Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
První letošní emise řeckých dluhopisů... a další zprávy z trhů dluhopisů

První letošní emise řeckých dluhopisů... a další zprávy z trhů dluhopisů

26.01.2010 10:27
Autor: 

Americké dluhopisy včera oslabily. Vysoké ceny lákaly k vybírání zisků podpořené navíc růstem akciových trhů a očekáváním nových emisí Treasuries tohoto týdne. Výraznějšímu propadu pak zabránil hlubší pokles prosincového prodeje existujících domů. Výnosová křivka nakonec vzrostla po celé délce a poněkud zploštěla, když výnosy u kratších splatností přidaly necelých 2,5 bps a jen 2 bps na konci delším.
 
Dnes v ranním asijském obchodování zájem o dluhopisy opět roste a naopak ztratily asijské akciové trhy a také futures na americké akcie jsou v červených číslech. Trhy tak zřejmě reagují na to, že v Číně začalo platit dříve oznámené zvýšení rezerv komerčních bank. K tomu se přidalo oznámení, že vláda prezidenta Obamy uvažuje s 3letým zmrazením domácích výdajů v rozpočtech na roky 2011-13. Odpoledne bude také zveřejněna spotřebitelská důvěra, odhady jsou opět mírně optimistické, a pokračuje výsledková sezóna. Navíc dnes začíná dvoudenní zasedání Fedu, a to za stavu, že její šéf nebyl ještě pro nové období potvrzen. Pokud nedojde k překvapení, pak předpokládáme, že by se zájem o dluhopisy mohl udržet i po zbytek dne. Nová emise 2leté Treasury za 44 mld. $ by pak měla kratšímu konci křivky bránit ve výraznějším poklesu.

Německá výnosová křivka v pondělí velmi mírně zestrměla, když výnosy na kratším konci poněkud klesly a nepatrně vzrostly na konci delším. Změny tak byly minimální, když pokles akciových trhů kompenzoval mírný pokles německé spotřebitelské důvěry. Trh tak zřejmě čeká na výraznější impulzy, které by naznačily směr dalšího vývoje.

Včera Řecko v aukci nabídlo první letošní emisi dluhopisů. Jednalo se o 5leté papíry s předpokládaným objemem emise 5 mld. €. Poptávka ale převýšila nabídku čtyřnásobně, když dluhopisy nabízely výnos 6,10 %, zhruba o 3,8 % více, než odpovídající bund. Zájem o ostatní řecké dluhopisy pak snížil rozdíl výnosů u ostatních dluhopisů, u 10leté splatnosti to bylo o 10 bps proti bundu.

Dnešní pozornost se soustředí na německý index Ifo. Odhady jsou opět mírně optimistické, index ale roste již od dubna 2009 a ekonomice Německa ani celé eurozóny se dosud příliš nedaří. Pokles opening calls pak signalizuje, že zájem o dluhopisy by mohl dnes opět růst. Ani tentokrát ale nečekáme výrazné změny.

Česká výnosová křivka v pondělí klesla po celé délce a zestrměla, její výnosy na kratším konci přitom ztratily 3,5 bps. Při absenci čerstvých domácích čísel stojí za zmínku, že mise MMF zvýšila odhad letošního růstu HDP v ČR na 1,5 % z předešlých 1,3 %. Zároveň ale poukázala na nutnost snížení mandatorních (včetně sociálních) výdajů, kvůli rostoucímu deficitu. Vláda také oznámila, že připravuje návrhy na úspory v rozpočtu tak, aby země mohla přijmout společnou měnu v letech 2016-17. O návrhu však rozhodne až budoucí vláda.

Dnešek je opět bez čerstvých dat. Zajímavější tak bude až zítřek, kdy ministerstvo financí emituje za 8 mld. dluhopis 2,8%/2013. Do té doby čekáme klidnější obchodování, krátká splatnost nového papírů přitom může poněkud posílit výnosy kratšího konce křivky.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university