Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecké CDS a dluhopisy na nových rekordech, euro propadá. EU revidovala řecký schodek prudce vzhůru

Řecké CDS a dluhopisy na nových rekordech, euro propadá. EU revidovala řecký schodek prudce vzhůru

22.04.2010 11:58
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (13:14) Výnosy na řeckých dluhopisech se znovu zvyšují a zajišťovací kontrakty CDS rostou na nové rekordy po zprávě evropského statistického úřadu, který revidoval řecký schodek za loňský rok prudce vzhůru a navíc uvedl, že řecké statistické údaje považuje nadále za nespolehlivé. Schodek byl revidován z dosavadních 12,7 procenta na 13,6 % za rok 2009 a statistický úřad navíc varoval, že další revize nad 14 procent je možná. EU v následném komentáří uvedla, že dnešní revize schodku za rok 2009 je nejmírnější možná. Řecko je podle EU na cestě ke splnění úsporného plánu po rok 2010, avšak v letech 2011 a 2012 si náprava stavu veřejných financí vyžádá další fiskální opatření.

Situace s sebou strhla kurz eura, které propadá až na 1,3331 dolaru k euru, když denním maximem je 1,34321 USD/EUR. Řecké CDS vzrostly o dalších více než 35 bazických bodů na nový rekord nad 520 bps. Rozdíl na desetiletých dluhopisech Řecka vůči ekvivalentu v podobě německých bundů dnes přesáhl 5 procent, po 13:10 se rozšířil nad 550 bps, tedy 5,5 % a je nejširší od března roku 1998. Výnos na desetiletých řeckých dluhopisech vzrostl o dalších 33 bps k úrovni 8,5 procenta, na dvouletých dluhopisech dokonce přesáhl 9,1 procenta po skoku o dalších 94 bps.

EURUSD_20100422

Podle zpráv některých obchodníků a menových traderů trh začíná do svých rizkových prémií započítávat možnost pádu do platební neschopnosti či úvahy o restrukturalizaci stávajících dluhů. Banka Goldman Sachs dnes ve své zprávě uvedla, že považuje za pravděpodobné, že Řecko nedostojí, či přinejmenších výrazně oddálí platby investorům na splátkách dluhu a to přesto, že země vyjednává o finanční pomoci s EU a MMF. „Je pravděpodobné, že Řecko v příštích měsících bude muset navrhnout restrukturalizační plán svého dluhu,“ uvedl hlavní ekonom Goldman Sachs pro Evropu Erik Nielsen. „Jen oficiální mnohaletý plán vlády kombinovaný se zásadní restrukturalizací dluhu může vytvořit pro vládu dostatečný prostor k provedení nezbytných reforem,“ uvádí Nielsen.  "Restrukturalizace řeckých dluhopisů bude mít významné negativní dopady na EU, ECB i MMF," uvedli analytici banky Commerzbank s tím, že takový třesk se rychle rozšíří na další pefirerní země eurozóny a Řecko nebude mít časový prostor pro uvedení svého restrukturalizačního plánu k životu. Pravděpodobnému rozšíření nákazy odpovídá i okamžitý negativní vývoj na portugalských dluhopisech. Země je částí světových ekonomů označována za praděpodobný další cíl finanční spekulace po Řecku.

V Aténách pokračují druhým dnem jednání o balíku finanční pomoci MMF a EU, peníze však země reálně může získat zřejmě nejdříve za několik týdnů. Řečtí zaměstnanci státního i soukromého sektoru dnes vstoupili do další 24 hodinové celonárodní stávky na protest proti úsporným opatřením.  Obavy vyvolává další předpovídaný růst nezaměstnanosti. Z údajů MMF vyplývá, že v roce 2011 by mohla stoupnout až na 13 %. Řecko má být letos jedinou zemí eurozóny, jejíž ekonomika klesne, a to o EU očekávaných 1,1 %.

Proti řecké pomoci se vyslovila německá opoziční sociální demokracie, která v současné době protestuje proti jejímu rychlému schválení. Z jejího pohledu je třeba situaci, kdy je v sázce několik miliard eur, dobře zvážit. Podle vládního scénáře Německo přislíbí pomoc až po volbách, tedy po 9. květnu. Ze středečních slov německého ministra financí Wolfganga Schäubla vyplývá, že němečtí zákonodárci by se měli připravit na rychlé schválení pomoci. Podle slov ministra by případná pomoc Řecku mohla projít německým parlamentem již týden a půl po podání oficiální žádosti ze strany řecké vlády. Ddpor opozičních stran by mohl tento výhled zhatit.


Váš názor
  • Zadlužená EU půjčuje????
    22.04.2010 15:32

    Může mi někdo vysvětlit, kde zadlužené země EU berou peníze na půjčování? Nebylo by třeba v případě Německa nebo Francie ty prostředky použít na splácení vlastního dluhu, který rozhodně není malý?
    David
  •  
    22.04.2010 13:35

    Ať to zkrachuje hned. Mam zashortovano vsechno na co se podivam. Potrebuju paniku a strach. Tak honem prodavejte hejlove!!!
    charlie1980
  •  
    22.04.2010 12:55

    davam Recku maximalne 6 mesicu :-) co vy ? :)
    Garp
    •  
      22.04.2010 14:16

      dotlacit politiky k zodpovednosti jak ? defenestrace ? :-)
      Garp
    • 6M je pro mě moc dlouho...
      22.04.2010 13:27

      ...EU má plné ústa vzdělávání, ale bylo by fajn, kdyby se sami vrcholní (ne)činitelé vrátili do lavic, zejména na hodiny ekonomie a nejlépe té Rakouské, pak by byl rychlý konec toho trápení na snadě... Řecko by devalvovalo, získalo oddechový čas a mohlo přirozenou cestou začít znovu... Špatně cílené investice i evropských bank by sice ztratili na hodnotě, ale to se špatným investicím prostě občas stane... Ve střednědobém horizontu strategie win/win.. Místo toho se tady hraje divadélko (mj. s vlastní ješitností i evropským voličem) na kterém v kumulaci zisků/ztrát či přínosů a nákladů nemůže vydělat vůbec nikdo (selektivně samozřejmě ano - papaláši nestratí tvář, zainteresované banky své blbě investované eurotolárky)...:(((
      First Knight
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university