Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Význam nepřímých daní ve světě roste

Význam nepřímých daní ve světě roste

30.07.2007 13:40
Autor: 

Státní rozpočty stále více spoléhají na příjmy z nepřímých daní jako jsou daň z přidané hodnoty (Value Added Tax, VAT) nebo daň ze zboží a služeb (Goods and Services Tax, GST). Vlády naopak již několik let snižují zatížení firem v oblasti daně z příjmu. Země se tím totiž stávají atraktivnější pro zahraniční investory. Vyplývá to z pravidelného výzkumu KPMG International, který každoročně probíhá po celém světě již od roku 1993.

Počátkem devadesátých let minulého století se sazby daně z příjmů právnických osob pohybovaly v průměru okolo 38 procent. Od té doby však nastal trvalý a dlouhodobý pokles, a tak se v roce 2007 průměrné sazby ocitly na necelých 27 procentech. Nejvýraznější pokles zaznamenaly země Evropské unie, kde firmy odvádějí 24,2 procenta svých příjmů. Nejpomaleji naopak klesají sazby v Asii a Tichomoří. Výrazně méně odvádějí také české firmy. Zatímco v roce 1995 to bylo 41 procent, dnes se jim zisk vlivem přímých daní snižuje o 24 procent.

Místo daní z příjmu se do popředí zájmu dostávají nepřímé daně. Zatímco sazby daní z příjmu právnických osob klesly za posledních šest let o více jak deset procentních bodů, sazby nepřímých daní zůstávají víceméně stabilní. Vlády jsou tak na nepřímých daní více závislé. V celkových příjmech státní kasy tvoří ve státech OECD téměř třetinu (32,1 procenta). V některých zemích jako například Turecko nebo Mexiko představují dokonce celou polovinu státních příjmů. V České republice je DPH na úrovni 19 procent, více má například Francie, Rakousko, Slovinsko, Finsko nebo Polsko. Nejmenší sazbu uvalily vlády latinskoamerické Aruby (tři procenta), Panamy či Japonska (pět procent).

Ačkoliv země Evropské unie masivně snižují sazby daní z příjmu právnických osob, daňová zátěž v podobě DPH nebo daně ze zboží a služeb patří mezi nejvyšší na světě. V průměru se jejich sazba pohybuje v EU na 19,5 procentech, v zemích OECD na 17,7 procentech, v Latinské Americe na 14,2 a v Asii na 10,8 procentech. Celosvětovými šampiony je pak trojice severských zemí, Dánsko, švédsko a Norsko, u nichž sazby nepřímých daní překročily hranici 25 procent.

"V rámci výzkumu jsme narazili také na otázku, proč se vlády nespolehnou na nepřímé daně ještě více. Jedním z důvodů může být to, že pro politiky je obtížné vysvětlit zvyšování nepřímých daní veřejnosti. Každý, kdo chodí nakupovat, si hned spojí zvýšení sazby DPH s růstem cen zboží. Naproti tomu souvislost mezi snížením sazby daně z příjmu právnických osob, díky kterému přijde do země víc zahraničních investorů, kteří pak posílí infrastrukturu a zvednou zaměstnanost, není na první pohled všem patrná," říká Jan Žůrek, partner společnosti KPMG Česká republika.

Výhodou, kterou orientace na nepřímé daně vládám přináší, je také rozložení daňových příjmů v průběhu roku oproti jednorázovému placení velkých částek. Zároveň je však potřeba, aby firmy, jež nepřímé daně platí, měli kvalitní účetní systém, který poskytne přesné informace o transakcích a daních s nimi spojenými. S tím, jak roste závislost vlád na nepřímých daních, se budou zpřísňovat i požadavky na poskytování informací a bezpečnost daňových systémů firem ze strany státních daňových orgánů.

Letošní průzkum KPMG Internatrional jasně ukázal, že sazba daně z příjmu právnických osob po celém světě klesá i nadále. Z 92 zemí, které se zapojily do výzkumu, jich letos 18 snížilo sazby daně z příjmu právnických osob. Významné snižování proběhlo v Turecku (z 30 na 20 procent) a také v Evropské unii, kde sazba poklesla v sedmi zemích. Z členských států EU má nejvyšší sazbu Německo (40 procent), nejnižší Kypr a Bulharsko (10 procent). Nízký průměr udržuje EU zeména díky státům, které do ní vstoupily v letech 2004 a 2007. žebříčku těchto 12 zemí vévodí Bulharsko, Česká republika (24 procent) je společně s Maltou (35 procent) na opačném konci.

Již dnes je jasné, že sazby daně z příjmů firem budou klesat i v příštím roce. Snižování plánuje Velká Británie, španělsko, Německo a pravděpodobně také Česká republika.

(Zdroj: Tisková zpráva společnosti KPMG)


Váš názor
  •  
    30.07.2007 13:55

    Jeste se zapomina na daně tzv. "skryte" to jest ruzne poplatky na uradech atd :)))
    Dejv
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university