Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tůma: Pokles kurzu koruny je přehnaný, mohl by spustit zvyšování sazeb

Tůma: Pokles kurzu koruny je přehnaný, mohl by spustit zvyšování sazeb

23.02.2009 15:26
Autor: ČTK

Článek byl doplněn:

Praha (ČTK) - Nynější prudký pokles kurzu české koruny i dalších středoevropských měn je přehnaný; propad koruny by mohl ukončit současný cyklus snižování úrokových sazeb a spustit jejich opětné zvyšování. Agentuře Reuters to dnes řekl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma ve vystoupení koordinovaném s prohlášeními centrálních bank dalších zemí střední Evropy. Koruna v reakci na guvernérova slova posílila vůči euru o 1,1 procenta na 27,95 Kč/EUR.

"Domnívám se, že koruna nyní přestřeluje v opačném směru," řekl Tůma. "Nedomnívám se, že takovéto výrazné oslabování by se dalo vysvětlit fundamentálními faktory," dodal.

Minulý týden kurz koruny klesl až na 29,69 Kč za euro, výrazně pod průměrný kurz 25,80 Kč, který pro letošní rok odhaduje ČNB. Koruna v červenci před eskalací globální finanční krize vystoupila až na rekordních 22,925 Kč, později ale v obavách investorů z oslabování ekonomiky v důsledku propadu exportu na Západ začala výrazně klesat.

"V této chvíli si stěží dovedu představit, že za těchto kurzových úrovní bychom mohli dále snižovat úrokové sazby; spíše je otázka, kdy začneme jít opačným směrem," řekl Tůma. ČNB od loňského srpna snížila sazby o dva procentní body na 1,75 procenta, aby podpořila ekonomiku a finanční sektor oslabené globální krizí.

Centrální banky Polska a Maďarska podle Tůmy sdílejí názor, že pohyby měn středoevropského regionu se nyní vyvíjejí obdobně a že se všechny dostaly mimo rámec "fundamentálních" makroekonomických faktorů. Trhy by podle centrálních bank měly rozlišovat mezi situací jednotlivých zemí.

Banky v regionu se dohodly, že budou nyní k otázce kurzů vystupovat koordinovaně. Na podporu domácích měn zároveň s Tůmou vystoupili také šéfové centrálních bank Polska, Maďarska a Rumunska.

"Je pravda, že koordinace je nyní intenzivnější než jindy a že sdílíme názor, že výkyvy měn v řadě zemí neodpovídají reálné ekonomické situaci," řekl Tůma. "V tomto ohledu jsme se dohodli, že budeme komentovat vývoj podobným způsobem," dodal guvernér.

Kurzy měn středoevropských zemí v posledních měsících silně klesají nejen kvůli oslabování ekonomik, ale zejména ze strachu, že některé z těchto ekonomik krizi samy neustojí a budou potřebovat zahraniční pomoc. Jde především o země jako Lotyšsko s vysokými dluhy v zahraničních měnách a silně zápornou platební bilancí, což vyvíjí tlak na místní bankovní sektor.

Tůma apeloval na to, aby trhy jasně rozlišovaly mezi zeměmi. Například Lotyšsko je v mnohem větších potížích než jiné země regionu. Dodal, že k ozřejmení těchto rozdílů by mohla přispět mezinárodní debata o pomocí pro střední a východní Evropu.

Česká vláda je podle Tůmy schopna se financovat bez problémů sama na domácím trhu. Česká ekonomika netrpí výraznějším rizikem plynoucím z dluhů v zahraničních měnách a žádnou pomoc ona ani její bankovní sektor nepotřebuje, prohlásil guvernér. "Krizi se nikdo vyhnout nemůže, některé země však jsou určitě lépe situovány na to, aby tím prošly bez dramatických ztrát, a jsem přesvědčen, že Česká republika patří mezi ně," řekl Tůma.


Váš názor
  • škodná
    24.02.2009 7:25

    Souhlasím plně s ČNB. Exportéři a vůbec všechna ta verbeš, která vyrábí a zaměstnává lidi je třeba do základu vyhubit. Když koruna spekulativně neúměrně posiluje je to důkaz síly ekonomiky a zásahy, že nejsme tak bezbečným přístavem pro uležení kapitálu nutné netřeba. Musíme otevřít pole dovozcům a spekulantům. Jen jak trochu oslabí, tak je potřeba ihned zákrok aby náhodou výrobci neměli ani trochu výhodu vůči dováženému zboží a exportéři se šli pást na louku. Turisty ty tu také nechceme, jen se opíjejí a kazí naše holky, tak jim musíme ceny také zdvihnout. Jen tak dál, držím Vám palce v uspěšné likvidaci hospodářství.
    OH
    • Re: škodná
      24.02.2009 7:58

      Má to pár háčků. a) Znehodnocení měny stimuluje exportní ekonomiku jenom, když je dostatečná externí poptávka. b) Když měna nejdříve prudce posílí, a pak začne slábnout, tak se všichni exportéři začnou rychle zajišťovat, takže v drtivé většině případů jim je tohle oslabení už k ničemu. c) Pokud neodhadli míru výpadku tržeb, tak můžou být dokonce přezajištění. d) Roste přes importy cenová hladina.
      Bezmozek
      • škodná pokračování
        24.02.2009 20:05

        Má to pár háčků. a) poptávka je stále, nicméně cena hraje nyní daleko větší roli a pokud byla měna před krizí posílena meziročně o více než 20% byli exportéři znevýhodněni oproti konkurenci o 20% ještě než nastal pokles poptávky. stejně byla znevýhodněna domací výroba vůči dovozům a to se v těžké konkurenci neodpouští. Kdo ví jaký bude kurz v létě 23 nebo 34 CZK a jak nabízet a obchod je nabídka - poptávka b) zajištění je až to druhotné první je získat zakázku a pokud je nutno nabízet v € o 20% dráž než loni jen z důvodu posílení CZK, tak můžete jen čekat odpověď Vašeho třeba i stálého dlouholetého odběratele, že jste se asi zbláznil aokamžitě sáhne vedle. c) tohle je fakt teoretický úlet d) Vaše rezervy se vyčerpaly úpravou kurzu, kdežto konkurence má stále kam v rezervách sáhnout neboť nemá 20% znevýhodnění naopak vše je pro ně o 20% levnější v CZK A jen tak pro zamyšlení s jakou marží asi můžete jít na zahraniční trhy?
        OH
  • Sazby a pan Tůma
    24.02.2009 7:18

    Jestli zvyšování úrokových sazeb o kterých mluví pan Tůma nebude spíše souviset s dluhem státu. Tedy jsem přesvědčen, že za 2% státní dluhopisy ČR jsou neprodejné. Co s tím tedy - no musíme je prodat třeba za 10%, aby o ně byl zájem. To však bude mít vývoj naprosto shodný s vývojem v Maďarsku. Hypotéky nahoru, kurz na chvíli opravdu dolu, ovšem půjčky lidí a firem v cizí měně, no a s tím posléze neschopnost splácet - tedy oslabení koruny a stím spojený kolaps - protože místo aby inflace dluhy požrala, tak díky půjčkám v EUR či CHF bude dluh s oslabující korunou růst a to je konec další rána části firem. Zkrátka opravdu nejlepší by bylo, jak říká Klaus -- ať nedělá vláda a parlament vůbec nic - každý zásah je jen ranou pro řadu lidí a firem, bohužel zmrtvých vstání není možné, tedy každým zásahem zmizí část firem - někdy větší, někdy menší, ale zmizí.
    Profesor Horák
    • Re: Sazby a pan Tůma
      24.02.2009 7:54

      Ještěže tvoje přesvědčení je úplně irelevantní. Se podívej na web ČNB, za kolik končili pokladniční poukázky MF a za kolik se na sekundáru obchodují 1-2 leté SD. Právě že tu úvěry v cizích měnách tvoří minimum, narozdíl od Polska a hlavně od Maďarska. Pan profesor Klaus má skvělá prohlášení z teorie dokonalých trhů, ale zajímavé, že zrovna on v 90. letech držel nad vodou průmysl, který byl narozdíl od současnosti v totálním kolapsu, jenom tím, že rval do bank prachy....
      Bezmozek
  •  
    23.02.2009 18:33

    Vzhledem k tomu že patřím do rodiny "exportérů" tak si nemyslím, že koruna oslabila natolik, že je hned zapotřebí zásah ČNB. To co se ted' děje s korunou bych nazval jako korekce kterou naše mini ekonomika zaměřená proexportně potřebuje jako sůl. Už dnes má řada podniků problémy a musí propouštět, tak jim to ještě urychleme posílením koruny a za půl roku až tady bude armáda nezaměstnaných tak si uvědomíme že potřebujeme korunu slabou abychom mohli exportovat a zbavit se nezaměstnaných, které snad někdo vezme zpět. Místo zásahů ČNB bych nechal korunu napokoji a jestli si někdo neuvědomuje že krize teprve dorazila tak uvidíme za půl roku jak bude ČNB křičet za oslabení koruny.
    jaro55
  •  
    23.02.2009 17:51

    dobrý den pan guvernére. jsem v současné době jak se říká rentiérem i když se obávám že mi tento statut asi nevydrží. moje obavy jsou z titulu důvěryhodnosti mé banky ( jedná se o ČSOB ). nejsem tím který by okamžitě po každé zprávě běžel do banky vybrat peníze, ale myslím že je třeba mít alespoň nějakou jistotu že se není třeba neustále se o své peníze bát. jsem již ve věku kdy asi o žádnou práci nezavadím a tak se musím o své úspory dobře starat. ale jak v této době. bohužel koruna lítá nahoru a dolu a to zejména proto že si ať už politikové a nebo různí odborníci z bank říkají nahlas své názory a to třeba i protismyslně. tak a teď babo raď. děkuji. tomáš
    tomáš
  • K čemu je ČNB ?
    23.02.2009 17:24

    nevíte někdo k čemu máme ČNB ? Obecně platí, že národní banky by měly mít za úkol stabilitu měny. To co jsme viděli v minulých letech a to co vidíme nyní, to ale není stabilní měna, když lítá jako hadr na holi tu nahoru tu dolu, zrovna jak se to spekulantům hodí.Když se měna nakloní do extrému jedno kterým směrem, tak vykouknou ty vypasené vepřové chytré hlavy a blekotají nesmysly, že i ekonomický poloprimitiv se diví. A potom nakonec vyleze jejich kapo a ten tomu vždy nasadí korunu. ,,,,Posilování koruny je neopodstatněné,,,,,,oslabování koruny je neopodstatněné,,,,, prý k tomu není ekonomický důvod :-)) :-)) ,,, Ale vážení - česká koruna je měna v rukou spekulantů a ti na ní vydělávají neskutečné peníze bez ohledu na to co hlavy pomazané blekotají. Vždy,když vyjde taťka Tůma a zablekotá, tak ČNB zároveň zamíchá kotel tak, aby to vypadalo, jako když trhy reagují :-)). Uvidíme, koho na to kluci chytí :-)).
    oradapoisson
    • Re: K čemu je ČNB ?
      23.02.2009 17:48

      ČNB má ze zákona dohlížet na inflaci - problémy s kurzem jsou pro ni až druhotné.
      Azazel
    • Re:
      23.02.2009 17:42

      Jak chcete v teto republice podnikat kdyz koruna udela od cervence skok v rozmezi 6 korun.V lete jsou biti vyvozci ted zase dovozci.Bez eura se nikam nedostaneme,protoze spekulanti si budou delat s touhle malou ekonomikou co chteji.
      pino
  •  
    23.02.2009 17:12

    Pane guvernére ČNB. Vystupovat několikrát za půl roku na veřejnosti, to se k vám nehodí. Sazby jistě zvýšíte inflace začala.
    mereja
    •  
      23.02.2009 17:18

      Jasne zvysujte at je koruna zase 23 za euro pak zase snizujte at je 30.Neni lepsi prijmout euro?Vyrok Klause"jeste,ze mame korunu".No to je ted asi tak nejhorsi co mame.
      pino
  • a na to
    23.02.2009 17:05

    s tím oslabováním jste přišel kde? Hold budete muset zvýšit sazby, však ono se to ne pos--e a když jo, tak papíru je dost. Stejně je celý svět předluženej a žene se do ekonomickýho kolapsu.
    tk69
  • Intervence
    23.02.2009 16:23

    Zvlastni, po poledni koruna posilila skoro o 1Kc ku Euru, v bode nejrychlejsiho posilovani Centralni Banky slovne vystupuji proti oslabeni, ktere okamzite po prohlaseni nastava.. Jsem z toho jelen..
    Jelen
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data