Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sarkozy: Výkyvy trhů bez trvalejších důsledků na ekonomiku zemí G7

Sarkozy: Výkyvy trhů bez trvalejších důsledků na ekonomiku zemí G7

16.08.2007 13:35
Autor: ČTK

Paříž 16. srpna (zpravodaj ČTK) - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy soudí, že nynější výkyvy finančních trhů by neměly trvaleji postihnout nynější "robustní" hospodářský růst sedmi nejvyspělejších zemí světa (G7). Sarkozy to píše v dopise německé kancléřce Angele Merkelové, jejíž země nyní G7 předsedá. Znění dopisu, jehož kopie byla zaslána i vůdcům dalších zemí G7, dnes zveřejnil Elysejský palác.

Šéfové států a vlád "sedmičky" by podle Sarkozyho měli z nynějšího vývoje vyvodit důsledky a především dbát na průhlednost fungování trhů a na jejich schopnost účinně a stabilně financovat světovou ekonomiku.

Akcie na burzách v západní Evropě dnes zahájily den výrazným poklesem. Navázaly tak na středeční silný propad akcií ve Spojených státech a na ještě silnější pokles cen na burzách v Asii. Akciové burzy klesají převážně kvůli obavám z rozšíření krize na hypotečním trhu v USA do dalších zemí.

Například akcie francouzské banky BNP Paribas (74 EUR, -3,67%) klesly zhruba o tři procenta a kolem dvou procent hodnoty si odepsaly také akcie britské Royal Bank of Scotland. Oslabovat začaly také akcie ropných společností, včetně francouzského Totalu či britské BP (8 EUR, -2,36%).

Události, které teď postihují světové finanční trhy, jsou předmětem společného zájmu G7. "Korekce trhu, kterých jsme svědky, vedou příslušné úřady každé z našich zemí k tomu, aby vývoj bedlivě sledovaly," píše Sarkozy.

Podle něho je nutno především dbát na průhlednost mezinárodních trhů. "To je hlavní nástroj regulace, o který se můžeme opírat," uvádí. Píše dále, že vzhledem k velmi širokému rozsahu rizik v investičních sítích je nutno dbát na účinnost systémů výstrahy a zabránit neopodstatněnému dopadu místních napětí na reálnou ekonomiku.

Sarkozy se vyslovuje pro to, aby se těmito záležitostmi zabývali ministři financí G7 a předložili analytickou zprávu a návrhy na vrcholné schůzce skupiny, která bude v říjnu ve Washingtonu.


Váš názor
  • typicke kecy
    16.08.2007 19:40

    Sarkozy neni sam, na jare(tusim ze v breznu) a v zari o financni stabilite pilne diskutuji ministri financi na Rade EU. Jen hromady kecu, co kdo vidi problemem.... neni mozne udelat vubec nic, jen se vzajemne informovat. Tohle nejsou zpravy pro trh, ani po investory, tohle jsou zravy pro lidi, kteri tomu nerozumi a ma se jim dat najevo, ze o nich jejich voleni predstavitele premysleji.
    nicknamed
  • ...
    16.08.2007 19:36

    a co by jste chtel? aby CB nedali bankovnim sektorum ani korunu a stahovali penize z obehu jako to udelali v roce 1929? Vzdyt dodavat bankam likviditu je jejich ukol! Kazda CB ma pravidla jak poskytovat emergency liquidity assistance (ELA). Je to naprosto prirozene. Vzhledem k tomu, jak se hybou menove kurzy, tak si nemyslim, ze to neni menovy problem, uz jen proto, ze vse souvisi se vsim a jestli si myslite, ze akciovy trh a menove kurzy spolu nesouvisi, vratte se do skoly. Treba na NBER.org si muzete precist mraky studii o souvislostech. Credit crunch je nejvetsi svinstvo a jestli chcete, aby CB stahovaly penize z obehu, tak jste bud blazen nebo mate zatracene dobre nainvestovano v kratkych pozicich.
    nicknamed
    • Re: ...
      23.08.2007 11:44

      To, co navrhujete, je mimořádně hloupoučké... Vlastně jen navrhujete, abysme k sobě byli neupřímní a odložili krizi na někdy "potom"... Jenomže to má zásadní důsledky... Odložená krize je zpravidla daleko větší problém, než kdyby se řešila teď hned... Bojíte se krize ??? Pak máte jen důvod se bát více a více !!!!
      QEntity
    • Re: ...
      17.08.2007 8:26

      Nalevanim penez do ekonomiky nic nevyresite, jen problem odsunete a prohloubite. Credit crunch je svinstvo, ale je to nutna faze ocisty. Kdyz se budete branit, dostanete v nejlepsim pripade stagflaci jako US v sedmdesatych letech nebo v Japonsku od zacatku devadesatych let do dneska.
      Michal Kára
      • stagflace ?
        18.08.2007 0:06

        to nemůžete myslet vážně. Cc jako nutná fáze ? Proč ? Dokážete si představit co by znamenalo skokové snížení nabídky uvěrů v situaci, kdy není nikdo schopen samofinancování z důvodu silné konkurence z Asie a potřeby technologického rozvoje ? Vy se opravdu divíte, že banky snižují sazby a "pumpují" peníze na zklidnění situace ? Ví dnes někdo , kolik by stála sanace škod takového "ozdravného" procesu ? Stagflace v eurozóně při současné nízké nezaměstnanosti? Rozhodně nevidím situaci černobíle, ale váš názor je trochu silná káva a systém je tak křehký a organický, že by podobný zásah jako Cc nadělal víc škody než užitku. Právě z toho pohledu beru postup Fedu jako menší zlo
        Dave
    • Kde nejsou argumenty, tam začínají urážky
      17.08.2007 7:48

      Porovnávat rok 1929 a současnost je mimo realitu, jsou tady určité podobnosti, ale problém je poněkud větší, resp. rozsáhlejší co do teritoria a příčin problémů. Banky šly do příliš velkých rizik, já nevím proč se má podkopávat ekonomika jen kvůli tomu, že pár nenažranců nemělo zábrany. Na trhu je peněz dost, pokud je někdo potřebuje, ať si půjčí na zvýšený úrok. Jen odbočím: v roce 1997 nikoho z ČNB nezajímalo, jestli dlužníci bank utáhnou úroky převyšující 30 %. Vinu na krátké "měnové" krizi měla jednoznačně ČNB se svou zoufalou kursovou politou, s které si už všichni zahraniční investoři asi dělali legraci. A dál k věci: Obviňovat mě z neznalosti souvislostí akciového trhu a měnových kurzů je skutečně akt zoufalství někoho, kdo špatně odhadl současnou situaci a je z toho mírně nervózní. Patrně pracujete v dané oblasti, já ne, ale teoretické znalosti a zkušenosti z posledních 15 let jsou dostatečnou oporou pro moje psaní názorů a stanovisek. Stále si málo lidí uvědomuje podstatu problému, což mě dost překvapuje, protože se jedná o problémy, které tady nejsou poprvé. Jenomže nezažranost patrně zaslepuje mozek.
      Franz
  • Poslední odstaveček této zprýávy je ..
    16.08.2007 14:08

    opravdu dobrý. Typický europřístup. Opravdu nevím, čemu by se chtěli věnovat. Je to jako na pitevně, kde se všichni budou radit, co všechno se mělo udělalt. Opravdu vtipné. Více takových provolání a ekonomika Eura půjde postupně dolů. Japonská banka pochopila svůj úlet v nalévání peněz do ekonomiky v posledních dnech. neočekávejme ani vteřinu od ECB, že stáhne peníze z trhu, je to příliš politická insituce. Současné dění není monetární problém! to by si měli všichni rychle uvědomit a nepřilévat benzín do ohně.
    Franz
    • Re: Poslední odstaveček této zprýávy je ..
      16.08.2007 19:37

      sem patri muj vyse uvedeny prispevek jmenem "..."
      nicknamed
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data