Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Předpověděl pád Enronu, nyní mluví o ekonomickém pádu Číny

Předpověděl pád Enronu, nyní mluví o ekonomickém pádu Číny

13.01.2010 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

James S. Chanos vydělal na Wall Street jmění, když předpověděl kolaps Enronu a dalších ambiciózních společností, jejichž příběhy byly příliš krásné na to, aby byly pravdivé. Nyní se tento zámožný investor snaží rozbít mýtus největšího konglomerátu ze všech – Číny.

Přestože většina světa sází na to, že Čína pomůže dostat celosvětovou ekonomiku z recese, Chanos varuje, že její hyperstimulovaná ekonomika povede spíše ke krachu než k trvalé konjunktuře. Prudce rostoucí trh realit spolu s přílivem spekulativního kapitálu podle něj působí jako „Dubaj násobeno 1000 nebo i hůř“. Chanos dokonce Peking podezřívá, že manipuluje se svými ekonomickými daty a že podvádí i ohledně famózního růstu převyšujícího 8 %. „Bubliny lze nejlépe rozpoznat na základě úvěrových excesů, ne podle excesů v oblasti cen,“ uvedl v nedávném rozhovoru na CNBC. „A nenajdete větší úvěrový exces, než jaký má Čína.“

Jako známý fanoušek prodejů na krátko sází velké peníze na selhání strategií společností a jeho názor na Čínu je ve srovnání s převažujícím pohledem opačný. Většina ekonomů a vlád očekává, že v letošním roce bude čínský růst nadále pokračovat podporován tím, co zbývá z 586 miliard dolarů vládního stimulačního programu, který začal vloni a jehož cílem je pomoci exportům a domácí spotřebě. Ovšem sázet proti Číně nebude snadné. Vzhledem k tomu, že pro cizince platí omezení pro investování do akcií kótovaných v Číně, Chanos uvedl, že hledá jiné způsoby, jak investovat, včetně zaměření se na společnosti spojené se stavebnictvím a budováním infrastruktury, které prodávají cement, uhlí, ocel a železnou rudu.

Jednapadesátiletý Chanos, jehož hedge fond Kynikos Associates se sídlem v New Yorku spravuje 6 miliard dolarů, ale zdaleka není, co se týče Číny, jediným skeptikem. Je však jistě nejznámější a nejhlasitější. Nejenže předpověděl pád Enronu, brzy zpozoroval i problémy Tyco International, restaurací the Boston Market a nejnověji stavebních společností a některých největších světových bank. Jeho názoroví protivníci (např. Jim Rogers, George Soros) ale tvrdí, že o Číně a její ekonomice ví jen velmi málo nebo vůbec nic a že by se jeho medvědí názory měly ignorovat.

Chanos a další medvědi tvrdí, že čínský stimulační balíček a agresivní bankovní půjčování vytváří umělou poptávku a zvyšuje riziko problematických půjček. „Číňanům hrozí, že vyrobí obrovské množství zboží a produktů, které nebudou schopni prodat,“ sdělil v listopadu Chanos. V uplynulých měsících přitom vzrostl počet analytiků, kteří, stejně jako někteří čínští představitelé, rovněž varovali před vznikem bublin na čínském trhu aktiv.

Zdroj: NYT


Váš názor
  • Propastne rozdily mezi USA a Cinou
    13.01.2010 14:12

    Vladni stimuly a obrovske vydaje nemohou vydrzet do nekonecna. Otazka zni, zda se uz spolecnost naucila chovat hospodarneji poucena krizi ci nikoliv. Vlady si jednoho dne budou muset sve penize zacit vybiraz zpet a to zvysovanim dani, snizovanim podpurnych programu apod. To vyzene velke spolecnosti do zemi, ktere budou moci nabidnout vyhodnejsi podminky pro podnikani a to jsou v soucasne dobe takove zeme, ktere nebyly krizi tolik zasazeny a maji zatim jeste znacne rezervy - Cina, Japonsko, nektere arabske zeme. Tim pochopitelne dojde i k presunu moci a propastnym rozdilum mezi USA a zbytkem sveta. Podle me stojime na prahu velkych zmen a investicim ciste do americkych firem bych se vyhnul pri soucasnych cenach obloukem.
    delcop
    • Re: Propastne rozdily mezi USA a Cinou
      13.01.2010 14:18

      Tak se jim vyhni, brání ti někdo? Zainvestuj na japonském nebo čínském trhu. Nebudeš se stačit divit. Nebo jenom tak plkáš?
      Varel Buffet
  •  
    13.01.2010 11:33

    Velmi potěšující množství sinofilských názorů. O Chanosovi a jeho názoru na Čínu jsem tu psala už dávno před Vánocemi. Samozřejmě mu i jinak toho moc nevychází (tedy soudě podle řečí, které dělá - je to určitě liška mazaná...). Ovšem na rozdíl od významných hybatelů čínských, kteří mají americké vzdělání a většinou i praxi ve velkých amerických firmách, nedá se totéž říct o Amících. Ti se holt musí spoléhat na Andyho Xie (???) 47,do 2006 MS, takového čínského Roubiniho, kterému kdysi taky něco vyšlo (1997), a jeho družinu...
    Kalka.
    •  
      13.01.2010 11:41

      Ovšem Jim Rogers to je jiný kafe. Ten i když se čínsky pořádně nenaučí (znám to na svá stará kolena), budou mu tlumočit jeho holčičky (to taky znám ;-)
      Kalka.
    • ???
      13.01.2010 11:34

      Chacha, Patria pořád ještě nepodporuje čínštinu...
      Kalka.
      • Re: ???
        13.01.2010 13:36

        To už mluvíš sama se sebou? To musí být žlutá schíza jak vyšitá.
        Varel Buffet
  • tedy Analytici
    13.01.2010 10:38

    už vám nerozumím vůbec...Není to tak dlouho, jak se všude psalo, jak ČÍNA a celý BRIC jsou super, jejich rozvoj bude úžasný a rok 2010 neskutečně výborný..Uplyne pár týdnů a hrozí propad ČÍNSKÉ ekonomiky..
    ZUZKA
  •  
    13.01.2010 10:36

    Tak to už jsme dva, kteří si to myslí.
    Zdravý rozum
  •  
    13.01.2010 9:25

    http://blog.ihned.cz/brychta/c1-39832170-bankovni-krize-dalsi-na-rade-muze-byt-cina
    First Knight
    •  
      13.01.2010 11:23

      A co se týče toho článku. Deficit rozpočtu v USA je za minulý rok kolem 12%. Čína nalila peníze ale nepůjčila si narozdíl od USA na ně ale čerpá své rezervy a o míra zadlužení domácností v USA vůči svým disponibilním příjmům a výhledům, je taky jinde než v Číně. S touto krizí budou mít problém všichni ale větší ti bohatší a menší ti chudší. Větší ti zadluženější a menší ti s rezervami. Větší ti demograficky zdecimovaní oproti těm s mladou populací. Prostě se překopává svět. Problémy budou mít své všichni ale jedni z toho výjdou mocensky silnější na úkor jiných. Zkuste hádat, kdo na čí úkor to bude a jaké to bude mít dopady na ekonomiky.
      ignác
      • Jiný úhel pohledu
        13.01.2010 12:39

        Loni Čína nalila prostřednictvím měnové expanze do ekonomiky peníze v hodnotě asi 30% HDP. USA nalily do ekonomiky peníze asi v rozsahhu 10% HDP. Růst číny byl 10%. Pokles Ameriky -5%. Velmi zhruba lze říci, že bez fiskální a monetární expanze by pokles USA byl asi 15% a pokles číny 20%. Je pravda, že Čína si to zatím mohla dovolit, ale jak dlouho jim to vydrží? Rok? Dva? Tři? Pak přijde silná korekce. A definitivní pád je na pořadu za cca 25 let až se Čína demograficky zhroutí.
        ..
        • Re: Jiný úhel pohledu
          13.01.2010 13:25

          Opravdu jiný úhel pohledu. Kosý ;-)
          Kalka.
          • Re:
            13.01.2010 13:58

            Číňani mají šikmé oči, abych se na svět moh dívat jejich očima, musím ty svoje trochu zkosit.
            ..
    •  
      13.01.2010 10:50

      Pamatujete, jak ještě nedávno nás v TV strašili, že Čína je v krizi po výpadku exportu. Pro TV byla krize to, že odhad čínské růstu klesl z 11% na 9%. No to je opravdu síla. I kdyby jim vapadl export na Západ celý furt budou mít 5%. Německo neroste místo o 11% o 9% ale padá o 5%. Myslím, že ten rozdíl je diametrálně cítit. A asi v tomto duchu bych viděl i tyto další zprávy o pádu čínské ekonomiky. Země, kde se teprv všichni budou zadlužovat a jsou zvyklí na bídu ale přitom je dohromady velkým ekonomickým celkem, který může díky koncentraci peněz z velkého celku do úzkého bodu přicházet s inovacemi má podle mě opravdu jiné vyhlídky, než země, které v Evropě vyrábí pro potápějící se americkou loď.
      ignác
      •  
        13.01.2010 11:01

        A když se podíváme na naše obchodní partnery a partnery našich partnerů. Je logické, že Východ nám možná nějakou práci dá a je to už i vidět třeba na smlouvách Evrazu Vítkovice, či skláren v Novém boru či Letovic, rozhodně to nevykompenzuje hned ten propad, co nás čeká ze Západu. Dna jsme zdaleka nedosáhli. To nás ještě čeká. Budem se muset přizpůsobit novému konkurenčnímu prostředí a to znamená jít se svými nároky dolů. Jediná výhoda pro nás je, že Rusko a na něj vázané země, nás budou udržovat jako diverzifikát vůči Číně ale padat se ještě bude a dost a návrat na dosažená maxima v nedohlednu. Růst se pak bude velice pomalu a to nemluvím o demografické katastrofě, kterou jsme si připravili, když jsme si mysleli, že k nám budou barevný jezdit makat a která nám pořádně provětrá peněženky. Prostě jsme se přepočítali. USA nebudou hegemonem jehož pravou rukou byla Evropa a žila z toho. Jejich moc a síla padá a pokud nedojde ke geopolitickým zvratům a čas je zatím proti nim, tak tón budoucnosti bude udávat surovinové Rusko, které ještě dlouho bude mít zbraně na obranu svých surovin a Čína zrovna tak jako i Indie či Mercosur.
        Hugozhor
  •  
    13.01.2010 9:11

    Přesně tak. Ke korekci jistě nějaké někdy dojde ale vinit zemi, která na rozdíl od Západu, který se topí v dluzích, čerpá rezervy, aby tak vynahradila výpadky exportu, na kterém není vůbec závislá, jak se často tvrdí, mi příjde opravdu mimo. Nynější a budoucí propad exportu vynahradí stimuly a mezi tím se zaměří na vlastní poptávku a rozumné zadlužování Číňanů. To by jim při jejich nízké ekonomické základně na obyvatele mělo bohatě stačit. Číňané si stimulama jen udržují růst, kdežto Západ se brání hosp. depresi. Nehledě na to, že výpadky západní poptávky zvolna budou nahrazovat ostatní rozvíjející se trhy, které mají na rozdíl od Západu prostor k růstu, který je daný rozdílnými ekonomickými úrovněmi. Časem až výpadky spotřeby na Západě vykompenzuje poptávka na Východě dojde pro celý svět k obtížím s růstem cen všech komodit ale to bude znamenat jen to, že my o to víc budeme padat a oni jen méňě růst. Dokud se nesetkáme u nějakého pomyslného středu, tak oni budou růst a my klesat.
    ignác
  • Chanos pumpuje svoji krátkou pozici
    13.01.2010 8:38

    už pěkně dlouho....a protože nikdo není vševědoucí, něco vyjde a něco zase ne. Enron mu vyšel, tady prodělá kalhoty...ale pokud bude dostatečně dlouho prorokovat krach, a vezkrachuje do té doby sám, tak jednou určitě přijde korekce. Tak pak bude moct říct, že to bylo ono :)) http://www.businessinsider.com/jim-chanos-china-is-headed-for-a-huge-crash-2009-11
    josef_spejbl
    • Re: Chanos pumpuje svoji krátkou pozici
      13.01.2010 8:51

      to, že je vedle jak ta jedle ukazují i čísla importu do číny: South Korea, Asia's fourth-largest economy, said on Friday that its exports to China between December 1 to 20 were up 74.4% to $54.23 billion, while exports to the United States in the same period grew only 8.7% to $19.04 billion. Overall Korean trade figures for December rose much faster than expected from a year earlier, indicating world trade was recovering quickly from the financial crisis and paving the way for an interest rate increase in Korea soon. http://www.dnaindia.com/money/report_china-factories-boom-in-december-2009_1329712
      josef_spejbl
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.