Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mladá fronta: Ceny bytů dále klesají. Navzdory předpovědím

Mladá fronta: Ceny bytů dále klesají. Navzdory předpovědím

04.05.2010 8:35
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ačkoli experti už několikrát předvídali opak, propad cen nemovitostí se podle posledních údajů nezastavil. Klesají pomalu, ale jistě, i když situace je různá. Nejvíce zlevňují velká města. Informace přineslo úterní vydání Mladé fronty Dnes.

Přestože analytici i realitní experti očekávali, že již loni propad cen nemovitostí ustane, zejména ve velkých městech ještě domy a byty zlevňují. Propad se nicméně zpomaluje. "Pokles cen prozatím neskončil, v prvních měsících letošního roku však zpomalil. Očekáváme, že by svého dna mohly ceny dosáhnout v polovině letošního roku. A nepůjde už o žádné razantní pády," říká Ondřej Novotný z realitně - poradenské společnosti King Sturge.

Je ovšem pravda, že "cenové dno" odborníci očekávali už několikrát, přesto se pokles nezastavil, píše Mladá fronta.


Váš názor
  •  
    04.05.2010 9:42

    Možná by stálo za to, přestat je nazývat odborníky!!! Jasně si pamatuji jakéhosi znalce z Deloittů, který také předpovídal nemovitosti a ono to dopadlo tak nějak jinak. Naštěstí je to férový chlap a jistě dal výpověď, vrátil bonusy a přestal předpovídat a hlavně předstírat :-)
    Charón
    • Ceny nemovitostí
      04.05.2010 10:45

      Výhled vývoje cen nemovitostí (bytů a domů) je jde mého názoru předem jasný. Klesající s dnem v nedohlednu. Dnu neočekávám v pololetí tohoto roku ani na jeho konci. Umím si představit, že budeme svědky klesajícího trendu v horizontu jednoho až dvou let. Odůvodnění je jednoduché. S počátkem recese se tlumí firemní poptávky a následně investice. To má vliv na ceny business nemovitosti. Následuje úbytek pracovních míst a rostoucí nezaměstnanost, kdy nezaměstnaní spotřebovávají své rezervy. S tím je spojená všeobecná nervozita, která se projevuje v i v bankovním sektoru a celkem pochopitelně banky zvyšují nároky na poskytované úvěry na investice i nemovitosti. Dochází ke zmražení realitního trhu kdy se realitky snaží přesvědčit veřejnost o opaku. Leč milně. Obrat lze očekávat pozvolna. Nejprve je nutné naplnit podnikové kasy, docílit změny vývoje nezaměstnanosti a konečně začít plnit peněženky lidí. Pak se lidé zbaví nejistoty a pozvolna začnou utrácet (investovat) do nemovitostí samozřejmě s pomocí bank, kterým se již bude dařit lépe vymáhat své rozpůjčované koruny. Nyní každý chápe, že jde o běh na dlouhou trať, který jistě nemá obratu v polovině tohoto roku. Z odborného pohledu je tak role makléřů matoucích veřejnost v domnění uklidnění a obnovení tempa obchodování s nemovitostmi politováníhodná. Jednoznačně volí špatnou strategii, která je proti nim samým. Čím dříve se realitní trh zbaví bubliny a nejistoty, tím dříve dojde k jeho oživení. Analogii můžeme najít na akciových trzích. Při velkém poklesu dochází k rychlému růstu a opětovném rozhýbání trhu. Na druhou stranu by rychlý pokles realitního trhu vyvolal bankroty slabších realitních společností, což je pro majitele realitek nepřípustné a snaží se zuby nehty udržet při životě zkreslováním informací o vývoji trhu. Bohužel v tomto boji jsou realitní makléři páté kolo u vozu. Sice dovedou pozdržet pád cen nemovitostí, ale nejsou schopní přinutit nejisté investory k nákupu, nemluvě o bankách. Proto jednoduchá rada zní. Uvolněnte trh. Ceny nemovitostí klesnou, což bude impulzem pro banky i investiční (spekulativní) kapitál. Jedině tak trh dostane nový impulz k růstu. Mezi realitními makléři se oddělí zrno od plev a trh i zde bude čitelnější a transparentnější. V opačném případě budeme všichni dlouho čekat až ceny nemovitosti doznají dna.
      • Re: Ceny nemovitostí
        04.05.2010 13:17

        úrokové sazby z hypoték klesly ze svého maxima z roku 2008, kdy dosahovali 5,8%, opět pod 5%... dá se dneska pořídit i hypotéka za 4,6%... coz je sazba, kterou jsme naposled zažili v roce 2006 v době největšího optimismu a růstu bubliny takže to by realitní trh rozhýbat mohle, ne?
        u.phone
      • Re: Ceny nemovitostí
        04.05.2010 11:32

        rozlišuj prosím makléře a developery - zatímco *developeři* nemovitosti k prodeji/pronájmu vlastní a pád cen by je přivedl na mizinu, tak *makléři* jen zprostředkovávají prodeje/pronájmy cizího majetku a žijí z provizí = pád cen jim neublíží, ale když je trh delší dobu "mrtvý" (v důsledku cen prodávajícími držených mimo sníženou úroveň poptávky), tak jsou bez příjmů.
        H.B.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university