Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
SME: Česká reforma je paskvil, míní autor slovenské daňové reformy

SME: Česká reforma je paskvil, míní autor slovenské daňové reformy

23.08.2007 11:52
Autor: ČTK

Bratislava 23. srpna (ČTK) - Daňová reforma, kterou v úterý schválili čeští poslanci, je podle autora slovenské daňové reformy a rovné daně Richarda Sulíka "paskvil". Řekl to v rozhovoru, který dnes otiskl slovenský deník Sme. Sulík byl dříve poradcem slovenského ministra financí Jána Počiatka i českého poslance ODS Vlastimila Tlustého a podle svých slov radil ODS i v případě české reformy.

Přestože reforma snižuje daňovou sazbu, stále podle Sulíka zůstává vysoká. Dříve byla v Česku nejnižší sazba 12 procent, ale z běžné hrubé mzdy. "Pro ty nejméně vydělávající tak sazbu ve skutečnosti zdvojnásobili," míní Sulík. To se pak muselo vykompenzovat, aby v konečném výsledku nikdo neplatil vyšší daň, což se podle něj stalo tak, že čeští poslanci zavedli velmi vysoké nezdanitelné minimum v podobě slevy na daních ve více než trojnásobné výši oproti dřívějšku.

Vysoká sleva na dani se však podle Sulíka prodraží, mají na ni totiž nárok všichni, nejen ti, kteří vydělávají málo. "Velká škoda, že neměli odvahu sjednotit sazby DPH. Další škoda je, že nemají stejnou sazbu pro právnické a fyzické osoby. Nezrušili ani daň z dividend," vypočítal Sulík další negativa, která v reformě vidí.

Reforma také neruší žádné výjimky, kterých podle něj stále zůstává zhruba tři stovky. Oceňuje sice myšlenku daně z takzvané superhrubé mzdy, ale to podle něj nelze dělat izolovaně. "To by nejdříve museli navázat všechny odvody na superhrubou mzdu a snížit je, což vůbec není jednoduché," míní. Nyní s tím sice vláda začala, ale je to podle něj "šalamounské" řešení.

Sulík také poznamenal, že českým poslancům ODS při vypracování reformy radil, i když moc jeho návrhů prý nepřijali. "Zjevně přijali například návrh na nižší sazbu, hlavně od roku 2009, kdy plánují snížit daň z příjmu fyzických osob na 12,5 procenta," uvedl.

Podle dřívějších informací českého deníku Mladá fronta Dnes byl Sulík také poradcem poslance ODS Vlastimila Tlustého, který podobu reformy kritizoval, i když nakonec pro ni ruku zvedl.

Podle slovenského ekonoma je ale přijetí reformy pořád lepší než nic. "Ale přesto si myslím, že propásli velkou šanci udělat si v daních pořádek," uvedl Sulík.

Reforma veřejných financí má v ČR od příštího roku mimo jiné změnit daně, zavést poplatky do zdravotnictví a škrtat v některých sociálních dávkách. Nyní reformu posoudí Senát, kde mají koaliční strany jasnou většinu. Ani prezidentské veto není zřejmě pravděpodobné.

Koaliční politici říkají, že reforma je nezbytná, aby se zastavilo zadlužování země, a ve svém důsledku prý společnosti prospěje. Socialisté a komunisté tvrdí opak - jde o nekoncepční zdražování a škrty. Podle opozice na tom vydělají jen ti nejbohatší a slibovaná stabilizace financí stejně nepřijde. Levice již ohlásila, že se kvůli reformě obrátí i na Ústavní soud. Socialisté navíc prohlašují, že až se vrátí do vlády, budou usilovat o její revizi.


Váš názor
  • sulíku, sulíku
    24.08.2007 14:25

    daň chápu jako odevzdání části !!! svého příjmu a ponechání si zbytku !!!! takže jakou má logiku abych platil daň z odvodu svého zaměstnavatele !!! - tzv super hrubá mzda - zkus mi to vysvětlit. Díky Jinak souhlasím, že škrtů je navrženo velmi málo a daně zůstali stále vysoké
    milan brno
  • všechno bude
    23.08.2007 14:02

    Je jen otázkou času a ekonomiky jako celku, kdy si to bude moci ČR dovolit. Na Slovensku už jste, jak vidím vyčerpali hodně možností jak pomoci ekonomickému růstu, ale ono všechno naráz nemusí být tím nejlepším řešením, i když bych vám to přál.
    pane Sulík,
    • Re: všechno bude
      24.08.2007 14:34

      Ha Ha Ha, alebo nerozumiem.
      Jaroslav
  • a co živnostníci ?
    23.08.2007 12:32

    Jestli se do nákladů nebudou zahrnovat už tak vysoké odvody na Zdravotní a Sociální pojištění u živnostníků, potom je pro mnohé živnostníky celkové daňové zatížení mnohem vyšší než nyní. Nebo je to jinak ? Díky za info... Martin
    Martin FX
    • Re: a co živnostníci ?
      23.08.2007 13:34

      Drobní živnostníci si sice nepolepší, za to však na batohu královsky vydělají "nízkonákladoví" OSVČ s mimořádně vysokými příjmy (prominentní advokáti, poradci...), kteří při použití pušálu 50 % na náklady budou své milionové honoráře reálně danit 7,5 %, za rok 6,25 %. Až se to dozví J.Rowlingová, bude chtít se k nám přestěhovat. To nám potom bude kecat do klecových postýlek ještě mnohem více.
      Ota
      • Pokud vím
        23.08.2007 16:35

        Tak náklady uznávané procentem příjmů jsou v těchto profesích pouze 40%..... Řemeslníci 60%, zemědělci 80% a zbytek 50%...
        QEntity
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data