbej nákup se dá přece "vysedět" :-D
      Bentley
    • Až to prdne
      03.02.2017 8:51

      Socan nebude stačit sbalit kufry a dostane pořádným klackem přes záda spořícími lidmi na důchody......a Babiš svoje džogurty na skladu, podhodnocenou měnou neprodá ani do Bangladéše a mínusový rozpočet ve stovkách milliard nezachrání ani škrty na invalidech..........hahaha.
      mc
      • Re: Až to prdne
        03.02.2017 9:02

        Nejspíš to jednou prdne, ale ta doba je hodně daleko. Japonsko agresivně tiskne 20 let a inflace stále pod 1%. Tisknout peníze k inflaci nestačí, to vidí i malé dítě. Potřeba je k tomu i poptávka. A právě tu poptávku bezdětní spořílci na důchod nerozhýbou.
        ..
        • Proč jsou lidé bezdětní?
          03.02.2017 10:25

          Protože politici posílají prachy, místo jako bonus na úroky lidem za práci,čmoudům na cestování.Cesty jsou jiné.Za prvé posílat za prací do zahraničí firmy a ne dovážet lidi,pak spoření s úroky dávat lidem s čistým trestním rejstříkem jako bonus,že žije slušně,znemožnit spořit firmám a korporacím-protože spoří hlavně firmy a ne soukromé osoby a tedy korporacím zrušit úročení vkladů-peníze by šly na trh a do ekonomiky.Vy o životě nevíte nic.
          mc
          • Re: Proč jsou lidé bezdětní?
            03.02.2017 10:33

            Ano socialisticky regulovat i to, co je ještě ponecháno na rozhodnutí občanů a firem to je cesta ke světlým zítřkům. Asi to nechápete, ale ČR není v pozici USA, aby firmám mohla kafrat do toho, kde a jak mají podnikat.
            ..
            • A dnes se něco nedotuje?
              03.02.2017 20:45

              Bohužel takový jako vy tady dělají v Evropě totální bordel.Za chvíli tady budeme namačkaní jako v Hong kongu a jinde budou mít rumpál,bydlí v jeskyni a my si je radši pozveme sem,kde není práce.........firmy musí ven a dotace se tam za nimi pošlou.Nevím proč by měly pořád prznit českou krajinu tady,když jinde nemají kde bydlet a točí vodu rumpálem.Na co sem vozit lidi,když lidi mohou zůstat tam,kde žijí a zlepšit jim život tam.
              mc
    • pane Rusnoku trochu mě děsíte protože nevite co s tim :-)
      02.02.2017 21:51

      TAK se na to podivejme podobně :-) --- Samozřejmě si vzhledem k jejich objemu musíme sednout a udělat novou strategii, jak s nimi zacházet. Dovedu si představit, až na to bude čas, že se nad tím zamyslíme a uděláme rozdělení například do dvou základních skupin. ---- Pane Rusnoku kdo bude tu strategii dělat Vy, Tomšik- nedouk a Hampl- nedouk a ted ještě Dedek ?:-) mhehehehee--Platí, že nemáme žádný strop pro měnově-politické potřeby, pokud jde o výšku rezerv. Určitě se neblížíme 100 procentům HDP a určitě se tam ani zásadně nepřiblížíme.- pane rusnoku určitě Švycaři to zabalili na 85 % HDP. a ted jsou na 110 % :-))) mhehehehe. ---Pokud jde o potřebu chránit korunu před znehodnocením, máme nástrojů spoustu. Samozřejmě úrokové sazby. Máme také velké devizové rezervy. Všechny možné nástroje jsme schopni použít - i jsme o tom diskutovali a budeme připraveni to udělat. - Máte velkeéééééé rezervy muheheheheheheheheheheheheh tak rychle jak je kumulujete tak ještě rychleji je tam mužete sypnout dovedu si představit 30 miliard euro během pár týdnu :-) Pane RUSNOKU VY VUBEC NEMATE ŽADNÝ PLÁN A TO MĚ DĚSÍ (KVŮLI OBYČ. LIDEM ) ALE JINAK MĚ TO DĚLÁ RADOST PROTOŽE JAKO SPEKULANT UTOČICI NA MĚNU VYDĚLAM :-) :-) msf ps tohle měl odnes singrovka ne Rusnok to je neštastnik ... zkrachovaly ministr , zkrachovlay premier, zkrachovlay šef ING a ted to bude zkrachovaly guverner to je ale zivotopis ejjjj. jejeje nu coz i zkrachovlaec Kysilka připravil Spořku o 600 tis klientu. tak s enějaký job najde :-)
      martík
      • Nerusit, ted tiskneme..
        02.02.2017 23:26

        ..a premyslet co s tim pak, to budeme az jestli bude cas.. Genialni to strategie CNB :D z toho pujdou vsichni spekulanti do vyvrtky. CNB je cerna labut sama o sobe; nebo aspon kacena
        DJ Rockefeller
    • Postavme Nové velkoměsto
      02.02.2017 21:48

      Postavíme nová desetisícová města, na strategickém místě, dvě nebo jedno na Moravě a v Čechách, města orientovaná na supermoderní průmysl a vědecký rozvoj, budeme prodávat oboje, výrobky i mozky, úspěšný člověk dostane dotovaný prozatimní byt tamtéž, a splatí za to studium, samozřejmě tam mohou studovat i cizinci konkrétní místo mám vybrané, venkov bude z těchto měst profitovat, nakonec každý Čech chce chatu či barák i na venkově, města budou spojena rychlodráhami se stávajícími aglomeracemi, udělají se nové zákony pro výstavbu a na zelené ploše to bude stát za 3 roky
      robelix
      • Re: Postavme Nové velkoměsto
        03.02.2017 13:30

        copak jste fanousek sci-fi?! :-) rychlovlak bude v Havlistanu az zbytek zemekoule bude litat na konec galaxie na prodlozeny vikend... :-):-):-)
        neo029
        • neo029
          03.02.2017 16:16

          Ze ty jsi mel na mysli Zemanostan ?
          ..

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
    02.04.2024 8:03
    Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

      Analýzy online