Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Neporazitelné zlato….

Neporazitelné zlato….

09.11.2009 12:31
Autor: Petr Žabža, Patria Online

„Otázka není, jakou cenu zlato doopravdy má. Správná otázka je, jakou cenu nemají měny.“ – Shayne McGuire, ředitel Global Research pro Teacher Retirement System of Texas, říjen 2009

Být si jistý budoucím vývojem na kapitálových trzích je velmi obtížné i v těch nejlepších dobách, v současnosti je to však téměř nemožné. Robert Shiller, profesor na Yale University a spoluautor indexu SP Case-Shiller Home Price Index je dost inteligentní na to, aby přiznal ohromující míru nejistoty ve vztahu k budoucnosti. Během rozhovoru pro Fox Business minulý týden přiznal, že osobně trpí nezměrnou mírou rozpolcenosti a pochyb. Trhy podle všeho porušují pravidla, která platila minimálně po desetiletí. Celá země (myšleno US) je z pohledu ceny aktiv na růstové trajektorii a přesto si není profesor Shiller jistý tím, jak tento trend objektivně (a z budoucího pohledu správně) hodnotit.

Je pravda, že v tomto okamžiku prožíváme gigantický experiment, minimálně v monetární oblasti. Na trzích převládá názor, že jsme úspěšně propluli nejhorší finanční krizí od dob Velké deprese – jak jinak, ceny téměř všech finančních aktiv letí k nebesům. Již jsme se však přesvědčili, že ekonomická pravidla mají občas jen velmi malou užitnou hodnotu. Na rozdíl od pravidel fyzikálních, která nelze tak jednoduše „ohnout“. Zákon zachování energie například tvrdí, že energii nelze vytvořit ani zničit – energie prostě pouze změní svoji formu. Politici a centrální banky jsou však evidentně opačného názoru – soudě dle jejich činů, peníze je možno vytvořit de facto bez limitu a hlavně bez jakýchkoliv vedlejších efektů. Varovně zdviženým prstem je však cena zlata (v okamžiku psaní tohoto článku aktuálně 1109,02USD/trojskou unci) která indikuje, že výše uvedená úvaha vládních administrativ nemusí být tak úplně košer.

Analytik Paul Mylchreest v nedávné době publikoval dva možné scénáře:

1) V průměru na každou zlatou cihlu resp. na každý zlatý prut v rámci London Gold Standard připadá více jak jeden oprávněný nárok investorů. Jinými slovy, trh se zlatem v Londýně funguje na principu „fractional reserve“, podobně jako komerční banky. Ještě jinak - není dost fyzického zlata pro všechny, kteří by ho mohli požadovat. Pokud by se tato představa po trhu rozšířila a podobně jako v případě bank vedla k „útoku na zlato“, trh by zkolaboval. Tento proces by sice mohl být zpomalen výpůjčkami zlata ze strany centrálních bank, nešlo by však o dlouhodobé řešení. Jediné, co by se stalo, by byl růst výpůjčních sazeb u zlata resp. růst spotové ceny žlutého kovu za účelem přilákání těch, co by potenciálně mohli prodat. Tak jako tak, cena zlata by velmi svižně poskočila výrazně výše, než je nyní.

2) V soukromých rukou je v tomto okamžiku mnohem více zlata, než trh a profesionálové se na něm pohybující očekávají. A právě toto zlato – nad rámec v současnosti známých zlatých zásob – podporuje dostatečnou likviditu a vysoké objemy, které na trhu v Londýně protékají. Podle mnoha zdrojů toto zlato pochází z Asie období mezi roky 1894-1945, kdy Japonsko o zlato a některé další cennosti de facto oloupilo 12 zemí (pro zkoumavé, využijte Wikipedii pro heslo „Yamashita gold“). Pokud tomu tak opravdu je, býčí trh se zlatem se může ještě na nějakou chvíli odkládat…donekonečna to nicméně nepůjde.


Pro který scénář hlasujete Vy?


Hezký týden přeji,


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:20Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university