Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německá vláda připravila plošný zákaz naked shortů u německých akcií a vládních CDS, akcie i euro znovu slábnou

Německá vláda připravila plošný zákaz naked shortů u německých akcií a vládních CDS, akcie i euro znovu slábnou

02.06.2010 11:14
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (13:25) Vládní koaliční kabinet vedený německou kancléřkou Angelou Merkelovou připravil draft legislativy, která má výrazně rozšířit zákaz naked short sellingu, zavedený 19. května. Má se vztahovat na naked short selling CDS kontaktů na vládní dluhopisy všech zemí eurozóny a plošně také na akcie německých společností. Návrh, který byl dnes posvěcen na schůzce vládních ministrů v Berlíně, má dát ministerstvu financí a regulátorovi BaFin kompetence pro vyžadování regulatorních hlášení naked short pozic na německé akciové tituly a měl by jim také umožnit zákazy vybraných derivátových obchodů bez budoucího požadavku na schválení zákonodárci. Vláda na poslední chvíli některé další navrhované zákazy zmírnila. Podle agentury Reuters se uvažovalo o zákazu derivátových kontraktů na euro, což nakonec neprošlo. Namísto toto bude ministerstvo financí pověřeno zakázat tyto deriváty výnosem v případě, že by to "zabránilo vážným následkům pro stabilitu finančních trhů nebo ztrátě důvěry v jejich fungování". Nový návrh naked short selling definuje jako „transakce, kde prodávající nevlastní akcii (či jiné podkladové aktivum), nebo nemá zajištěno dodání akcie (podkladového aktiva) na vyžádání“.

„Finanční krize dopadla na důvěru finančních trhů a ta evidentně musí být posílena regulatorními pravidly,“ stojí v návrhu. Podle kancléřky Angely Merkelové jsou nová pravidla potřeba v zájmu ochrany stability eura, které nyní prožívá své nejtěžší obchodní od jeho uvedení v roce 1999. Vládní návrh nyní poputuje do Parlamentu. Merkelová zároveň apeluje skupinu zemí G20, aby na schůzce plánované na konec června v Kanadě byla prosazena přísnější regulace finančního odvětví. „Krize dosáhla nové dimenze a turbulence akciových, dluhopisových i měnových trzích se rozšiřují na další a další členy eurozóny,“ stojí v návrhu německé vlády.

Německo se stalo terčem ostré kritiky již 19. května, kdy od půlnoci zavedlo zákaz prázdných prodejů (naked short sellingu) vybraných finančních institucí země a rovněž spekulace na pokles vládních dluhopisů zemí eurozóny a úvěrových swapů CDS vztahujících se na tyto dluhopisy. Německý úřad pro regulaci finančního trhu BaFin uvedl, že zákaz má platit do 31. března roku 2011 a jeho důvodem je "mimořádná rozkolísanost", ohrožující stabilitu finančních sektoru a trh s dluhopisy v eurozóně. Zákaz naked short sellingu je ve finančním sektoru od 19. května uvalen německým regulátorem BaFin na tituly Allianz SE, Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, Deutsche Boerse AG, Deutsche Postbank AG, Münchener Rückversicherung AG, MLP AG a Aareal Bank AG.

Po ohlášení německého návrhu se opakuje propad na evropských akciích i oslabení na euru, ke kterému došlo 19. května po ohlášení částečného zákazu prázdných prodejů (kompletní článek ZDE). Euro k americkému dolaru toho dne propadlo až na 1,2146 USD/EUR, do ztrát propadly evropské trhy a až 1,5 procenta odevzdaly akcie americké. Dnes euro po schválení návrhu z úrovní 1,2260 USD/EUR oslabilo pod 1,2220 dolaru k euru (denním minimem je 1,2186, maximem 1,2263) a evropské akciové burzy se vydaly do hlubších ztrát, které dosahovaly na německém DAXu až 1,7 procenta, francouzském CAC 1,8 procenta a britském FTSE až 1,7 procenta. Pražská burza se z úvodních -0,7 procenta a přehoupnutí do plusových několika desetin vrátila zpět k k mírnému poklesu o 0,2 procenta. K nervozitě na trzích navíc přispělo vyšetřování BP v souvislosti s ekologickou katastrofou po havárii ropné plošiny a úniku ropy v Mexickém zálivu, asijské obchodování dříve ovlivnila rezignace japonského premiéra dva měsíce před volbami v zemi, zvyšující nejistotu ohledně dalšího směru ekonomické politiky kabinetu.

Intradenní vývoj kurzu americkéhu dolaru k euru 2. 6. 2010:
EURUSD_20100602

(Zdroj: Bloomberg, BaFin, FTD)


Váš názor
  • řešení
    02.06.2010 11:24

    Nejlepší obranou proti tomuto zákazu se bránit, je Německé akcie zcela ignorovat. Oni prostě již VĚDÍ co přijde, tak zkoušejí tyhle stupidity. Preferuji Put Opce na U.S. akcie s expirací v červenci.
    Detective
    • Re: řešení
      02.06.2010 12:34

      Ano, nejlepe je nemecky trh zcela ignorovat. Pote, co znarodnili HRE, je povazuju za komunisty. Obchodovani se zlocinci, co kradou klientska data z bank, take hovori za vse. Snad casm zmoudri a zvoli si nekoho rozumejsiho nez je Merkelova a spol.
      eman
    • Re: řešení
      02.06.2010 11:32

      Shortovat se bude moci i nadále. Naked Short Ban, OK
      ferda
  •  
    02.06.2010 11:21

    Keby som na EURUSD neobchodoval, tak by som ani netusil , co za graf ste to sem dali... stacilla by len mala popiska, co vy nato?
    Tomas
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data