Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Skupina Patria připravuje novou mobilní aplikaci. Investovat půjde i přes mobil

Skupina Patria připravuje novou mobilní aplikaci. Investovat půjde i přes mobil

22.01.2017 17:33
Autor: Redakce

Oddělení Business Design společnosti Patria chystá pro investory novou mobilní aplikaci. Podle Martina Olivy (MO), který oddělení vede, nabídne i poslední technické vymoženosti. „Stěžejní je pro nás uživatelské rozhraní, které by mělo být návodné se snadno pochopitelnou strukturou,“ doplnil projektový manažer Martin Novotný (MN).

Patria Online: Společnost Patria Direct je vnímána jako zástupce spíše konzervativního obchodníka s cennými papíry. Jaká byla motivace poskytnout obchodní platformu pro mobilní zařízení?

MN: Poptávka v tomto směru jasně udává trend přesunu uživatelů z desktopových řešení k mobilním. Já sám ani nepamatuji, kdy jsem byl naposledy přihlášen v internetovém bankovnictví na PC, všechno řeším přes mobilní telefon. Uvědomujeme si, že jsme v tomto směru mírně zaspali, přesto nechceme stát bokem evoluce a rádi vyjdeme našim klientům vstříc.

Patria Online: Pro jaké platformy bude mobilní aplikace dostupná?

MO: Obchodní aplikace bude dostupná pro platformy Android a iOS. Vycházeli jsme jak z obecných statistik využití jednotlivých operačních systémů, tak z vlastního průzkumu mezi našimi klienty, u kterých v drtivé většině převažují tyto dvě platformy.

Mobilka
Martin Oliva, Head of Business Design

Patria Online: Bude v mobilní aplikaci možné zadat obchodní pokyn na všechny instrumenty dostupné ve standardní obchodní aplikaci Patria Direct?

MN: Přesně tak. Na všechny instrumenty, které jsou dostupné ve standardní desktopové aplikaci WebTrader, bude možné zadat nákupní i prodejní pokyn i v mobilní aplikaci. Jsou to akcie, ETF/ETC, certifikáty, warranty, podílové fondy a dluhopisy. Samozřejmostí je pak možnost provedení měnové konverze, interního převodu peněz a výběru finančních prostředků na bankovní účet.

Patria Online: Budou moci uživatelé aplikaci hodnotit, dávat zpětnou vazbu?

MO: Rozhodně ano, zpětnou vazbu od klientů začneme sbírat již v průběhu testování a úvodního provozu aplikace. Požadavky na mobilní aplikaci jsme s klienty diskutovali již před začátkem vlastního vývoje, výstupy byly zřejmé – aplikace by měla být především intuitivní, rychlá a s jednoduchou strukturou. Setkali jsme se také s několika velmi konkrétními názory, například že uživatelům u mobilní aplikace příliš nezáleží na detailních informacích o cenném papíru nebo na sofistikovaných grafech.

Patria Online: Na co při vývoji obchodní aplikace kladete největší důraz?

MN: Jak zmínil Martin, stěžejní je pro nás uživatelské rozhraní, které by mělo být návodné se snadno pochopitelnou strukturou. Snažíme se také využít všechny dostupné a zavedené charakteristiky mobilních platforem, například swipování do stran, rušení pokynů přidržením prstu na displayi apod. V neposlední řadě to, co často pálí konkurenční aplikace, tedy stabilita obchodní aplikace a stoprocentně fungující backend, naopak my vnímáme jako naprostou samozřejmost.

Patria Online: Kdy si budou uživatelé moci reálně novou aplikaci vyzkoušet?

MO: Práce běží na plné obrátky, odhaduji, že jsme přibližně v 90 % vývoje aplikace. V nadcházejících týdnech přijde na řadu důkladné testování a ladění posledních detailů. Věříme, že aplikace pro platformu Android i iOS naplno spustíme nejpozději ve druhé polovině března.

Patria Online: Na co se podle vás mají uživatelé mobilní aplikace nejvíce těšit?

MN: Nerad bych něco prozrazoval dopředu, ale osobně se mi líbí tzv. Dashboard, tedy hlavní obrazovka, kterou uživatelé uvidí ihned po přihlášení do aplikace. Získají zde okamžitý přehled nad vývojem svého portfolia a zobrazeny budou také aktuální dlouhodobé investiční příležitosti našich analytiků, které možná někteří znají z desktopové aplikace WebTrader.

Mobilka
Martin Novotný, Business Analytik

Patria Online: Kolik lidí se na vývoji aplikace podílí?

MO: Na aplikaci spolupracujeme s externím dodavatelem, zavedenou českou IT společností Unicorn, kde na ní pracuje tým programátorů. Přímo v Patrii se na vývoji podílí tým složený z projektového manažera, dvou konzultantů a programátora.

Patria Online: Budete po mobilní obchodní platformě pokračovat s vývojem dalších aplikací?

MN: V tomto směru je pro nás mobilní aplikace Patria Direct pilotním projektem, kdy získáváme cenné know-how. Připravujeme ale i další zásadní projekty, které se dotknou i zpravodajsko-informačních kanálů společnosti Patria.

 


Čtěte více:

Petr Novotný, ředitel Lunaplastu pro Patrii Online: Krize se nás nedotkla. Pitná voda bude potřeba vždy
17.11.2016 13:00
S ředitelem Lunaplastu Petrem Novotným jsme se od povodní na soutoku L...
Diana Rysková, majitelka Medirolu: Rodinná firma vytváří pohodu i motivaci
19.11.2016 16:00
Společnost Medirol se za dvacet let existence dostala mezi největší sv...
Michal Hanák z Fortuny, exkluzivně pro Patrii Online: Fortuna míří do vyšší ligy
02.12.2016 17:00
Meta evropského lídra, která by měla přinést společnosti Fortuna nové...
Miroslav Kalousek exkluzivně pro Patria.cz: S nákupem dluhopisů či akcií bych byl v současnosti zdrženlivý
09.12.2016 12:07
Pokud bych vkládal své úspory do cenných papírů, pak do akcií dlouhod...
Rusnok pro Patria.cz: Jsme odolní a zůstaneme pevní jako kámen
22.12.2016 17:53
Změna nebude, rozhodně není zájem prodlužovat tvrdý závazek za hranici...

Váš názor
  •  
    11.07.2017 19:40

    Mě se líbí, že pánové Oliva a Novotný již mají i svůj vlastní ticker MO a MN a jistě si je budeme moci v nejbližší době koupit, třeba přes tu mobilní aplikaci...
    qwer
    • to qwer
      11.07.2017 19:48

      "Věříme, že aplikace pro platformu Android i iOS naplno spustíme nejpozději ve druhé polovině března." Tak taková prohlášení od podobných "vysmátých marketinkových manažerů" jsem už osobně pár zažil. Znalosti 0, sebevědomí se blíží nekonečnu. Jen doufám, že pro tyto 2 "chlapce" to neplatí.
      oh171
      • Re: to qwer
        11.07.2017 21:00

        Tak jsem zkusil tu aplikaci a pokud ji někdo z těch 2 schválil, je to na vyhazov: 1) dashboard - vidím jen 3 své tituly, nelze nastavit, abych neviděl na 1/2 obrazovky stav peněz, ve staré aplikaci jsem viděl titulů cca 9, ale viděl jsem titul + cenu + počet ks + změnu kurzu? 2) portfolio: vidím jen celkem Kč za cenné papíry a peníze, pak se musím posunout do strany, navíc se objeví ovládací prvek, který překáží 3) zadání pokynu je také pecka, to asi programovali ti přeškolení horníci z OKD, ne? 4) aplikace nereaguje na otočení o 90 stupňů, nelze ani zvětšit 5) demo režim: Tuto sekci pro vás připravujeme 6) navrhuji si dát závody, kdo rychleji zadá pokyn, já ve staré aplikaci a někdo z autorů v nové aplikaci, to nemohu prohrát. řekl někdo autorům, že to není hra, ale že přes to lidé investují peníze? 7) a co bezpečnost, k čemu je mi nyní token? Děláte si snad kozy? Ochrana jen heslem? Děti patří do školky a nemají programovat aplikace, když tomu nerozumí. 8) a co ta komedie s označením mobilu, když nezadám IMEI, ale jen libovolný popis, nemohu teď vyzkoušet, zda lze zaregistrovat další Prosím, vraťte m.patria.cz.
        oh171
        •  
          11.07.2017 21:05

          Všechny začátky mají své mouchy. Snad to časem vychytají. Já přes to zkoušel podat pokyn, a myslím, že nešlo ani zjistit, kolik bude poplatek za obchod. Což taky může být nepříjemné...
          qwer
          • to qwer
            11.07.2017 21:30

            Abych jen nehaněl, je hezké, že jsou nyní vidět i záložky, které byly dříve jen v desktop aplikaci, ale pro mě je podstatné mít možnost reagovat v sekci portfolio. Tak snad se jim to podaří vylepšit.
            oh171
  • Pro pana Olivu
    11.07.2017 19:28

    Dnes jsem zažil to Vaše testování na vlastní kůži. Spustím na mobilu m.patria.cz a objeví se nabídka na stažení aplikace, bez možnosti pokračovat. Takové překvapení v době dovolených je k nezaplacení, takže děkuji mnohokrát.
    oh171
    • Re: Pro pana Olivu
      11.07.2017 19:36

      Jenom doufám, že se páni manažeři rychle chytnou za nos dovolí souběžně používat původní stránky i novou aplikaci, alespoň do konce roku.
      oh171
      •  
        11.07.2017 19:44

        Máš jet přímo přes klasické stránky a ne přes m.patria, to funguje normálně a nevidím důvod proč nevyužít stránky neoptimalizované pro mobil, když je problém. Nebo máš tak malý... display? :-)
        qwer
        • to qwer II
          11.07.2017 20:02

          Jo a ještě jde o mobilní data, klasická stránka žere data poněkud rychleji a na free wifi se nedá vždy spolehnout.
          oh171
        • to qwer
          11.07.2017 19:50

          Uhodl jsi, blbě vidím a mám 4,3" display. Mé 2 mobily LG G4 a LG MAX jsou bohužel oba na reklamaci a já si teď další mobil nechci kupovat. To je prostě pech.
          oh171
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data