Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Penzijní reforma – ČR na startu první etapy … většina Evropy dávno na trati

Penzijní reforma – ČR na startu první etapy … většina Evropy dávno na trati

26.06.2007 16:45
Autor: David Marek

Penzijní systém – mantra českých ekonomů již celé desetiletí. A přeci se dnes v médiích objevil titulek, že ministerstvo práce a sociálních věcí dokončuje 1. etapu důchodové reformy. Tristní výsledek ale lepší pozdě nežli později.

O co by mělo jít v první etapě? V podstatě jde pouze o parametrické reformy současného průběžně financovaného systému. Zde máme tři základní možnosti: zvyšovat sazbu důchodového pojištění, snižovat náhradový poměr (relaci průměrného starobního důchodu a průměrné mzdy) a regulovat míru závislosti (poměr mezi pracovní silou a počtem penzistů). Navrhované změny hýbou posledním ze zmíněných parametrů. Jde o prodlužování věku odchodu do důchodu, zvýšení minimální délky důchodového pojištění z 25 na 35 let a zrušení zápočtu doby studia do délky důchodového pojištění.

Do penze by se mělo podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí odcházet nikoli v 63 letech, hodnota k níž směřuje důchodový systém dnes, ale v 65 letech. Ve vyspělých zemích je hranice 65 let v podstatě standardní záležitostí. Výjimkou je Francie s 60 lety a severská trojice Norsko, Dánsko a Island, kde se do penze odchází až v 67 letech. Ve střední a východní Evropě postupně dochází ke zvyšování věkové hranice starobního důchodu a na již dnes je na 65 letech například v Polsku, Rumunsku či Albánii.

Pokud bychom chtěli stabilizovat důchodový systém pouze změnou věkového hranice, ukazují naše výpočty, že bychom ji museli zvýšit na 72 let v roce 2050, 74 let v roce 2075 a dále na 77 let v roce 2100. Otázkou je zdravotní stav, výkonnost pracovních sil v takto pokročilém věku a především, zda neexistuje jiné, příznivější řešení.

Následovat by měly druhá a třetí etapa. Jejich součástí by mělo být vytvoření rezervního fondu, do nějž by měly směřovat privatizační výnosy. Implicitní dluh penzijního systému se počítá v řádu desítek bilionů korun. Ve srovnání s nimi je pár desítek či stovek miliard korun kapkou v moři. Jejich význam ovšem nespočívá v dočasném oddálení krize, ale v poskytnutí prostoru k provedení systémové penzijní reformy.

Údajně i s tou se v ČR počítá. Většího významu by se měly dočkat úspory na penzi. Rozsah a způsob přechodu od průběžného financování více ke kombinovanému systému ještě není znám. Ani se neví, zda bude vytvořen tzv. druhý pilíř, tj. povinné úspory v penzijních fondech.

Dnes oznámené změny penzijního systému nelze nazývat reformou v pravém slova smyslu. K tomu by bylo zapotřebí mnohem více. Otálení s přípravou důchodového systému na stárnutí populace v České republice je naprosto nepochopitelné. Penzijní reformu spočívající v multipilířovém přístupu již spustily Slovensko, Maďarsko, Polsko, Bulharsko, Rumunsko, Chorvatsko, trojlístek pobaltských zemí ale například i Makedonie, Ukrajina, či Kosovo. V tomto ohledu patří ČR mezi rozvojové země … ale se stárnoucí populací typickou pro nejvyspělejší země.


Váš názor
  • bohužel nepovinně
    27.06.2007 11:25

    Ministr Nečas bohužel včera na tiskové konferenci jasně řekl, že částečný opt-out z průběžného systému bude zcela jistě nepovinný, druhý pilíř tedy povinný nebude. Navíc osvětlil, že míra možného vystoupení ze systému bude záviset na tom, kolik peněz získá stát do fondu, který by měl spolufinancovat penze, z privatizace a dividend. Rozhodně půjde o řád procent, ne víc. Takže, penzijní reforma? Nic moc.
    Martina
    • Děkujeme ČSSD
      27.06.2007 15:35

      Děkujeme ČSSD za to, že 8 let nic nedělala a že jediným jejím záměrem bylo hlasovat společně s komunisty o tom, aby se reforma neuskutečnila...
      QEntity
      • Většina Evropy??????
        28.06.2007 10:56

        Slovensko, Maďarsko, Polsko, Bulharsko, Rumunsko, Chorvatsko,Makedonie, Ukrajina, či Kosovo - většina Evropy podle pana Marka z Patrie (!!!). Mně by zajímalo jaké jsou důchodové plány v zemích jako je Holandsko, Dánsko, Belgie, Lucembursko a Rakousko. Pokud pan Marek chce modelovat fungování státu na místech jako Kosovo nebo Ukrajina tak bych řekl že spíše skončíme tam kde jsou ted´ oni - (cenzurováno). Takže titulek že většina Evropy je dávno na trati se mně zdá zavázející.
        Honza
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university