Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecká krize odkládá zvýšení sazeb, cesty ECB a Fed se rozejdou. Dosáhne euro minim pod 1,2 USD/EUR?

Řecká krize odkládá zvýšení sazeb, cesty ECB a Fed se rozejdou. Dosáhne euro minim pod 1,2 USD/EUR?

23.03.2010 11:53
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Dále rozšířeno (14:30): Americký dolar k euru se opět přiblížil hranici 1,35 USD/EUR, kterou po poledni prolomil a ke společné evropské měně se posunul až na 1,3477 USD/EUR. Obchoduje na nejvyšších hodnotách za poslední více než tři týdny. Důvodem je především vývoj kolem Řecka a očekávaná neschopnost zemí eurozóny dohodnout se na nadcházejícím Summitu EU na formě pomoci či podpory Řecka. Na trhu sílí spekulace, že vývoj kolem Řecka povede k podstatnému oddálení exitu monetární politiky v Evropě proti Spojeným státům a euro může dovést až na jeho minima k dolaru zaznamenaná v letech 2005 a 2006.

„Shortujeme euro. Není možné, aby ECB započala se zvyšování sazeb v dohledné době a rozhodně ne dříve, než Fed,“ uvádí například Stuart Thomson z britského fondu Ignis Asset Management. Aktuální vývoj kolem Řecka již přiměl banky Deutsche Bank a HSBC ke sražení analýz očekávajících zvýšení sazeb letos o 1 %. Fiskální nerovnováhy a plány jižních zemí eurozóny na snižování fiskálních deficitů pod 3 % HDP do roku 2013, které budou samy o sobě znamenat významné přiškrcení ekonomik, přiměje podle aktualizovaného pohledu bank ECB k oddálení zpřísňování monetární politiky nejméně do roku 2011 a to o výrazně méně, než celé procento u hlavní sazby.

„Rozpočtové škrty těchto zemí znamenají revizi růstu ekonomik směrem dolů a umožní delší ponechání akomodativní měnové politiky ze strany ECB,“ uvádí analytik Barclays Laurence Bonne, který neočekává pohyb v sazbách ECB během letošního roku. Deutsche Bank pak snížila svůj odhad zvýšení sazby ECB z jednoho procenta, tedy 100 bps, na 50 bps a to nejdříve ve 4Q10. HSBC očekává tento krok nejdříve v březnu roku 2011.

„Utahování měnové politiky ve Spojených státech nastane mnohem dříve, než u ECB,“ sdílí názor také Michala Markussenová, šéfka pro globální analýzy investičního bankovnictví Société Générale. Podle ní Fed během následujících 12 měsíců zvýší klíčovou sazbu na 1,25 % proti ponechání sazby ECB na úrovni 1 %. Tato diference podle Markusennové přivede euro do blízkosti 1,25 USD/EUR a nevylučuje ani to, že euro se přiblíží svým minimům dosaženým v roce 2006.

Analytici upozorňují na možnou analogii s vývojem let 2004-2006. Když Fed v červnu roku 2004 započal se zvyšování sazeb z úrovně jednoho procenta, do prosince se dostal na sazbu ECB na úrovni 2 procent a než Evropská centrální banka prvně přikročila ke zvýšení sazby (konec roku 2005), Fed zvýšil mezibankovní zápůjční sazbu sedmkrát. To oslabilo euro proti dolaru v roce 2005 o 13 procent, když po předchozích třech letech posilování v listopadu obchodovalo až na 1,164 USD/EUR.

K očekávání dalšího poklese eura proti dolaru se dnes přidala svojí analýzou banka Nomura.  "Pokračující nejistota kolem vyřešení řecké situace je motorem realokace zdrojů z eura," uvedl šéf měnového výzkumu Nomury Jens Nordvig. "Jsou to dlouhodobí hráči, kteří nyní přeskupují síly na euru," dodal. Do konce roku euro proti dolaru podle Nomury klesne na 1,25 USD/EUR.

Pokles eura o 6 % od počátku roku a očekávaní další významné rozšíření tohoto ústupu je vítanou podporou exportu evropských ekonomik, poznamenává Jefferies Group. „Slabé euro je to, co eurozóna v současné situaci potřebuje, dodává hlavní ekonom pro Evropu v Jefferies David Owen.

(Zdroj: Bloomberg, ECB, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university