Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Budoucí mantinely světové ekonomiky budou jiné, žádný návrat k „normálu“

Budoucí mantinely světové ekonomiky budou jiné, žádný návrat k „normálu“

02.10.2009 18:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Sledování cen akcií či krátkodobých předpovědí růstu by mohlo poskytovat útěchu. Bližší pohled však nabádá k opatrnosti, protože světová ekonomika má daleko do návratu k „normální aktivitě“. Nezaměstnanost neustále roste a velká část produkční kapacity stále není využita. Mnoho ze zdrojů současného růstu má pouze dočasné trvání. Navyšování objemu zásob nezvýší produkci firem na dlouhou dobu a po celém světě utrácení táhne vládní štědrost, ne „živočišné pudy“. Masivní fiskální a monetární stimulace ulehčuje rozvahám domácností a bank, podstata problému ale zůstává. Zadluženost domácností se v USA a dalších „bublinových ekonomikách“ nalézá na vysoké úrovni a banky potřebují navýšit svůj kapitál. To naznačuje, že spotřebitelské výdaje budou nižší a náklad kapitálu zase vyšší než před krizí.

Světová ekonomika se tak nevrátí tam, kde by byla, kdyby nepřišla krize. Vyhlídka na „nový normál“ – termín uvedený šéfem Pimco Mohamedem El-Erianem, může stále znamenat dvě možnosti. První z nich je ta, že se světová ekonomika dostane přibližně na předkrizovou úroveň růstu, i když to, co bylo ztraceno, již nedožene. Druhou možností je, že růst zůstane na permanentně nižší úrovni, stejně jako růst investic, zaměstnanosti a produktivity.

Rozdíl mezi těmito dvěma možnostmi je obrovský. Stálé poškození potenciálního růstu znamená pomalejší růst příjmů a menší očekávání. Právě tomu se nyní vlády musejí vyhnout, i když je to složité. Musejí podpořit poptávku, aniž by zničily veřejné finance, omezit nezaměstnanost bez ohrožení pohybu zaměstnanců ze starých odvětví do nových. A hlavně musejí podpořit inovaci a obchod, protože to jsou hlavní motory růstu.

Podpora poptávky je nejnaléhavějším úkolem. Zadlužení Američané se musejí uskromnit, bohaté země musejí více utrácet a méně spořit. Pro Čínu to znamená silnější měnu, lepší sociální síť a změnu dotačního systému. Německo a Japonsko potřebují strukturální reformy na podporu spotřeby, zejména v oblasti služeb. Přebytkové ekonomiky však nezvýší svou primární spotřebu přes noc. Světová ekonomika tak bude spoléhat na vlády více a delší čas než by se komukoliv líbilo. Předčasné stažení fiskální podpory by ohrozilo oživení, jak to Amerika zažila v roce 1937 a Japonsko o šedesát let později. Až bude privátní sektor dost silný, vlády by měly dát své rozvahy do pořádku hlavně omezováním výdajů. Tam, kde výdaje musejí růst, je lepší danit spotřebu nebo spalování fosilních paliv než práci či zisky.

Vlády musejí rovněž bojovat proti nezaměstnanosti, aniž by tím však zablokovaly trhy práce. Vysoká nezaměstnanost může napáchat trvalou škodu tím, že lidé ztratí své dovednosti a pracovní vazby. Toto nebezpečí ospravedlňuje snahy zpomalit dočasná propouštění nebo povzbudit nabírání zaměstnanců. Ne všechny podobné léky však působí stejně. Některá z nejpopulárnějších schémat současnosti (jako např. německé platby zaměstnavatelům, aby snížili spíše pracovní dobu než pracovní místa) se pokoušejí zachovat pracovní sílu v nezměněném stavu. Ekonomiky ale musejí mít možnost znovunalézat samy sebe a umožnit prosperujícím odvětvím, aby nahradily problémová odvětví.

Nový normál bude ale nejvíce ovlivněn růstem produktivity. V bohatých ekonomikách je růst dán inovacemi, jinde zejména vlivem obchodu. Obě tyto oblasti se nyní nacházejí v ohrožení. Firmy s nedostatkem hotovosti omezují výdaje za výzkum a vývoj. Rozvíjející se ekonomiky přehodnocují svou závislost na exportech. A vlády v obou ekonomikách jsou v pokušení zasáhnout. Měly by se však vyhnout podpoře specifických odvětví tím, že zavedou ochranářská opatření či dotace. Ponechání prostoru pro tržní signály zvýší produktivitu více než špatná průmyslová politika.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
  •  
    02.10.2009 18:43

    Přijde mi to jako blábol.
    db
    •  
      02.10.2009 22:44

      Ja si nemyslim, ze by byl autor mimo.
      Tuvok
      • Pravda - totální blábol
        03.10.2009 9:29

        jakých jsou ostatně noviny plné.
        Dan
      • Napriklad
        03.10.2009 8:34

        První z nich je ta, že se světová ekonomika dostane přibližně na předkrizovou úroveň růstu, i když to, co bylo ztraceno, již nedožene. Druhou možností je, že růst zůstane na permanentně nižší úrovni, stejně jako růst investic, zaměstnanosti a produktivity. Co bylo ztraceno ? Co nedozene ? Zamestnanost s produktivitou rostou ostre spolu ?? Co mysli slovem permanentne? Treti moznosti je ? Co na to Jan Tleskac? Traba jsem moc prisnej a je to i blbe prelozeny. mí 2hal
        db
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.