Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důležité zprávy z devizového trhu... Zlotý oslabuje, forint stagnuje

Důležité zprávy z devizového trhu... Zlotý oslabuje, forint stagnuje

18.07.2007 9:52
Autor: 

Česká koruna včera zažila relativně poklidnou seanci. Při nízkých objemech se nezvládla vrátit pod 28,233 a její situace se načas stabilizovala . S měnovým párem výrazně nezahýbaly ani komentáře Pavla Řežábka.
Nárůst averze k riziku na globálních trzích dnes po ránu (více v úvodníku) může české koruně spíše pomoci. Carry trade spekulanti by během dnešní seance měli zůstat v defenzivě, a česká koruna by proto neměla čelit výraznějším prodejním tlakům. Ve prospěch české měny mohou hrát také další ztráty USD na globálních trzích.

Americký dolar včera zažil relativně nezajímavou seanci. Až během ranního asijského obchodování po tiskovce Bear Stearns a horších výsledcích společností Yahho a Intel (viz. úvod) se dostal pod tlak. Dnes po ránu tak definitivně prorazil 1,380 EUR/USD a medvědí nálada vůči USD nabírá nové obrátky. Pokud dnešní jádrová inflace v USA skončí na konsensu 0,2% m/m), bude mít USD otevřený prostor k dalším ztrátám.

Slovenská koruna včera mierne korigovala svoje predchádzajúce zisky, išlo však len o pohyb v rámci úzkeho pásma 33,12 – 33,19 EUR/SKK. Komisár EÚ J. Almunia včera povedal, že vstup Slovenska do eurozóny nemôže predvídať, ale dúfa, že rozhodnutie bude pozitívne. Zároveň dodal, že krajinu čaká ešte veľa práce, najmä v súvislosti s deficitom verejných financií. Vysoký rast ekonomiky by malo Slovensko využiť k jeho ďalšiemu zníženiu. Zdôraznil udržateľnosť plnenia kritérií, ktorá sa dá dosiahnuť, ak bude zdravá hospodárska politika. Jeho slová sa výraznejšie neodlišovali od komentárov iných predstaviteľov únie či ECB, čo sa však dalo očakávať. Koruna ich prešla bez povšimnutia. Jej ďalší pohyb určia hlavne externé faktory – tak ako iné meny aj ona bude čakať na americkú infláciu a vystúpenie šéfa Fedu. Dovtedy by sa mala držať v blízkosti súčasných úrovní.

Polský zlotý se včera obchodoval v úzkém pásmu kolem EUR/PLN 3,745. Ani v Polsku nebyla zveřejněna nová čísla, o mírné vzrušení se tak postarali svými výroky, stejně jako v okolních zemích, členové centrální banky M.Pietrewicz, který ve Výboru pro měnovou politiku patří mezi holubice. Podle něj je zvýšení sazeb nutné, nikoliv však již tento měsíc. Silnější názor měl další člen A.Slawinski, který vidí potřebu postupného zvyšování, tedy nejen jednoho, sazeb.
Dnes nejsou na programu žádná nová čísla. Zlotý tak bude ve vleku globálního názoru na emerging markets a ten je po zveřejnění zprávy BearStearns, že v jejích hedgeových fondech nejsou prostředky, spíše negativní. Zlotý by proto mohl zpočátku dne oslabovat, celkový vývoj ale bude záviset na odpoledních amerických číslech a vystoupení B.Bernankeho před Kongresem.

Forint včera vůči euru stagnoval na na 245,35. Zveřejněny nebyly žádné čerstvé údaje, a tak se o dočasné vzrušení postaral pouze člen národní banky A.Simor svými úvahami o možnosti zrušení pásma pro obchodování. Situace se ale uklidnila, když se potvrdilo, že problém nepřesáhl teoretické úvahy jednoho člena banky.
Dnes bude zveřejněn květnový vývoj mezd. Očekává se pokles tempa růstu, a to by mělo povzbudit očekávání poklesu sazeb. Trh již ale s podobným vývojem počítá, a tak i jejich dopad bude minimální. Hlavní impuls proto dodá vývoj ve světě, především pak v USA. Do amerických čísel by ale po aféře s BearStearns měla růst nechuť k rizikovějším aktivům, a to by mohlo maďarskou měnu zpočátku oslabovat.

(ČSOB - denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university