Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlotý v očekávání polských makrodat… a další devizové zprávy

Zlotý v očekávání polských makrodat… a další devizové zprávy

14.07.2009 9:32
Autor: 

Česká koruna začátkem týdne mírně posílila a měnový pár EUR/CZK končil na 26,017. Důvodů k radosti přitom bylo málo, průmyslová výroba potvrdila květnový propad o 22% y/y a nic nenaznačilo rychlé zlepšení. Rovněž viceguvernér ČNB M. Singer ve svém interview pak očekává letošní propad HDP nejméně o 3% y/y, přitom další snižování sazeb je stále obtížnější. Domácí měna však včera těžila ze zlepšené nálady na rizikovější aktiva projevující se v zájmu o akciové trhy a středoevropské měny jako celek.

Zatímco zmíněný interview viceguvernéra může pro korunu představovat další plus, dnešní maloobchodní tržby zřejmě nepotěší. Globální nálada však zatím zůstává optimistická, a to může zpočátku hrát ve prospěch i koruny. Rozhodující pak bude jak odpolední americká výsledková sezóna, tak americké maloobchodní tržby. Zatímco trhy očekávají zlepšení především u finančního sektoru, tržby mohou překvapit negativně, a to by pak korunu v posilování zřejmě zastavilo.

Kurz eurodolaru se zcela v duchu logiky obchodování posledních několika týdnů v reakci na posilující akciové trhy posunul severním směrem. Euru navíc pomohly mírně optimisticky laděné komentáře prezidenta ECB Tricheta a ministra financí USA Geitnera. Ztráty dolaru nicméně tentokrát nebyly tak výrazné, což bylo možná dáno tím, že růst akciových trhů nebyl tentokrát tolik spojen s růstem cen ropy, která je s dolarem negativně korelována.

Dnešek bude pro eurodolarový trh z pohledu dat velmi zajímavý, když je na pořadu německý index ZEW a americké maloobchodní tržby a výrobní inflace. V součtu se domníváme, že by zveřejňované údaje mohly mírně zklamat, což by teoreticky mohlo podpořit dolar. Je však otázkou, zdali makroekonomickým datům bude věnována taková pozornost, když v USA budou reportovat zisky klíčové firmy jako Goldman Sachs či Intel.

Polský zlotý včera nepatrně zpevnil, když jeho zisky byly ve srovnání s forintem zcela zanedbatelné. Dost možná, že zlotý v rozletu brzdil fakt, že ve středu proběhne v Polsku velká aukce pětiletého vládního dluhopisu a zahraniční investoři si před ní připravují výhodné pozice. O jistý vzruch se postaraly pouze komentáře ze strany ministerstva financí a centrální banky na adresu splnitelnosti maastrichtských kritérií. Zdá se, že polské vládní autority si jsou plně vědomé toho, že splnění maastrichtských (rozpočtových) kritérií nebude možné dříve než v roce 2011.

Dnešek bude z pohledu polských dat velmi zajímavý, neb na pořadu jsou údaje o červnové inflaci a květnovém běžném účtu. Zejména v druhém případě by polský makroekonomický údaj mohl pozitivně překvapit, a mohl tak přispět k tomu, že zlotý se vydá sledovat posilující forint.

Forint včera posílil, po ranních EUR/HUF 276,35 končil den na 275,40. Při absenci čerstvých domácích dat pominul měnový pár víkendové interview šéfa EBRD, který potvrdil, že ekonomická krize pokračuje a zmínil potíže především baltických států a Maďarska. Bez vlivu na měnový pár zůstalo i vyjádření ministra financí, že roční plán deficitu veřejných rozpočtů by mohl být naplněn již v září, vyšší daňové příjmy ke konci roku však vrátí deficit k plánované úrovni.

Dnes bude hlavní pozornost soustředěna na inflaci. Po květnových 3,8% y/y očekáváme růst na 4,0 až 4,1% y/y a to díky vyšším cenám pohonných hmot, bez nich by totiž inflace dále klesala. To pak znovu oživí úvahy o možném snížení sazeb. Forint by ale měl dnes znovu těžit z nižší averze k riziku a ještě posílit. Rozhodující pak budou americká odpolední čísla. Slabší hodnoty by mohly další posilování forintu snadno zvrátit. 

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m