Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda schválila novelu důchodového zákona: Lidé by mohli jít do důchodu v 65 letech

Vláda schválila novelu důchodového zákona: Lidé by mohli jít do důchodu v 65 letech

11.02.2008 13:37
Autor: ČTK

Lidé v Česku by v budoucnu mohli odcházet do penze v 65 letech a povinné pojistné by měli místo 25 odvádět 35 let. Návrh zákona, který by měl důchodový systém v Česku upravit, dnes jednomyslně schválil kabinet. ČTK o tom informoval tiskový odbor úřadu vlády. Podle plánů kabinetu by sněmovna mohla začít normu o první etapě důchodové reformy projednávat v březnu.

Důchodový věk se postupně zvyšuje už od poloviny 90. let, a to na 63 let. Muži tak odcházejí nyní do penze zhruba v 61 letech, bezdětné ženy v 60. Matky podle počtu vychovaných dětí o něco dřív. Podle návrhu zákona by měl i po dosažení 63 let růst věk stejným tempem jako dosud. U mužů by se každoročně zvedal o dva a u žen o čtyři měsíce. Možnost jít dřív do penze podle počtu dětí by měly mít nadále matky dvou a více dětí.

Povinné pojištění by lidé měli v budoucnu odvádět 35 let, tedy o deset let déle než nyní. Podle ministra práce Petra Nečase (ODS) ale už teď člověk v Česku pracuje v průměru čtyři desítky let. Poté, co by zákon začal platit, by se do doby nároku na penzi nemělo už zahrnovat studium. U lidí, kteří dostudovali či vystudují do roku 2010, by v takzvaných náhradních dobách zůstalo.

Zákon mění i invalidní penze. Místo částečných a plných důchodů by měly existovat tři stupně podle omezení schopnosti pracovat. Výše penze by se lišila také podle doby odváděného pojistného. Už přiznané částečné důchody by se ale neměly měnit. Upravit by se měly i podmínky pro pracující důchodce. Mohli by pobírat polovinu penze a dál si "nadělávat" na důchod, tedy zvyšovat procentní výměru.

Vláda rozdělila reformu penzí do tří etap. Chtěla je stihnout do voleb v roce 2010. První etapu upravuje navrhovaný zákon. Třetí pak počítá s takzvaným opt-outem, tedy možností přesměrovat část odvodů do spoření u fondů.

Původně měl kabinet zákon o první etapě dostat do konce loňského září. Termín se posunul kvůli jednání komise pětice parlamentních stran, která se měla na podobě normy shodnout. Dohoda zkrachovala. Vládní strany s opoziční ČSSD chtějí dál jednat i poté, co dostanou normu poslanci. O jednání mluví i sociální demokraté. Debatovat ale chtějí o celé reformě, nejen o její první části. Jsou proti opt-outu.

Vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) návrh zákona i dalších etap kritizovalo. Předseda ČMKOS Milan Štěch před nedávnem prohlásil, že pokud se vládě podaří úpravy prosadit, chtějí odboráři po případné změně vlády po volbách usilovat o vrácení penzijního systému do původní podoby.


Váš názor
  • Paroubkovi pohrobci
    01.03.2008 23:08

    Kdyby Jiřík s Grošákem nemysleli jen na "5 na stole v českých", mohli tu reformu navrhnout během osmi let sami, ODS by jim to jistě odklepla. Ale populistický socani chtěj nahrát sockám, aby je socky volily. Takže je to v háji.
    kompi
  •  
    13.02.2008 11:52

    Chápu, že pan Nečas vidí do budoucna problém s důchodci. Ale řešení, tedy důchodovou reformu, řeší ODS trochu pozdě. Do roku 1997 ODS vládla a dnes říká, že již 20 let stoupá počet důchodců. Proč tedy tu reformu neuděla ODS v době, kdy vládla, tedy do roku 1997? Zřejmě proto, že to nebylo populární. ODS měla v té době velké problémy ustát svoji pozici, tedy se i bála udělat razantní krok. A dnes na to doplácejí matky s dětma, které pošle klidně do důchodu později. Proč neudělal důchodovou reformu Klaus se Zemanem? Vždyť jsou to takoví kamarádi. Ovšem to by tenkrát museli přemýšlet a také trochu pracovat a ne uzavřít smlouvu a 4 roky dělat ..... Zajímalo by mě, proč pan Nečas nezohlední např. ty, kteří jsou svědomití, a spoří si na důchod pravidelně, tedy přes penzijní fondy. Já nevím, proč takový pracující důchodce, který např. pracuje ve státním sektoru a pobírá plný důchod, má jak důchod tak i výplatu v plné míře. Kde na to stát bere, takto vyplácet? Potom to musí někde dostat zpět a ostatní na to doplácejí. Tito lidé si určitě nespořili do fondů, ti pouze spolehali na stát, že jim dá důchody a hotovo. Pane Nečasi, doufám, že až nebudu mít v 55 letech práci, budu chtít ale pracovat a nebudu moci (z důvodu stáří) najít zaměstnání, tak Vy mi pomůžete. Asi těžko, co!!!
    iva
    • Důchodový systém
      01.03.2008 21:51

      Prodlužování věku pro vznik nároku na starobní důchod dle vládnoucí garnitury spočívá v úspoře důchodových finančních prostředků na pracující populaci. Vědí a proto věkovou hranici starobních důchodů prodlužují, že lidé nad 60 let věku, již nebudou práce schopni. Zaměstnavatel je propustí z důvodu profesní zdravotní nezpůsobilosti, aniž by si umazal ruce sociální a nebo věkovou diskriminací. Tito přestárlí, ale stále ještě povinní prácovat skončí kde jinde než na úřadu práce. No a to jsou ty ušetřené peníze, neboť je přeci jen markantní rozdíl vyplácet podporu v nezeměstnanosti než vyplácet starobní důchody. Ne ? Neplaťte jim odvody a ostatní jimi vymýšlené nesmysly, omezte nakupování, čímž snížíte odvody v DPH a spotřebních daních a peníze si šetřete na doby potřebnější ! Nepodporujte daněmi tyto lapky !!! Solón
      Solón Athénský
    • ty káčo ty tady snad nežiješ!
      14.02.2008 7:10

      ODS nevládla sama, ke schválení takového zákona vždy potřebovala ( bohužel ) širší podporu více stran! K tomu nikdy nedošlo, když mají socani takovou moc ( když je tolik pro rómských zabedněnců volí )!
      K.
    • Plácáte nesmysly
      14.02.2008 0:54

      Před 20 lety tu ODS nevládla... A před 10-15 lety se řešily daleko horší problémy.... To, že se tady ČSSD 8 let kopala do zadnice, to je daleko horší problém... Léta se s němi vyjednávalo, aby nakonec ČSSD před podpisem konečné dohody ucouvla... A to se stalo několikrát, naposledy před posledními parlamentními volbami...
      QEntity
      • Re: Plácáte nesmysly
        14.02.2008 7:13

        Jé, promiň. Reagoval jsem na tu kačenu hned po přečtení jejího cancu a nevšiml jsem se, že píšu podobně jako ty.
        K.
        • K.
          14.02.2008 8:04

          Ty modrá zdechlino,ty tady máš co kecat.Na co jste hrábli,tak to jste dokurvili.Tak zalez sto metrů pod zem a nevystrkuj palici,stydět by ses měl modrej ptáku.
          kačer
          • Re: K.
            14.02.2008 8:12

            Ať žije KSČ a rómové! Taky tě mám rád, kačere, ale je mi tě líto!
            K.
  • řešení nedostatku peněz
    12.02.2008 8:41

    první směr - vyčíslit celkové finanční prostředky uhrazené státem na zaplacení všech prohraných arbitráží (CME, atd...), několikeré odlužování vícero bank, ztráty za IPB, prošustrované peníze mnohými ministerstvy v nespočet nedohledaných tunelů a tunýlků a zpronevěr, ztráty z neprůhledných předražených výběrových řízení opět na vícero ministerstvech atd atd. bylo by to na dlouhé psaní. Celkovou sumu těžko kdo vyčíslí, ani není zájem. Pokud by se alespoň část takto ztracených peněz podařilo zachránit a hlavně vyvarovat dalším takto vznikajícím ztrátám do budoucna, bylo by finančních prostředků dost a dost. druhý směr- podusit občany novými daňovými reformami, připravovanou důchodovou reformou a kdo ví co náš ještě čeká. Než zabránit 1 mld škodě - raději vytáhnout z 1 mil. občanů po tisícovce. Je to zřejmě snazší. A proto jdeme druhým směrem !!
    eda
    • Re: řešení nedostatku peněz
      14.02.2008 8:43

      plně souhlasím,ale vše je o volbě. jsem zvědavej jak dopadnou volby republikové, ač jsem pravičák, když předstvitelem je vulgární velkej chlap a jeho pomocníkem neumětel loupežník.to na tý moravě není někdo lepší.zpackaj co můžou,z volby hlavy státu obrovská fraška,to poletěl socanům a komoušům preference.
      mali
      • Volby politických stran
        01.03.2008 22:13

        Volby? To je ten akt, při němž slušní lidé pohřbívají do volebních uren svoje osobní svobody, sebeurčení a v neposlední řadě i svoje peníze v tomto tzv. demokratickém systému ? Nevolte žádné politické strany-potažmo bratrstva kočičích pracek kteří vás ohlupují, okrádají a dělají z vás nesvéprávné. Opět je třeba pravou českou defenestraci jako projev vrcholné nespokojenosti s nastolením, spravedlnosti a pořádku, avšak bez jakýchkoliv politických stran!! Strany se straní slušné lidské společnosti s posláním vymýšlet úklady k ovládnutí těchto mas jako zdroje lehkého a nevázaného života. Vždyť to jsou oni, naši voliči a opozice, co za nás budou platit dluhy které v době svojí vlády svojí ekonomickou nevázaností způsobíme !!!
        Solón Athénský
      • ber to tak
        14.02.2008 9:04

        v každé straně je někdo, kdo ti sedne a kdo ne. Ty tvarohový vyblitý ksichty socanský hašek, gros, sobotka atd. to je taky úžasná skvadra. O bradavičnatém čuníkovi pabroukovi nemluvě. Nechme blbé politiky být a vrhněme se na obchodování.
        akcionář
    • Re: řešení nedostatku peněz
      12.02.2008 11:34

      Chybí Vám i jen řádová představa o problému.... I kdyby se reformy dělaly bez jakéchkoli nákladů a bez jakýchkoli ztrát (a to se ještě nikdy nikomu na celém světě nepodařilo a ani nikdy nepodaří)... Tak je ta "ušetřená" částka řádově nižší, než ta, která v penzijním systému chybí...
      QEntity
      • re:řešení nedostatku peněz-QEntity
        12.02.2008 11:56

        Neřekl bych, že nám řádová představa o problému chybí, spíš bych řekl, že ta částka byť jen třetinově ušetřená (neb je pravda, že reforma s nulou by se těžko dala zvládnout), by velmi pomohla, ale je i další věc, o které jste se tady zmiňoval..kdo může za to, že není dostatek práce schopného obyvatelstva na podporu těch, kteří si svoje již odpracovali ? Ruku na srdce, myslíte si, že zvyšování limitu věku pro odchod do důchodu je cesta k úspěšné reformě? Dovedete si představit sám sebe že byste do 65-hároval ? Nejsem žádná "trasořiťka", ale někdy toho mám za týden vstávání ve čtyři ráno a návratu kolem 19-ti "plné oči" ...
        šubrt
        • Re: re:řešení nedostatku peněz-QEntity
          14.02.2008 0:57

          To, že se u nás rodí "málo" dětí je obecný problém bílé euroamerické civilizace... A to podle sociologů a demografů souvisí s tím, že relativně bohatá populace se nemusí zaměřovat na produkci potomců (to je existenční strategie chudých lidí), ale na své vlastní zájmy.... A vo tom to je... Ve skutečnosti je dobře známo, že nejvíce dětí se rodí v krizových situacích... Z tohoto hlediska brblat na reformy je skutečně nesmysl...
          QEntity
    • Re: řešení nedostatku peněz
      12.02.2008 9:33

      ano, řekl bych že to je přesné zhodnocení, proč je nutná reforma. A navíc by bylo nejen dost na důchody, ale i na zdravotnictví, školství či kulturu. Jenže to by muselo těm nahoře jít o tuhle republiku a její obyvatele....:-(((
      šubrt
    • Re: řešení nedostatku peněz
      12.02.2008 9:25

      Ano tohleto je pravá podstata věci kterou ovšem současná garnitura v čele s hradním narcisem nikdy nepřizná neboť se to co píšete odehrávalo přímo v její režii.Snad jste zapoměl z těch velkých afér ještě na lehké topné oleje a několik lihových afér.Jsem již v předdůchodovém věku.Také jsem se chtěl zabezpečit na stáří sám a také mě ukradli velkou část peněz v IPB stejně jako statisícům jiných.Taakže mluvit za těchto okolností o generačním problému je nebetyčná drzost.Naapřed rozkrást a pak lamentovat nemáme ,je třeba šetřit na obyčejných lidech ,tomu říkám já bezohledná arogance.PS.Nejsem a nikdy jsem nebyl a ani nebudu komunista ani sociální demokrat ,jen jsem si uchoval paměť a zdravý rozum.Od modrých nečekám souhlas.Kapři si nikdy nevypustí rybník.
      Petr
  • me
    11.02.2008 17:20

    tata v maly privatizaci za pujceny penize koupil hospodu.po 5 letech jsme ji prodali a koupili hotel.ten jsme za 7 let prodali a koupili cinzak ve spanelsku.dari se nam dobre,tatovi je taky dobre,ma za zenu spanelku a tudiz spanelsky obcanstvi,takze tudy mozna vede cesta pro nase duchodce.na stary kolena se prizenit,provdat za bohatsiho partnera.jinak je tenhle system opravdovy letadlo a do budoucna absolutne neudrzitelnej.videl jsem volbu prezidenta,to se v komunalni politice-pamplona,ani nemuze stat,ten politik by se tu odepsal.ale u vas v cr se ta fraska prezentuje na nejvyssi urovni.jsem stastnej,ze tady nemusim zit.
    podnikatel
    • Re: me
      12.02.2008 7:23

      ja se domnívám, že si zde děláš legraci, a nebo jsi takzvaně ....z povolání syn....
      jan
      • ano,
        12.02.2008 12:33

        byl to vyplod me chore mysli.s pozdravem vas ,do roku 2015, longar, uvizly v erste.
        podnikatel
    • Re: me
      11.02.2008 18:51

      no,ja bejt tvuj tata tak ti koupim mozna tak sveraci kazajku.z tebe musej bejt v tom spanelsku totalne odvazany.takovou stupiditu jsem dlouho necet.
      kulak
    • Re: me
      11.02.2008 17:35

      To jsou rady panečku, ty seš teda hlava :-)
      karel
  • Kdo zaměstná lidi nad 60?
    11.02.2008 17:11

    Chtěl bych vidět, kdo bude ty lidi nad 60 let zaměstnávat. I v 50 letech je problém sehnat práci. Jediným výsledkem bude ještě větší zatížení sociálního systému.
    karel
    • Re: Kdo zaměstná lidi nad 60?
      14.02.2008 1:03

      To je kombinovaný důsledek poměrně malé flexibility současných padesátníků (minimální znalost jazyků i PC) a poměrně vysoké nezaměstnanosti v nedávných letech... Výsledkem je to, že zaměstnavatelé pochopitelně preferovali mladé, kteří alespoň něco uměli... Nicméně tato ekonomika má již velmi nízkou nezaměstnanost... A během dalších desítek let budou této ekonomice chybět miliony pracovních sil... Něco se doveze, ale rezervy bude potřeba vytvářet především tady... Je pochopitelně nesmysl dělat horníka v 65 letech... Ale jde o to, aby člověk byl dostatečně flexibilní... A byl schopen v 50 letech začít dělat něco jiného... Pokud bude něco umět, nebude mít problém najít místo...
      QEntity
      • re: kdo zaměstná lidi nad 60 ?
        14.02.2008 6:07

        Člověče docela by mě zajímalo, jaká je vaše profese a v jaké věkové struktuře se pohybujete. To mi chcete namluvit, že dnešní padesátníci ( tj. v 1989 jim bylo cca 30 !!!) jsou omezenci neschopní se naučit něco nového? Že znalost jazyků a práce na PC je důvodem nezaměstnanosti starších ročníků ? Myslím, že vaše obhajoba nutnosti důchodové reformy silně zavání bohapustou teorií kdy navíc jednotlivé aspekty mícháte jako hrušky s jabkama. Pěkný den.
        šubrt
  • Zločinci u moci
    11.02.2008 16:55

    Podle mého přesvědčení jde v tomto státě o to, jak nadále beztresně okrádat své bližní. Nestačí zisky z podvodů kolem lehkých topných olejů, jsou málo úplatky rozdané při prodeji Unipetrolu, nestačí rozkrádání zisků ze zvyšování cen elektřiny, Teď se Nečas a soukmenovci, kteří jsou připraveni pro pár korun zavraždit i svou babičku, pokoušejí okrást ty, kteří na rozdíl od nich celý život pracovali a do sociálního systému přispívali. Ubohé volební fraška, plná podplácení a vydírání, dokresluje, jak důležité je pro ně mít vliv na jmenování vrchních exponentů soudnictví.
    Klaus Švejnar
    • Re: Zločinci u moci
      12.02.2008 7:09

      je to smutné, ale naprosto pravdivá situace .
      jan
  •  
    11.02.2008 16:46

    V 60 letech je spousta lidí už docela hotových, tak nevím, co si počnou v 65 letech..
    ja
  • ja
    11.02.2008 16:31

    uz duchod vazne neresim.CEZik,nakup 570,prodej 1 390-dva a pul mega do foroty doma a v hospudce mam diky stamgastum svy jisty.a to jsem o akciich jeste pred 2 roky vedel kulovy.ale do niceho jinyho nez do CEZiku bych nevlez.jestli pujde nekdy v budoucnu zase pod 600-800,koupim ho zase.
    honza
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m