Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolánek: Chci Česko jako jednu z nejbohatších zemí Evropy do 10 let

Topolánek: Chci Česko jako jednu z nejbohatších zemí Evropy do 10 let

27.09.2007 9:36

Chci Česko jako jednu z nejbohatších zemí Evropy do deseti let, uvedl premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny. „Mojí ambicí je Estonsko, malá moderní země, která už v lecčems převyšuje evropský průměr. Nikoli francouzská cesta velkých slov a malých kroků,“ řekl.

Na dotaz na svůj dřívější výrok po prosazení vládního návrhu daňové reformy, že „skutečné reformy teprve přijdou“, Topolánek uvádí: „Jedna věc je, co se říká, a druhá, co je pravda. Teď už můžu říct, že se nám povedl nejpodstatnější krok za deset let.“

„Nechtěl jsem zažít další ,balíčky´jako v roce 1997: tvrdý konflikt mezi centrální bankou a vládou s tvrdým dopadem,“ říká Topolánek. „Chci při snižování schodků ,měkké přistání´ bez otřesů v ekonomice. Když mi vytýkají, že rozpočtové škrty měly být tvrdší, pak odpovídám, že jsou přesně takové, aby prošly křehkou koalicí 101 hlasu. Ale jsou tam skryty i zásadní věci, o kterých snila celá generace politiků ODS. Třeba zrušení tzv. paragrafu Fischerové, který blokoval připlácení v nemocnicích. Nastavili jsme rovnou daň, snižování daňové kvóty...“

Další plány vlády podle Topolánka jasně plynou z programového prohlášení. Nicméně přiznává, že se vládě nepodaří splnit slib, aby mandatorní výdaje tvořily méně než 50 % HDP. „Nejde to dohromady se snížením daňové kvóty a stabilizací veřejných rozpočtů. Dostaneme se na 52, možná 51 procent HDP, níž to nebude,“ odhadl.

Za účelem snížení mandatorních výdajů vláda podle Topolánka plánuje změny na trhu práce. Jednak chce zjednodušit přístup zahraničních pracovníků na český trh, bez toho, aby zůstávali v českém sociálním systému – tedy zavedení „zelené karty“. „Cizinec s ní tady může pracovat, bude mít krátkodobé povolení k pobytu i pracovní povolení, ale když ztratí práci, musí si najít jinou, nebo zemi opustit,“ vysvětluje Topolánek.

Za druhé chce vláda zavést motivační mechanismy, aby pro nezaměstnané bylo výhodnější pracovat než sedět doma. Dalšími kroky má být omezení práce načerno a zlepšení rekvalifikačních programů pro lidi, kteří nemají žádnou kvalifikaci. „Musejí mít výrazně lepší rekvalifikační programy, trvající nikoli tři měsíce, ale i rok. Tedy dánský princip ,kdo nepracuje, studuje´,“ říká premiér.

Kromě toho podle něj přijde reforma policie, elektronizace justice a řada dalších změn. „Pracujeme na penzijní reformě tak, aby do našeho odchodu byla dokončena závěrečná část, kdy by lidé dostali šanci vyvést si část, kdy by lidé dostali šanci vyvést si část povinných odvodů na penzi na soukromý účet,“ říká Topolánek.


Váš názor
  • lekce z makroekonomie
    28.09.2007 10:17

    Pan premiér se opět předvedl jako makroekonomický diletant. Po pondělní tiskovce, kde (kromě vyhlášení války novinářům a ohánění se změnou tiskového zákona) vyhlásil za letošek dosažení o 40 mld kurun nižší schodek oproti původně rozpočtovanému deficitu, muselo posléze MF tuto informaci dementovat a kancelář předsedy vlády se následně omluvila za nepřesnost v prezentaci (viz http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=509067) A teď nám zase pan premiér v rozhovoru pro HN sdělí, že mandatorní výdaje překročí 50% HDP, přičemž HDP dosahuje výše 3,2 biliónů korun a všechny veřejné výdaje představují sumu cca jeden bilion korun. Zřejmě měl na mysli podíl mandatorních výdajů vůči výši státního rotpočtu?
    David
    • Re: lekce z makroekonomie
      28.09.2007 13:38

      ta zpráva má stejnou přidanou hodnotu, jako když já prohlásím, že chci být bohatý jako Gates (budu skromný - do 20 ti let)
      lime
    • Re: lekce z makroekonomie
      28.09.2007 11:55

      tak to je od tebe dobra trefa, ale i tech 50% ze SR by asi nebylo spravnych , kdyz jsem se dival na posledni prezentaci Singera&Tomsika z CNB oni maji na 2007 (expectation) podil mand. vydaju na prijmech 60% a na vydajich 66%. Tak i kdyby se chtel dostat nekam na 52% znamenalo by cca o 100Mld. mene mandatornich vydaju a to je asi uplna blbost .. to by asi museli absolutne snizit duchody....
      MilHann
      • mandatorni vydaje...
        28.09.2007 12:24

        Tech cca 50% vydaju SR je spravne. Singer&Tomsikem pravdepodobne uvadeli podil ne na SR, ale prijmech a vydajich verejneho sektoru (SR+mimorozpoctove fondy+rozpocty kraju a obci + dalsi mozne verejne subjekty ... avsak s vyjimkou verejnych domu).
        Michal
    • Re: lekce z makroekonomie
      28.09.2007 10:37

      to asi jeho poradce, ktery ppt pripravoval, chvatal z prace domu....
      nicknamed
  • Já taky Míro,
    27.09.2007 23:30

    ach jo.
    XXX
  • dobré vědět, že...
    27.09.2007 19:48

    HDP per capita v roce 2006 bylo v ČR na úrovni 76% , v Estónsku 65% a ve Francii 107% průměru zemí EU25. Co dodat?
    Mikes
    • Re: dobré vědět, že...
      28.09.2007 10:38

      co treba dodat nejakou dynamickou a ne statickou velicinu?
      nicknamed
      • GDP je dynamicka velicina
        28.09.2007 12:19

        GDP je tokova (dynamicka) velicina, nikoli stavova (staticka)... jinak zivotni uroven (blahobyt spolecnosti) je ovlivnovana spis urovni HDP nez jeho dynamikou. Priklad: kdyz se chudakovi zvysi potrava z jednoho rohliku na dva rohliky za den (rust 100%), tak je na tom porad hur, nez kdyz se bohaci zvysi objem denni potravy z 20 rohliku na 21 (rust 5%).
        Mikes
  • Volvo za 400 tisíc, to by bral každý
    27.09.2007 18:27

    http://apollon.holding.sweb.cz/MFDNES.jpg
    lol
  • Jak to tu čtu ...
    27.09.2007 13:45

    ... tak jsou všichni blázni jenom já jsme letadlo ... Ne vážně, v ČR všichni umí jenom negativne kritizovat, co takhle pozitivni kritika? ZASE JSEM O KROK DÁLE, MÁME SE LÉPE NEŽ ZA KOMUNISMU. a ten kocourkov co tu je, je přece od prvni republiky, TA NAŠE POVAHA ČESKÁ, češi se nikdy neměli blbě a nikdy se blbě mít nebudou ...
    Domingo
    • Re: Jak to tu čtu ...
      27.09.2007 14:09

      Domingo, to tak ale prece vubec neni, ...jenom si nenamlouvejme veci, ktere jsou proste a jednoduse jinak. Taky jsem nekde slysel pred cca 20 lety , ze ten zapad nejen dozeneme ale i predebehneme,... uz v pristi petiletce.. a tito lide, hlasajici tato hesla a blaboly jsou (nastesti) v propadlisti dejin
      MilHann
  • Blair nebo ja a 10 let
    27.09.2007 12:04

    Clanek jsem si na ihned.cz precetl cely....bohuzel se mi zda, ze nas premier ztraci soudnost, prirovnavat se k Blairovi je asi jako kdyz, Repka rekl o Arsenalu, ze je to nevyzraly tym. Stejne jako Sparta tak i Topolanek je uplne hekde jinde nez Arsenal resp. Blair. Myslim, ze by Topolanek potreboval nekoho k sobe , kdo by mu urcite veci vysvetlil , spocital atd, jelikoz po jeho nekolika desitkach verejnych vystoupeni mam pochybnosti, ze se k tomu muze dobrat sam .. prohlasovat ze do 10 let budeme nekde v cele EU - ten clovek asi nebyl nikdy na zapad od Chebu. Kazdy kdo tam byl vi, ze budeme potrabovat dalsich min.0 let nez se dostaneme na akceptovatelnou "Bayerische" uroven. To neni jenom o HDP nebo platech , ale o infrastrukture, chovani uredniku, zabehlych fungujicich vecech, atd..
    MilHann
    • Re: Blair nebo ja a 10 let
      27.09.2007 13:00

      Jo, to by to tady ale muselo fungovat seshora, tzn. moc zákonodárná tvořit potřebný zákony atd. Třeba daňový zákony, vždyť je to k smíchu, kolik to bude mít za pár let stran - 200 nebo 300??? Zatím jsou media plná skandálů a křiváren, než nějakejch ekonomickejch úspěchů...A ještě k tomu železničářoj, radši ani nechci vědět, co všechno stihnul, zejména ve funkci MV, vkládal jsem do něj naděje, tak mladej premiér to mohl někam dotáhnout, místo toho se usmažil sám, jak nějakej trotl z vesnice. Stále víc zastávám názor, že kvalita politiků se asi bude řídit dle jejich movitosti...kdo je za vodou, tak tam nepůjde kvůli prachům, aby se hádal o to, jestli má brát 100 nebo 200 měsíčně. Zatím je to naopak - příživa
      loss
    • Re: Blair nebo ja a 10 let
      27.09.2007 12:23

      Politika se přiblížila k hranici hranýho divadla pro lidi, nevěřte tomu, že je to válka slov a myšlenek, jde jen o to, si namastit kapsu....když pak ty panáky člověk vidí při různých akcích, jak si spolu vesele švitoří ve VIP lóžích, těžko si představit že si jdou zcela vážně až upřímně "po krku." Zkrátka divadlo a takovýhle texty, to je výsměch obyčejnejm lidem. p.s. Standa "frajer" největší, blbej železničář to nedokáže kamuflovat, jako ostatní
      loss
      • ten železničář
        27.09.2007 12:39

        má místo koncipienta v AK , kde je jejich klient firma, které Standa pomohl být tam kde teď je - spravuje všechny ing. sítě okolo kolejí a ČD - ČD Telematika. Je to snad největší správce sítí v republice. Možná je to právník na baterky s "dálkovým" diplomem a ani překladatel z něj asi nebude, ale divil by jste se,co všechno jako MV a později předseda vlády stihnul.
        Sa.to
  • jeho slova,
    27.09.2007 10:37

    "nechápu, že mu to žerete " ,se zde hodí. To co předvádí jeho nejvyšší "team" , jak sám sebe a vládu s humorem sobě vlastním říká, je pro mě naprostým zklamáním. Podle mého názoru je to jen obyčejný buran s batohem. Tím, co novinářům řekl ,zcela vážně, o možné existenci "tiskového zákona ", mě v tom jen utvrdil. Pokud jste měli možnost sledovat pořad ČT Reportéři, kauzu bývalého poradce dnešního premiéra a přítele p. Dalíka - p. Veverky, který svou zadluženou firmu převedl na bílého koně a teď se tváří "jako by nic " , nápadně to připomíná postup páně Topolánkův s jeho obchodním podílem v krachující firmě.
    Dave
  • Nevím, kam zmizel text
    27.09.2007 10:22

    ale pro jistotu ještě jednou: doufám, že myslel s tím estonskem tempa růstu...
    mišan
    • rovná daň
      27.09.2007 10:33

      za tu jejich rovnou daň ze superhrubý mzdy by je měl někdo pověsit za koule do průvanu...bývalý volič ODS
      loss
      • Re: rovná daň
        27.09.2007 10:47

        myslím, že jste to vystihl přesně . Jen je mi líto těch stromů co padly na papír s "modrou šancí". Každopádně , jsme jediná evropská země, kde má premiér oficiálně dvě ženy. Co na to asi říkají pánové z vládní KDU ?
        Dave
        • Re: rovná daň
          27.09.2007 12:15

          Bohužel ani v počtu žen, ani v inteligenci a inteligenci svého týmu není v ODS na čele, protože Miroslav Macek měl současně žen ještě více.
          Petr
          • xxx
            27.09.2007 15:09

            "Svěřte mi Německo na 10 let a nikdo ho nepozná........"
            Adolf Hitler
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university