Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke: Inflace je mnohem výše, než chce Fed

Bernanke: Inflace je mnohem výše, než chce Fed

05.06.2008 9:21
Autor: 

Šéf americké centrální banky Ben S. Bernanke včera v projevu na harvardské univerzitě uvedl, že sílící důkazy o růstu inflačních očekávání jsou pro Fed značně znepokojující. „Některé indikátory dlouhodobých inflačních očekávání v posledních měsících vzrostly, což Fed značně znepokojuje,“ řekl Bernanke s tím, že centrální banka musí tuto situaci pozorně monitorovat.

Bernanke se v projevu zaměřil na rozdíl mezi americkou ekonomikou nyní a v 70.letech minulého století. Kombinace poklesu na trhu nemovitostí a zpomalení ekonomického růstu společně s růstem cen energií a potravin přimělo ekonomy, aby začali zase používat slovo „stagflace“, které bylo poprvé použito v 60.letech minulého století pro označení zpomalujícího ekonomického růstu ve spojení s rostoucími cenami.

Hlavní prioritou zůstává stále zachování důvěry v to, že se Fed zasadí o cenovou stabilitu, uvedl Bernanke s tím, že dnes nevidí mnoho důkazů o tom, že by se začínala roztáčet mzdově-cenová spirála podobná 70.letům. 

Index spotřebitelských cen vzrostl ke konci dubna meziročně o 3,9 % a pětiletá inflační očekávání vzrostla v květnu na 3,4 % z lednových 3 %, vyplývá z výzkumu agentury Reuters a University of Michigan.

„Celková míra inflace za uplynulá čtyři čtvrtletí dosahuje v průměru přibližně 3,5 %, což je sice daleko více, než bychom rádi, ale stále daleko méně, než dvouciferná míra inflace v polovině 70. let,“ pokračoval Bernanke.

Futures na ropu dosáhly 22. května rekordních 135,14 USD za barel. Podle květnového průzkumu agentury Bloomberg očekávají ekonomové růst hrubého domácího produktu USA pouze o 1,2 %. V porovnání se sedmdesátými lety se dnešní měnová politika více zaměřuje na cenovou stabilitu a ekonomika je flexibilnější a méně závislá na energiích, uvedl Bernanke. Konkurence a ekonomická flexibilita umožnily americké ekonomice lepší distribuci technologií, což přineslo růst produktivity až o 2,5 % ročně od roku 1995 oproti 1,5 % v letech 1973 – 1993. 

Za růstem produktivity stojí podle Bernankeho „příliv inovací, které přispěly k vytvoření mnoha nových pracovních míst a mnozí díky nim zbohatli.“ Zároveň s tím došlo ovšem i k růstu ekonomické nerovnosti. Snaha omezit tuto nerovnost za použití opatření, jež by „omezovala dynamiku naší ekonomiky by byl krok špatným směrem. Daleko lepší je přijmout opatření, jež pomohou těm, které ekonomické změny znevýhodnily,“ domnívá se šéf Fedu.

Fed již od září snížil hlavní úrokovou sazbu o 3,25 procentních bodů na 2 %, aby podpořil půjčky a ekonomický růst. V poslední době však naznačil, že kvůli obavám z inflace se snižováním sazeb prozatím skončil. „Máme nyní dobře nastavenou politiku, která podporuje mírný ekonomický růst a cenovou stabilitu,“ prohlásil ve včerejším projevu Bernanke.

(Zdroj: Bloomberg)

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data