Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Ředitelé Franklin Templeton: Vysoká inflace a nejistota vedou investory k větší orientaci na akcie a diverzifikaci

Ředitelé Franklin Templeton: Vysoká inflace a nejistota vedou investory k větší orientaci na akcie a diverzifikaci

15.07.2022 6:08
Autor: Redakce

Rostoucí inflace vede investory k hledání možností, jak dosáhnout kladných reálných výnosů. Oblibě se tak nejvíce těší akciové produkty zaměřené na konkrétní témata, jako jsou například komodity či infrastruktura, říkají v rozhovoru pro Patria.cz ředitel Franklin Templeton pro region CEEMEA Sandeep Singh a CEO polského Templeton Asset Management Borno Janekovic. Diverzifikace nabývá na významu a investoři se učí při poklesu na trzích nepropadat panice, když trhy klesají, a dívat se na trhy z dlouhodobější perspektivy. Jak se změnil apetit investorů od začátku rusko-ukrajinské války? A jak vnímají přechod na zelené investice?

Patria.cz: Jaké jsou vaše hlavní milníky ve střední a východní Evropě a jaká je vaše obchodní strategie v regionu?

Sandeep Singh: Region CEE byl pro naši společnost vždy důležitý a měli jsme zde úspěch, zejména u bankovních distributorů. V tomto regionu jsme již dlouho, na některých trzích 10, 15 let na jiných 20 a déle. Právě tato délka a kvalita našich vztahů nám dává výhodu oproti našim konkurentům. Není to jen o podnikání, ale i o to, mít tady své lidi. Máme velkou middle/back office v Poznani, kde zaměstnáváme více než 700 lidí.

V roce 2020 jsme akvírovali Legg Mason, čímž jsme se stali 6. největším nezávislým správcem aktiv na světě v té době s přibližně 1,45 bilionu USD pod správou aktiv. Tato akvizice rozšířila naše stávající investiční strategie s mírným překrýváním napříč mnohými investičními a distribučními kanály světové třídy, což přineslo pozoruhodnou sílu v oblasti základních fixních příjmů, aktivních akcií a alternativ, jako jsou nemovitosti, soukromý dluh a soukromý kapitál.

Franklin Templeton měl donedávna 75 % retailových investorů a 25 % institucionálních, což tento region dobře reflektuje. Nyní, po akvizici Legg Mason, jsme rovnoměrně vyváženi mezi institucionálními a maloobchodními aktivy. Vidíme zde růstový potenciál v mnoha oblastech, například u institucionálních klientů i expanze alternativ.

V tomto regionu se nachází různé trhy v různých fázích rozvoje a s vlastními specifickými požadavky. Některé trhy například kladou větší důraz na ESG. Nejsme závislí jen na jednom trhu nebo jednom klientovi; máme diverzifikovanou množinu distributorů, finančních poradců a dalších.

Borno Janekovic: Jak řekl Sandeep, mluvit místním jazykem a mít zde lidi, to je velmi důležité. Další věcí je také přizpůsobení produktů a tříd akcií klientům. Máte tu českou korunu, polský zlotý, maďarský forint... Díky domácím měnám a akciím v místní měně může zákazník vnímat produkt jako lokálnější, i když investuje v západní Evropě nebo USA. To nakonec byla pro správu aktiv v tomto regionu velká inovace.

Sandeep Singh: Co se týče produktů v místní měně, je o ně velký zájem. Na druhou stranu máme klienty, kteří si uvědomují, že je možná lepší nemít všechna depozita v jedné měně, a to měně, ve které mají vlastní dům, spoření, běžný účet. A proto chtějí expozici na jinou – euro, dolar. Někdy ji chtějí mít i z jiných důvodů, například pro financování studia svých dětí v zahraničí. Důvody mohou být velmi odlišné.

Mnoho investorů v zemích se také přesouvá od většího investování na vlastním trhu více na trhy zahraniční, takže při investování vidíme méně zaujatosti. A tady jsme dobrými partnery, zejména ve východní Evropě. Polsko je výjimka – má velmi velký domácí trh a je zde mnoho příležitostí k investování – zde působíme jak s místním týmem správy fondů investujícím do místních cenných papírů, tak máme i fondy registrované k distribuci u AUM klientů ze všech částí regionu CEEMEA. Vždy nasloucháme našim klientům a hledáme nejlepší strategie pro danou klientskou poptávku a trh, takže zde máme rozmanitou sadu strategií.

Patria.cz: U jakých tříd aktiv zaznamenáváte největší zájem investorů ve střední a východní Evropě?

Borno Janekovic: Nabízíme různé možnosti, od dluhopisů až po akcie. Ale pokud je výnos z nízkorizikových investic řekněme 5 nebo 6 procent u státních dluhopisů, reálné výnosy těchto fixních dluhopisů pravděpodobně nestačí k překonání inflace, a tak vidíme posun směrem k akciím, zejména v sektoru přírodních zdrojů a zlata.

Lidé se více zaměřují na reálné výnosy a chápou, že pokud je reálný výnos, tedy nominální výnos očištěný o inflaci, záporný, tak nevydělávají. I když nominální výnos je například 7 procent. Při inflaci na těchto úrovních investují východoevropští investoři více do rizikovějších aktiv, aby získali kladný výnos a udrželi se nad inflací.

Sandeep Singh: Investoři se ubírají cestou diverzifikace a zaměřují se více na konkrétní témata. Nejsou to jen globální obyčejné fondy, ale také investiční rozhodnutí, která se v tomto prostředí zdají být relevantní. Jedním z příkladů je infrastruktura.

Patria.cz: Těší se některé z těchto investičních témat obzvlášť silné přízni investorů?

Borno Janekovic: Před rusko-ukrajinským konfliktem byly žádané technologie a inovace. Už koncem loňského roku si ale lidé začali uvědomovat, že se inflace blíží, a začali přemýšlet o možných řešeních, která by mohla fungovat jako zajištění proti inflaci. Mohou to být přírodní zdroje, zlato a další. Takže technologie a biotechnologie byly silné dříve, nyní je to vzhledem k inflaci spíše o komoditách.

Sandeep Singh: Máme širokou škálu produktů a dostupných možností pro investory z východní Evropy. Naše firma není jen o příběhu jednoho fondu, ale jsme hrdí na diverzitu naší nabídky. Ve Franklin Templeton máme asi 20 specializovaných manažerů pro správu investic a fondy s šíří produktů. Nenabízíme všechny na všech trzích. S našimi distribučními partnery neustále diskutujeme, abychom pochopili, který z nich bude pro jejich klienty nejlepší.

Patria.cz: Jakých výzev se vaši klienti nejvíce obávají vzhledem k vysoce inflačnímu a geopoliticky nejistému prostředí?

Sandeep Singh: Klienti se více zaměřují na reálné výnosy, jak řekl Borno. Vzhledem k rostoucí úrovni inflace nemusí nízké jednociferné výnosy stačit k dosažení kladných reálných výnosů. Je zde také potřeba diverzifikace a potřeba zvážit výnosy k riziku. Klíčem však zůstává diverzifikace do dalších tříd aktiv.

V posledních letech jsme svědky pohybu směrem k akciím. V příštích letech a s delší dobou držení zde postupně očekáváme růst finančních toků. Mnoho investorů má stále obrovské vklady u bank a jejich převod do akciových fondů neproběhne přes noc. Bude to dlouhá cesta.

Investoři začínají chápat potřebu diverzifikace a ti sofistikovanější vědí, že když trhy klesají, je třeba se na ně dívat z dlouhodobějšího hlediska a nereagovat panikou. Dochází tedy k posunu oběma směry – za prvé investoři více diverzifikují a za druhé ti, kteří již diverzifikovali, neprodávají v panice a necouvají, ale spíše nakupují, aby si snížili průměrnou nákupní cenu, pokud jsou přesvědčení, že trhy půjdou opět nahoru. Vidíme oba scénáře.

Borno Janekovic: Určitě, spoření u bank nemusí nabízet dostatečné výnosy, ale je tu také riziko protistrany bank – jak jsme viděli i v České republice, pokud jsou trhy nejisté, mohou se banky s vysokou mírou návratnosti u běžných spořicích účtů dostat do problémů. Toto riziko protistrany někteří podcenili a nyní si to více uvědomují a ptají se: Když banka A nabízí o půl procenta vyšší výnos než banka B, jaké je u ní riziko protistrany?

Sandeep Singh: Naše strategie jsou z velké části dlouhodobé – ať už jde o spoření na důchod nebo koupi domu. To nejsou cíle na rok nebo dva. I když své peníze někam odložíte na tři nebo šest měsíců, musíte se vrátit zpět na správnou cestu a hledat investice, které vám pomohou dosáhnout vašich dlouhodobých cílů. Tří-, šestiměsíční investice mohou v některých případech ochránit váš majetek, ale nemusí mít pozitivní reálnou návratnost, takže stále potřebujete řešení pro dlouhodobé cíle.

Investice obvykle nejsou krátkodobé. Samozřejmě, pokud máte krátký investiční horizont, pak může být vhodné nechat si peníze v bance nebo zvolit strategie úměrné tomuto přístupu. Pokud ale máte dostatečně dlouhý horizont, pak velkou roli hraje strategie dodržování disciplinované alokace aktiv.

V tomto ohledu je důležitá role obchodníků s cennými papíry, kteří mají informovat klienty o dění na trzích, aby v případě krátkodobé volatility nepropadali panice. To je úlohou investičních poradců a firem - vzdělávat své klienty o mechanismu trhu a strategiích.

Patria.cz: Změnil nějak konflikt na Ukrajině pohled na region CEE? Vyvstala nová rizika, jako jsou například inflační tlaky…

Borno Janekovic: Inflační tlaky jsou dramatické – toho si nelze nevšimnout na benzínových pumpách nebo u nakupování potravin. Co jsme si dlouho neuvědomovali: Ukrajina je významným exportérem pšenice. Pokud jídlo tvoří 10 procent vašich výdajů na domácnost, co se stane, když to bude 60 procent? A pokud to bude 60 procent a inflace stoupne o dalších 20, 30 procent, pak to bude těžké, zvláště v zemích, které jsou závislé na dodávkách obilí z Ukrajiny. Bude to mít obrovský dopad.

Další rovinou je, že se některé země snaží o eliminaci energetické závislosti, což ještě více podpoří přesun k zelené energii.

Celkově ukrajinská krize nutí lidi i vlády přehodnotit způsob, jakým žijeme, způsob spotřeby a platných obchodních dohod. Například Volkswagen musel nakrátko zavřít svůj závod kvůli nedostatku kabelů dovážených z Ukrajiny. Sice je možná levnější je vyrábět tam, ale pokud se budou vyrábět hned vedle závodu, tak jak to bylo dříve, ušetřilo by to palivo spotřebované na přepravu... Přepravní kontejnery z Číny do Evropy stály před dvěma lety 2 000 USD a když jsem to naposledy kontroloval začátkem tohoto roku, stály 16 000 USD. A pokud cena vzroste osminásobně, pak to bude mít vliv. Vše se bude muset překalibrovat.

Sandeep Singh: Toto je vlastně další příklad toho, jak nesázet vše na jednu kartu. To platí pro každého investora. Diverzifikovaný soubor aktiv je vždy nejlepším řešením.

Borno Janekovic: Jak jednou řekl hodnotový investor Sir John Templeton: „Jediní investoři, kteří nepotřebují diverzifikovat, jsou ti, kteří mají 100% pravdu“ – (smích). Takže pokud můžete mít vždy pravdu, nemusíte diverzifikovat. Ale víme, jak svět funguje. Nemůžete mít vždy pravdu.

Patria.cz: ESG je poslední dobou velkým trendem. Máte nějakou radu pro investory, kteří chtějí investovat udržitelně, ale vyhnout se zároveň pasti greenwashingu?

Sandeep Singh: Udržitelné investování může být zásadním nástrojem pro poskytování dlouhodobé hodnoty našim klientům. Ve společnosti Franklin Templeton věříme, že integrace úvah ESG do investičního procesu může znamenat vyšší investiční výkonnost a lepší výsledky klientů.

Vzhledem k tomu, že ESG pokračuje ve své rychlé transformaci, máme silné celofiremní odhodlání být zodpovědnými správci aktiv klientů a aspirovat na to, abychom byli globálním lídrem v oblasti správy a udržitelnosti. Také jsme najali velmi seniorní manažerku, Anne Simpson, jako naši globální ředitelku pro udržitelnost, která je přímo podřízena našemu prezidentovi a generálnímu řediteli. I to ukazuje, jak vážně tuto iniciativu bereme. Celosvětově řídí celkové strategické směřování společnosti Franklin Templeton v oblasti správcovství, udržitelnosti a ESG investiční strategie. Anne nastoupila do naší firmy z California Public Employees Retirement System (CalPERS), kde působila jako investiční řeidelka pro Board Governance & Sustainability, kde vedla vývoj a realizaci oceňované strategie udržitelného investování CalPERS.

Investorům nabízíme to nejlepší z obou světů: sílu naší globální organizace a odborné znalosti našich specializovaných investičních manažerů (SIM). Ve společnosti Franklin Templeton jsme přijali termín „udržitelné investování“, který odkazuje na integraci faktorů životního prostředí, sociálního managementu a řízení („ESG“) do investičních rozhodnutí s cílem poskytovat lepší výnosy s ohledem na riziko, zejména v dlouhodobém horizontu. Naše zásady spolu se zásadami udržitelného investování nastiňují filozofii a přístup, který používáme, abychom zajistili, že ESG, včetně toho, jak přistupujeme k riziku udržitelnosti, je zakotveno v celém investičním procesu. Naše zásady odrážejí náš aktuální přístup, který výslovně zahrnuje „riziko udržitelnosti“, jak je uvedeno v nařízení Evropské unie o zveřejňování informací o udržitelném financování („SFDR“).

Tato myšlenka ale není jen o screeningu, ze kterého některé tituly vypadnou na základě námi nastavených filtrů. Jde také o rozhovory s investičními společnostmi o tom, jak mohou v této oblasti dosáhnout pokroku. Ve společnosti Franklin Templeton se tato angažovanost vztahuje na mnoho emitentů kapitálu, jak na společnosti kótované na burze, tak i na ty nekótované, a také na místní a národní vlády.

Borno Janekovic: Benjaminu Franklinovi se připisuje rčení: „Dobře vykonáno je vždy lepší než dobře řečeno.“ Tímto způsobem se snažíme získat důvěru našich klientů a akcionářů. Vždy jsme se dívali na dlouhodobou perspektivu jak v našem investování, tak v tom, jak řídíme naše podnikání. Klást klienty na první místo je pro naši kulturu a hodnoty zásadní.

Investiční rozhodnutí, která činíme, mají hluboký vliv na svět kolem nás. Regulační orgány hrají důležitou roli při nasměrování peněz k udržitelnějším investicím. A Evropa je průkopníkem v zavádění etického aspektu do investování. Regulační úsilí v Evropě ale podněcuje i další vlády v různých částech světa, aby přizpůsobily své politiky a regulační rámce.

Rostoucí poptávku klientů po ESG, udržitelných nebo „zelených“ investičních produktech vnímáme jako možná největší hnací sílu změn v odvětví správy aktiv za posledních několik let. Ve společnosti Franklin Templeton nabízíme celou řadu fondů, které splňují nařízení SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) a mohou investorům pomoci dosáhnout jejich individuálních investičních cílů.

Stejný názor zastávají i naši klienti. Faktory ESG se rychle stávají relevantními pro stále větší množství investorů – nejen jako princip, ale také jako uznání naléhavosti rizik pro regiony, ekonomiky i kapitálové trhy.

Sandeep Singh: Nedávná krize nabízí prostor pro velké lídry ESG k zamyšlení nad tím, jak se díváme na energetickou bezpečnost spolu s udržitelnou transformací, a také prostor podívat se na investice v širších souvislostech. Bude potřeba udělat ústupky, aby to bylo přínosné pro více lidí. Musíme vzít v úvahu, že situace je v každé zemi trochu jiná.

Někteří regulátoři ve východní Evropě tlačí společnosti, aby zvýšily své standardy, a jsem rád, že mnoho z těchto společností s nimi otevřeně mluví, místo toho, aby jen těsně prošly a odškrtly si další políčko jako splněné. To je přesně ta cesta – nejen zaškrtávat políčka, ale skutečně se snažit začlenit nápady regulátorů a správců aktiv, jako jsme my.

Rozhovor se uskutečnil 10. června 2022 a vedla jej Gabriela Rainová.

 
 

Čtěte více:

Sandeep Singh z Franklin Templeton: Jediný hráč trh změnit nedokáže
17.04.2019 15:46
Investoři v Česku jsou z hlediska schopnosti diverzifikovat svoje port...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
    24.04.2024 11:09
    Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více